婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

KiuShaBB,

祝你跟雙B往後的生活快快樂樂!
不快樂的婚姻不要也不可惜, 為自己為女兒 , 活出彩虹!!!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-15 13:29 發表

你明白就最好, (我當大家係老朋友), 我都話你c6肯幫你, 真係唔錯喇, 你睇下我c6, 唉.

我地仲未傾到膳養費, 琴日佢至執野走, 一句說話都無同我講, 真係好憎我咁. 今日下午, 社工會再揾佢, 睇下而家佢係咪想快d離婚 ...

你99知道你同佢個仔離婚有咩反應呀??? 係咪都好支持佢個仔呢??? 福建人成日話佢地好注重家庭, 唔似我地廣東人咁乜都唔理.

我99把口就識講, 話佢地福建人, 要幫個仔維持一頭完整既家, 就算大陸嫂對佢咁衰, 個仔又唔俾家用, 又唔養佢, 99都處處幫住佢, 仲俾埋錢俾個大陸嫂, 99仲話佢地唔似我地廣東人, 郁下就要離婚, 仔女叫離婚, 做父母既又唔出頭, 由得佢離婚.

99成日係c6面前發表"偉論", c6聽完之後返黎就話我咁唔啱咁唔啱, 必定有咬嗌. 把口就話想個仔好, 做就另一回事, 我見得多喇, 想佢個仔娶個福建人就最好.

我都唔係好得你幾多既人, 係呢度既"蒲友", 或者有苦自己知啦.

一定要同佢計足膳養費, 等佢俾左膳養費之後, 睇下佢娶個b6返黎肯唔肯同佢"同甘共苦", 講到佢地福建人咁好, 嫁出黎嗰d咪最多睇係"$$$"份上, 同你生左個仔, 俾唔到好既生活佢, 人地又咪會走. 大

仲有, 你要同佢約法三章, 規定佢咩時間可以探囡囡, 一個月/星期最多幾多次.

仲有, 離左婚之後, 你仲俾唔俾ex99見你兩個囡囡呢???
呢d野要同佢傾得清清楚楚.

希望你以後既新生活, 會過得開開心心.

題外話~

我c6有個同事, 做左十幾年教書, 月入三萬多, 收入唔差啦, 近呢兩年離左婚, 佢太太攞左佢二萬幾蚊做膳養費(1仔1女), 仲要俾埋佢層樓佢太太, 男既仲要繼續供樓, 依家佢個同事係某處租緊板間房住. 行踪保密, 怕其他同事知道佢依家生活窮困僚倒.

佢咪以為離左婚, 乜都唔洗理, 可以返大陸娶返個溫柔體貼, 聽教聽話既姑娘至得架. 想慒佢啦.

記住記住~~~你要攞返你應得既野呀!!!!

珍珠宮

原帖由 pomanlife 於 09-6-15 15:12 發表

你99知道你同佢個仔離婚有咩反應呀??? 係咪都好支持佢個仔呢??? 福建人成日話佢地好注重家庭, 唔似我地廣東人咁乜都唔理.

我99把口就識講, 話佢地福建人, 要幫個仔維持一頭完整既家, 就算大陸嫂對佢咁衰, 個仔又 ...

我唔知佢屋企人有咩反應喎, 都無人揾過我, c6都無同我講過野. 我又唔係福建人, 或者佢地拍晒手都未定, 而家開始著手幫c6喺郷下揾人相睇呢.

佢地家族都好多人離婚, 好騎呢. 太62有2個老婆, 大伯(62呀哥)結過3次婚, 大伯個大女個老公外面有女人, 2仔而家都未結婚, 細女離咗婚. 都係古怪一族.

珍珠宮

原帖由 pomanlife 於 09-6-15 15:12 發表

一定要同佢計足膳養費, 等佢俾左膳養費之後, 睇下佢娶個b6返黎肯唔肯同佢"同甘共苦", 講到佢地福建人咁好, 嫁出黎嗰d咪最多睇係"$$$"份上, 同你生左個仔, 俾唔到好既生活佢, 人地又咪會走. ...

我係廣東人, 咁佢呀媽就叫佢有錢唔好過我手啫:tongue: , 或者佢娶一個福建人, 個仔無錢, 都會主動俾錢佢呢? 好似你99咁都未定. 係我唔肯同佢捱咋, 福建人好做得, 或者下一個係好女人, 係聽晒佢話, 咁咪無問題囉. 祝佢地好運.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-15 15:20 發表

我唔知佢屋企人有咩反應喎, 都無人揾過我, c6都無同我講過野. 我又唔係福建人, 或者佢地拍晒手都未定, 而家開始著手幫c6喺郷下揾人相睇呢.

佢地家族都好多人離婚, 好騎呢. 太62有2個老婆, 大伯(62呀哥)結過3 ...

題外話~

我c6有個同事, 做左十幾年教書, 月入三萬多, 收入唔差啦, 近呢兩年離左婚, 佢太太攞左佢二萬幾蚊做膳養費(1仔1女), 仲要俾埋佢層樓佢太太, 男既仲要繼續供樓, 依家佢個同事係某處租緊板間房住. 行踪保密, 怕其他同事知道佢依家生活窮困僚倒.

佢咪以為離左婚, 乜都唔洗理, 可以返大陸娶返個溫柔體貼, 聽教聽話既姑娘至得架. 想慒佢啦.

