懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我現己17週了,但未感到胎動,成日都擔心BB會否有問題,又覺得個肚好似冇大過,你們會有這些擔心嗎?

大宅

唔洗擔心啦,醫生話要20週先feel 到~
不過我16週就feel 到,當時都唔係好肯定, 好快就會feel到啦

大宅

我都係勁擔心, 有時諗諗下都係度喊, 因為之前出過血, 又係孖胎, 所以更加擔心多d.
而家我21 wk, 好似feel到d胎動啦, 不過都唔係好sure.

大宅

我好明白啊,不過唔好太擔心啦,我都係之前係小產,我都差不多21週半之好清楚感覺到啊。

侯爵府

我大約16week好似有胎動, 但未到20週, 佢伸o的手腳出黎, 就根本唔知o個d係佢郁; 仲有呀, 我o個個係男仔, 出左世都比較活躍...

我朋友都o係8個月先感到胎動, 佢個係bb女, 可能比較文靜..

所以你唔洗擔心, 個個bb性格都唔同嘛...
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

醒目開學勳章

原來都有咁多準媽媽同我一樣既想法。我都係仲未感覺到小b胎動。都係好擔心。依家看到你哋既post個心都定d。

[

男爵府

我而家18W,都未FEEL到胎動.放心,醫生話現在未FEEL到是正常,特別是第一胎.

複式洋房

胎動是什麼感覺的

侯爵府

我覺得似有個"水pop"升上水面 "pop"o個一下咁, 細細力, 靜靜雞, 襯你唔覺意咁
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我第一胎要到十九個禮拜先感覺到胎動。個感覺就係:好似有條魚仔响入面游游下,「哄」到你個肚皮咁。

男爵府

我果時覺得有d野係肚入面郁下郁下咁

但又唔太 sure 係咪 bb 郁

依家 34 wks..
想佢郁小d都唔得..
因有時佢一腳踢出離..真係有d痛

大宅

原帖由 mami980 於 09-6-13 12:00 發表
我現己17週了,但未感到胎動,成日都擔心BB會否有問題,又覺得個肚好似冇大過,你們會有這些擔心嗎?

我都係18週中間先感到胎動, 唔好太擔心, 我有個同事生囡, 第一胎, 足六個月先感到胎動。^^

會覺得下腹中間好似有條魚仔在彈跳又或者小鳥在拍翼。

別墅

我係17週多dd feel到胎動,不過感覺唔強架!可能妳已經feel到,不過唔覺咋!我個時係好似有d野係個肚輕輕"了了''下,到睇醫生,醫生問feel到胎動未,我話有試過有一兩下輕輕"了了''下law!唔知係唔係腸郁?醫生話最初係咁,個d已經係胎動黎架!
不過真係要好細心先feel到!慢慢feel下啦!到19-20週就開始好明顯,開始彈到妳個肚feel到架la!

複式洋房

通常會在肚內什麼位置郁動呢?

侯爵府

唔洗太過擔心,我20wks先感受到胎動,只要檢查時一切正常就得啦!
記住,你緊張時阿b都緊張,放鬆d^^

複式洋房

我依家19weeks,最近才感受到較明顯的胎動, 真係好似一條魚翻一翻咁, 而我平時就有d好像由腸發出一些氣的感覺, 我想呢d都是胎動, 有時真係唔覺嫁, 阿b晚上比較活躍, 我依家每晚臨瞓都會感受一下, 你都試吓啦.

大宅

試下臨睡前, 平卧同bb傾下計, 我果個就係呢段時間最活躍的!

侯爵府

哈哈~你形容得好攪笑~我既感覺係有D氣係個肚到咁樣~你記低邊個時候阿B會郁,咁之後差唔多時間就靜靜咁摸下個肚,同阿B傾下計,就會感受到~個種感覺令人覺得自己好幸福咁~

原帖由 30sth 於 09-6-14 13:45 發表
我依家19weeks,最近才感受到較明顯的胎動, 真係好似一條魚翻一翻咁, 而我平時就有d好像由腸發出一些氣的感覺, 我想呢d都是胎動, 有時真係唔覺嫁, 阿b晚上比較活躍, 我依家每晚臨瞓都會感受一下, 你都試吓啦. ...

首頁

尾頁

跳至