論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐嚟左年半,呢半年開始變得手機不離手,我成日要提佢做野,我女教佢煮野,佢就喺傍邊玩手機,就算我喺屋企佢都可以成個下午喺張床到玩手機!
我屋企3個大人,1個中學生,全部都返全日,姐姐只負責煮飯同家務,我餸都自己買。我叫佢得閒就攞個貴啲嘢出嚟清下個櫃,check吓雪櫃啲嘢有冇過期,抹下窗,但除咗我叫佢做佢先做,否則又係唔做!
3日前我搵到一樽已過期1年既醬料,前日佢用過左期2個月既芝士煮野俾我女食,攪到佢又屙又嘔又發燒
佢間中會講大話
姐姐都有佢好處,脾氣好好,從來唔黑面
所以而家好掙扎,換唔換姐姐,我驚新姐姐會比呢個更差

伯爵府

9成外傭都係同個手機連體,容易黑面。
你個外傭起碼唔黑面。
你可以
每日吩咐佢做什麼工作,
然後抽樣檢查。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

阿女中幾?唔請姐姐得唔得?如果唔得我會請第二個。我唔怕姐姐黑面,佢黑唔黑面都要完成工作,唔想做有本事可以辭職KA。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

如果姐姐咁唔自動波,你就要每日寫清楚佢要做d咩,要佢喺你返黎前完成,你再抽樣檢查。
除晚上瞓覺時間,其他時間唔可以入房休息,房門要打開。
其實個女都大,可以考慮唔請姐姐,每人分擔一d家務就可以。如果仲要姐姐,你一定要比佢硬淨,唔好心軟!
Warn佢工作時間唔可以玩手機、講電話,就算知佢會繼續玩,但你警告左佢起碼比佢知你唔鍾意、唔係默許佢玩手機!

子爵府

agnesmama 發表於 22-12-29 10:34
姐姐嚟左年半,呢半年開始變得手機不離手,我成日要提佢做野,我女教佢煮野,佢就喺傍邊玩手機,就算我喺屋 ...
換啦, 只會愈來愈懶

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

小朋友中學唔洗姐姐睇,有需要睇老人家嗎?

冇的話唔請姐姐請鐘點

水晶宮

回覆樓主:

中學可以唔請,而家d工人太公主

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

換啦, 你工人好黑心。 佢地好緊張D野食過期, 過一日佢地都唔食。 但比你女食, 好衰。 太黑心。

男爵府

我女明年大學,仔中一
其實我都想唔請但我老公想請
但我傾向請過一個,我好討厭成日要提佢做野,隔一排(可以2星期後)佢又唔記得又要再提,我個人好心急,講多2次我就好炆憎

男爵府

換啦

複式洋房

回覆 agnesmama 的帖子

其實你咁嘅條件,可以唔使要姐姐啦!你屋企就係太閒冇野做,養懶曬。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

姐姐嚟左年半,呢半年開始變得手機不離手,我成日要提佢做野,我女教佢煮野,佢就喺傍邊玩手機,就算我喺屋 ...

不如換個新工人,以你家的條件不難請新工人(3個大人+1個中學生)。

子爵府

做得愈少愈好,玩手,機黑面都是普遍現象。我跟你家庭情況似,上次續約比佢扮改善兩個月騙了。我都決定不用工人,不用受氣。自己和家人做多一點點

子爵府

如果我家無需要工人照顧小朋友/ 老人家,只是家務的話。我一定唔會請工人,仲要你講到咁我頂唔順。

首頁

尾頁

跳至