記住記住~~~你要攞返你應得既野呀!!!!

佢地屋企都幾多人離婚, 佢咪以為依家離婚好似以前咁容易至得架. 離左婚都要照養仔女架!!!

珍珠宮

仲有, 離左婚之後, 你仲俾唔俾ex99見你兩個囡囡呢???
呢d野要同佢傾得清清楚楚.

我當然唔想俾佢見啦, 但係c6帶佢地出去, 我都唔知佢地去咗邊啦, 個c6一定會帶佢地見佢呀媽.

係咪可以唔俾架?

珍珠宮

原帖由 pomanlife 於 09-6-15 15:26 發表

題外話~

我c6有個同事, 做左十幾年教書, 月入三萬多, 收入唔差啦, 近呢兩年離左婚, 佢太太攞左佢二萬幾蚊做膳養費(1仔1女), 仲要俾埋佢層樓佢太太, 男既仲要繼續供樓, 依家佢個同事係某處租緊板間房住. 行踪保密, ...

我會盡力爭取, 多謝你, 我得到既一定俾佢多.

彩鑽殿

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-15 15:27 發表

我當然唔想俾佢見啦, 但係c6帶佢地出去, 我都唔知佢地去咗邊啦, 個c6一定會帶佢地見佢呀媽.

係咪可以唔俾架?

咁又係, 不過唔洗擔心, 等佢讀小學時, 你可以話俾佢知, 要測驗, 默書等等, 推左佢, 唔俾佢見咁多囉, 費事佢一陣搞風搞雨, 係囡囡面前說你的不是.

最好每次見面, 都要限定佢地既見面時間, 唔好俾佢遲過呢個時間返黎.

珍珠宮

原帖由 pomanlife 於 09-6-15 15:30 發表

咁又係, 不過唔洗擔心, 等佢讀小學時, 你可以話俾佢知, 要測驗, 默書等等, 推左佢, 唔俾佢見咁多囉, 費事佢一陣搞風搞雨, 係囡囡面前說你的不是.

最好每次見面, 都要限定佢地既見面時間, 唔好俾佢遲過呢個時間返 ...

所以我都好驚, 如果判咗1人1個女, 咁我即係無咗1個女, 佢地實會講我壞話, 或者教壞咗, 學咗佢地d變態野, 咁就慘喇.

彩鑽殿

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-15 15:29 發表

我會盡力爭取, 多謝你, 我得到既一定俾佢多.

對~ 千奇唔好俾佢活得好過你 & 孖囡囡!!!!

我見c6個同事, 佢個女升唔到中六, 佢都要供埋佢去台灣讀書架, 仲係要男既俾埋錢.

c6同事個case仲係好特別添, 係佢老婆紅杏出牆在先, 都可以得到咁多野, 何況依家錯不在你, 你一定要努力去爭取呀!!!!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-15 15:34 發表

所以我都好驚, 如果判咗1人1個女, 咁我即係無咗1個女, 佢地實會講我壞話, 或者教壞咗, 學咗佢地d變態野, 咁就慘喇.

你有固定工作, 有媽咪幫你湊女, 有自己地方住, 對女又咁細, 你好大機會爭到對女嘅撫養權. 你平時有冇keep低你負責俾錢嘅單, e.g.租金, 水電媒等雜費, 囡囡playgroup學費, 工人人工, etc.? 話俾個官知其實對女一直都係你養, 要求佢地爸爸負番責任俾贍養費同子女教育費.
我地個個都好支持你, 為咗對女嘅幸福, 你要努力呀.

伯爵府

醒目開學勳章

樓主, 你堅強咗好多
努力d~ 好日子就快到
要留意大b多d, 始終都佢比較敏感.
放心~ 對b一定明白你為佢地好, 加油~

珍珠宮

原帖由 tantanmama 於 09-6-15 16:04 發表

你有固定工作, 有媽咪幫你湊女, 有自己地方住, 對女又咁細, 你好大機會爭到對女嘅撫養權. 你平時有冇keep低你負責俾錢嘅單, e.g.租金, 水電媒等雜費, 囡囡playgroup學費, 工人人工, etc.? 話俾個官知其實對女一直 ...

水, 電, 煤d單全部都係佢個名, 層樓同管理費就2個人名. 我驚佢要賣咗層樓, 要分錢, 佢早排都想咁做, 係我唔想啫. 其他野都應該有單. 不過, 佢都決定咗唔要2個女既撫養權, 唔駛爭. 只係差在層樓同膳養費. 我同2個女都有錢喺佢手.

珍珠宮

原帖由 MK2006 於 09-6-15 16:26 發表
樓主, 你堅強咗好多
努力d~ 好日子就快到
要留意大b多d, 始終都佢比較敏感.
放心~ 對b一定明白你為佢地好, 加油~

多謝呀, 老友.

侯爵府

加油呀... KIUSHABB

珍珠宮

究竟係bk short咗定係我既內容有問題? 點解好多野唔見咗? 另一篇"c6見咗社工, 決定咗..."又唔見咗.

伯爵府

醒目開學勳章

bk short咗
原帖由 KiuShaBB 於 09-6-16 15:51 發表
究竟係bk short咗定係我既內容有問題? 點解好多野唔見咗? 另一篇"c6見咗社工, 決定咗..."又唔見咗.

首頁

尾頁

跳至