自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

熱媽 發表於 23-1-3 07:28
回覆 TseU 的帖子

比幾多自己決定啦,我信相你父母啲錢唔會亂用你舊錢亦唔會介意你比少果幾千(佢定咗你要 ...

無錯 如果佢老公有日同樓主講
我覺得比咁多家用你唔值得
留錢係身體仲好
唔知樓主有乜感覺

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

TseU 發表於 23-1-3 03:59
其實我人工每個月出既都唔同,例如出1萬,我都照比7千,因為比開,真係唔忍心減家用,可能因為我太錫丫爸 ...

個人經驗,佢哋收咗其他仔女幾錢家用係唔會老實講比其他仔女知,所以如果兄弟姊妹關係好,最好大家協調一吓,否則顧住父母對自己老公仔女唔好,家庭必生事端

男爵府

TseU 發表於 23-1-3 01:46
冇幫手湊小朋友,不過我keep住比6-7千..
突然比少左好難交待.

都明,但係始終自己有頭家有小朋友,開支都幾大,加上老公都出聲,你更難做
或者可以試吓同父母坦白啲講,你既難處
過年過節再另加比多小小甘?

子爵府

從來父母俾錢仔女容易,
仔女俾錢父母難。

男爵府

回覆樓主:

不如減一半,另一半儲起,萬一父母有不時之需,先拎出嚟比佢哋手

珊瑚宮

2024年龍年勳章

如果真係負擔太重,減啲都可以呀,你都話父母慳慣

水晶宮

回覆樓主:

如樓主覺得俾6-7千家用有壓力,可以同父母相量俾少D,但樓主多次說覺得吾抵和肉赤,作為父母的我,聽咗有啲梗耳,如果我個女咁諗,我會好傷心。尤其我女最近帶佢個女去看濕疹,一次已經3-4千蚊,仲要睇2-3次面不改容。可見父母對仔女,從不計較和吝嗇,但到她反哺時卻感到肉赤,你說傷心嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

比得起,唔使同其他兄弟姊妹比較,如果覺得肉赤,之前唔肉赤?如果唔係經濟有困難,我就唔會調整,呢個習慣已經一段時間,點解老公突然咁講?仲要評估吓父母反應,同父母商量,比父母覺得大家係溝通緊。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

老公嘅說話、比較、肉赤,記得喺父母面前唔好提。

珍珠宮

TseU 發表於 23-1-3 04:07
其實我父母係非常慳儉既人,唔捨得大洗,
食既都要好平,我唔想佢哋咁慳,就比多小小$佢哋用,
不過其實 ...

實數唔評論,人人生活條件唔同無得比較。但我原則係如果父母年紀大(over 70), 真係唔好俾咁多現金佢哋去儲蓄,一來怕俾人呃,二來佢哋又唔識投資,三來將來兩腳一伸,攪遺產都煩。
倒不如啲錢放自己度幫佢哋預啲醫療、突發基金。
平時見佢哋生活要乜就買乜,確保佢哋生活舒適無憂就夠。
仲有如果父母真係現金多,呢排幫佢哋做返定期,收少少息幫補下都唔錯。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 TseU 的帖子

家用真係無得比較既。最好都係同老人家傾下 (相信錫自己既父母係唔介意的﹐包括我媽媽﹐我媽媽直頭叫我唔使比﹐因為呀哥家姐都有比 (呀哥家姐跟佢同住&有幫佢地湊仔女)﹐佢話用唔晒咁多錢費事第時爭家產)﹐當然我有照比但比小D﹐主要都係帶佢飲飲食食行街買野我比錢咁LOR。

珍珠宮

回覆樓主:

以前老公一個月得1萬5,又要供樓,又要交其它雜費,每個月收2千蚊,不過我當時有工作的。

現在供完樓,但是依然係佢交其它費用,每個月都有給1.8萬蚊,不過我現在無做嘢了,當中仲要給幾千蚊娘家,小朋友書簙費,買餸,家品等等。

每個月都係剩下3千蚊到

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

熱媽 發表於 23-1-3 07:28
回覆 TseU 的帖子

比幾多自己決定啦,我信相你父母啲錢唔會亂用你舊錢亦唔會介意你比少果幾千(佢定咗你要 ...

認同,

尤其呢句 ~ 覺得唔抵同肉赤 ~ 睇到呢句都筧覺得唔太舒服,
其實可以開心見誠和父母商量一下,突然減家用我覺得父母仲擔心 tim

珍珠宮

開心吸收勳章

HLDMaMa 發表於 23-1-3 08:42
如樓主覺得俾6-7千家用有壓力,可以同父母相量俾少D,但樓主多次說覺得吾抵和肉赤,作為父母的我,聽咗有啲 ...

同感,點解要肉赤、唔抵?
有困難咪同父母解釋囉,相信大部分都會明白同理解,如果父母知你心底咁諗,真係會唔開心

大宅

你知道你搵幾多錢先討論到,搵十萬俾六千同搵兩萬俾六千好唔同

子爵府

TseU 發表於 23-1-3 04:07
其實我父母係非常慳儉既人,唔捨得大洗,
食既都要好平,我唔想佢哋咁慳,就比多小小$佢哋用,
不過其實 ...

咁又唔好話傻,孝順父母係美德。老公以前比六千奶奶, 佢要自行負責日常使費。而家幫佢請工人/交租/交水電煤, 跟阿哥平分就比六千五, 我哋冇再個個月比家用,只節日比。唔好以為好不孝,奶奶每個月買餸及日用品只用千幾, 冇社交冇嗜好唔出街食,電器/睇私家我哋比,佢攞家用來儲,户口過1M,我們認為冇需要定時比。

大宅

2024年龍年勳章

TseU 發表於 23-1-3 01:40
已婚,有仔女,比媽咪家用6-7千,老公話太多,又唔係搵得多,比完自己凈返好少$,
諗諗吓…又真係太多.. ...

你覺得ok咪俾幾多囉,按自己能力姐

侯爵府

你的case我哥都發生過, 佢俾7000家用阿媽, 結咗婚後老婆話俾7000太多了叫佢減, 佢話我俾屋企份家用唔會改, 你可以俾番7000你父母

伯爵府

Xmas吸收勳章

其實我人工每個月出既都唔同,例如出1萬,我都照比7千,因為比開,真係唔忍心減家用,可能因為我太錫丫爸 ...

有其他兄弟姐弟分擔,咁同你媽咪商量下減家用

珍珠宮

點解用喺小朋友度就係「抵」「唔肉赤」
用喺父母度就係「唔抵」「肉赤」?

咁叫錫父母?

qoo888    發表於 23-1-3 10:40
qoo888    發表於 23-1-3 10:40

首頁
12345...8

尾頁

跳至