夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

唔知大家仲記唔記得我既case? 呢段時間仲有同野蠻c6嘈, 主要都係為咗佢亂俾野2個b食, 佢堅持過咗1歲嘜都食得, 但我唔認同, 咁好無衛生, 係我固執, 係我唔肯同佢合作.

佢對我仍然呼呼喝喝, 今朝又係咁, 仲話同我相處唔到, 以後屋企野嘜都唔做, 唔理.

我問佢有無真係諗過離婚? 佢話有, 要同我離婚, 以後唔返嚟, 我叫佢留低鎖匙, 佢話仲要返嚟執野, 出咗去.

我覺得佢一d都無改過, 認為係我既問題, 唔同佢合作, 唔肯讓佢. 仍然要脅我. 我唔想再見到呢個男人, 我決定同佢離婚.

珍珠宮

有無人教吓我, 離婚要點做? 係咪揾律師先? 大約要幾多錢? 手續係點?

大宅

畀面勳章

如果無錢既話可以找社工幫你申請法緩,有錢就去律C行搞,我想都要幾千蚊架!到時所有手續佢地都會話比你聽點做....不過你地離婚之前一定要三思....

禁止訪問

大宅

我C6同你嗰個一樣,每次嗌交都係我唔啱,佢都係覺得我固執唔聽佢講,佢成日都講離婚,佢都係話既然大家相處唔到就離婚啦! 其實,我都好明白你嘅心情,對住"LE"啲大男人係好難頂,依家我就搵左個社工,同佢傾左一次,我嘅心情好左好多,搵個社工調解下會好啲!佢會幫你了解下大家嘅關係,到時先再諗啦!我都係為左個仔先至忍,如果唔係我一早就答應左各行各路!

珍珠宮

原帖由 770217 於 09-6-13 12:31 發表
如果無錢既話可以找社工幫你申請法緩,有錢就去律C行搞,我想都要幾千蚊架!到時所有手續佢地都會話比你聽點做....不過你地離婚之前一定要三思....

我已經忍咗好耐喇, 有嘜野都係我唔啱, 同佢屋企人相處唔到, 又係我小器.

我已經見過社工, 佢聽完我之前發生既事之後, 問咗我幾個問題:

1) 認為呢個男人會唔會保護到我同2個b?
2) 呢個男人做既野係咪真係對2個b好?
3) 嚟緊既日子可唔可以接受2個b學埋佢既脾氣?

答案全部係 no.

我唔想再咁辛苦.

珍珠宮

原帖由 FM94.8 於 09-6-13 12:46 發表
我覺可以既話盡量挽救, 個個係bb爸爸, 應該唔會害佢, 平心靜氣同你c6講, 我諗你c6係個d大情大性既人, 而令你覺得佢呼喝你, 另外佢唔肯放低key, 好明顯佢唁捨得你同bb, 跟住落街係唔想再嘈, 再傷感情. ...

佢當然唔係想害佢地, 都要諗吓啱唔啱至得架? c6食煙, 一樣用口水"選"個d野食就俾佢地食, 唔好講口水有尼古丁, 佢自己有無病都唔知啦? 係咪真係鍚佢地?

我話揾幼兒園, 佢話讀書好辛苦, 最好唔駛讀. 我話揾playgroup, 家用無錢, 我自己俾, 佢話我咁多錢, 已後唔俾家用我.

成日要脅我, 家嘈屋閉, 一有咩事, 就話要走, 我同佢講過好多次, 佢根本無意思傾吓點揾個中間點, 總之我唔聽佢話, 佢就發脾氣, 要返呀媽到.

今朝佢出去開工, 講咗以後唔返嚟, 佢返嚟我都請佢返去攬住佢老母過世. 死愚孝仔.

珍珠宮

原帖由 Ivan媽 於 09-6-13 12:48 發表
我C6同你嗰個一樣,每次嗌交都係我唔啱,佢都係覺得我固執唔聽佢講,佢成日都講離婚,佢都係話既然大家相處唔到就離婚啦! 其實,我都好明白你嘅心情,對住"LE"啲大男人係好難頂,依家我就搵左個社工,同佢傾左一次,我嘅心情 ...

我同社工傾過喇, 佢令我有番信心, 覺得我付出咗好多, 唔係邊個錯與唔錯, 要我堅強d面對將來日子, 如果個男人真係唔好, 唔係損失, 令我安心好多.

禁止訪問

親子王國 » 夫婦情感 » 我決定同c6離婚

伯爵府

BK Milk勳章

離婚手續可以慢慢攪,
最緊要佢肯搬走,
呢段時間比你地冷靜吓,
可能有唔同的結局呢

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

其實有d野會唔會係你太執著/緊張兩個小朋友呢??
你會唔會試下放鬆d或放開d個湊bb既態度,大家相處會唔會舒服d??

如因為大家教小朋友既態度導致小朋友成為單親,第時諗返會唔會小朋友會唔會好無辜呢?
有d本末倒置左呢?

另外,你同你老公拍拖時係咪咁呢?如係,明知你係咁你又點解生小朋友呢?咁多年性格話改就改咩??

你係全職mama,佢返工,佢想放工返黎同bb親熱,同佢地玩得happy,想睇到佢地笑,有錯咩?只係佢冇我地咁緊張姐!!唔通你想佢返到黎都黑口黑面對住bb咩,永遠mama都係壞人,打人個個,baba就係好人個個啦!!一個家庭都需要呢d角色既~~好過有baba只係玩電腦,打機,老婆仔女都唔理!!想像下我地細個都係咁長大,只係而家小朋友太幸福姐!!

仲有,如你地離婚,係咪可以保証小朋友將來大左唔會變壞,而且好叻既話,我絕對同意你快d離婚,否則,需唔需要小朋友和你去承受單親既壓力呢??如果佢地大左,都係變壞既,到時賴邊個呢??

但係,如果你話離婚好大原因係因為你地兩個自己本身既感情/相處出現問題,小朋友只係導火線既,咁就另計啦!!
如因為教導小朋友既方式唔夾而離婚,我真係唔讚同~~

子爵府

畀面勳章

我c6絕對係公認既野蠻大男人,唔講道理,脾氣暴躁,粗口加煙呢d都有~
但佢唯一公認既好就係對家庭負責,鍚仔女,(only兩個仔女,冇我(我覺得,但佢覺得有!!))早出晚歸,
所以我一定明你心情,離婚我唔係冇諗過~但我覺得佢始終係個好baba!!唔係好老公~~過左啖氣就算!!

希望幫到你!!

男爵府

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2292775-1-1.html

好同情你既處境

十卜你

子爵府

原帖由 KiuShaBB 於 13-6-2009 12:24 發表
有無人教吓我, 離婚要點做? 係咪揾律師先? 大約要幾多錢? 手續係點?

有D律師係接法援離婚CASE, 你可以直接打去律師樓問咗先(CHECK 黃頁),如果你搵法援律師同佢打,記住搵個好D(吾好是但),費用方面應該吾過四千.
樓主:試吓同你C6傾多一兩次,講清楚你的不滿,話比佢知如果再忍吾到.....就可能選擇離婚;睇吓佢會吾會改先決定啦!

大宅

..既然佢有自己既路想行..分開唔係壞事..免得影響d仔女第時既思想同心理..我本黎十一月結婚..不過最後我都未必會結..佢為左佢前途想放棄屋企同bb..我何必冒呢個險..始終人係自私既

大宅

我覺得樓主真係接受唔到c6, 你又括出去可以離婚, 咁你咪搵定律師, "大"下佢都好, 可能你c6認為佢出去搵錢, 係收入支柱, 覺得你無左佢唔得先咁過份, 可能你擺份離婚資料係枱面, 佢見到會知自己玩大左。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

............

珍珠宮

好媽媽勳章

睇左你之前的POST, 好同情你, 你最好馬上換門鎖, 等佢返唔到來, 佢的東西執出來, 如果唔想丟落街就搵速遞送返佢阿媽度, 第二件事炒左個工人, 連煮飯都唔識, 要煮埋俾佢食, 真係有無搞錯, 係你先忍得呢兩件極品.

別墅

其實去家事法庭千零蚊攪掂!
原帖由 KiuShaBB 於 09-6-13 12:24 發表

首頁

尾頁

跳至