自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

manfatcentre 發表於 23-1-6 18:14
bk係仇恨移民集中地。

大家分折得好好,有心就会盡做,冇心係隔離也不望一眼

斷估BK之前不會仇恨移民,
凡事有因果…

伯爵府

RoseRosa 發表於 23-1-6 22:18
斷估BK之前不會仇恨移民,
凡事有因果…

全世界d人出出入入,成日講果十幾万bno人士。就將移民topic放大
其實理x人地吖。
我家族五十年前已开始第一批走,走定唔走,真係麻目了。
總之一家人互相体諒,幫忙就足願以。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

littlefunpig 發表於 23-1-6 16:51
一到星期五D英國移民政治post 又雨後春筍咁出曬黎~

呢幾日表面似好左,因為有有大L同美人頂一頂。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

oceandeepsea 發表於 23-1-6 16:43
都係養到18就算,之後自己顧自己,好難話跟足一世,所以自己依家都諗定預左老死時,未必有仔女係身邊
...

我原先都諗過為阿女移民
最後都係算…
而家生活幾好
佢第時又容易出去繼續升學
我何必為佢放棄我地自己生活
到佢大左,佢都未必理我地

都係留係到算

水晶宮

邱悠月 發表於 23-1-6 17:18
對,就冇移民,都未必有心探你
同有冇家教冇關,明就明

超明

子爵府

2024年龍年勳章

唔好話見唔到最後一面,其實臨老啲仔女,孫仔突然走哂,真係好難頂㗎!因為好多都係突然決定的,老人家真係難撼㗎!
Life must go on

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

da-rosette 發表於 23-1-6 20:45
我記得你講過你絕對唔會俾你個仔移民,因為你需要佢去照顧你哋。如果你個仔喺香港搵到好生活,當然冇問題 ...

我冇話唔比個仔兒移民、如果個仔兒一家要走、我能綁住佢嗎?

這是傳統家教、我照顧我父母、個仔照顧我兩老、是承傳、是孝道~

算吧啦~ 很多香港人、已經忘記孝道是什麼了~

妳說子女一生出嚟、就要照顧父母?

反過來子女一出生、父母又要照顧佢地成長?

以你嘅邏輯是子女一出生、父母便可離開他們、因為父母想有更好的發展、不想子女成為他們的負累?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果我放低父母移民、我一定會遺憾終生、 如果要移民、一定會同父母商討、帶埋他們走、 絕對不會安排好、才通知他們、這正正是遺棄~

所以我亦奇怪、之前有貼同親家關係、原來那麽多家庭、同親家都冇來往。

如果忽略\沒有親情的人、當然不會明白我講什麼~

樹欲靜而風不息、子欲養而親不在~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

manfatcentre 發表於 23-1-6 18:14
bk係仇恨移民集中地。

大家分折得好好,有心就会盡做,冇心係隔離也不望一眼

我絕不反對別人移民~

但我鄙視丟低父母、什麽為了子女讀書、什麽外國尋找自由、自己一家移民的人~

都係嗰句、走就一齊走、留就一齊留、一家人共同進退、當然包括父母及子女~

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Apax 發表於 23-1-6 22:16
大力話佢d 仔女永不出國讀書及移民
但真實情況? who knows?

在BK有幾個人知道我真身、而且早幾年做過版主、我寫的都是我真實情況~

仔女不是永不出國讀書、而是不會從小送他們去外國、讀到最好在香港讀大學、在外國讀碩士....

我在這裏衹是寫出我想法、當然一定有人唔認同、唔認同唔緊要、衹是大家討論一下、最重要是不可以有人身攻擊~

買基金真係好傷

伯爵府

大力大力 發表於 23-1-7 02:55
我絕不反對別人移民~

但我鄙視丟低父母、什麽為了子女讀書、什麽外國尋找自由、自己一家移民的人~

點一家人走,我叔婆case,叔公走左幾十年 8個仔女
有去歐洲,有去加美,有在香港,係未走左就不孝?留底就孝子孝女?

伯爵府

manfatcentre 發表於 23-1-7 05:31
點一家人走,我叔婆case,叔公走左幾十年 8個仔女
有去歐洲,有去加美,有在香港,係未走左就不孝?留底就孝 ...

再講我case,我嫲去左加拿大,留底我爸又或者講我爸係當時全部生意在香港唔想走,咁佢物好衰?
所以N咁多種case.真係好難講。

珍珠宮

回覆樓主:

所以老人院越開越多,現代大部分既年輕人好似遺棄父母係正常既表現。

珍珠宮

大力大力 發表於 23-1-7 02:55
我絕不反對別人移民~

同意

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

背書啦! 大家
〈燕詩〉白居易
梁上有雙燕,翩翩雄與雌。
銜泥兩椽間,一巢生四兒。
四兒日夜長,索食聲孜孜。
青蟲不易捕,黃口無飽期。
嘴爪雖欲敝,心力不知疲。
須臾十來往,猶恐巢中飢。
辛勤三十日,母瘦雛漸肥。
喃喃教言語,一一刷羽衣。
一旦羽翼成,引上庭樹枝;
舉翅不回顧,隨風四散飛。
雌雄空中鳴,聲盡呼不歸;
卻入空巢裏,啁啾整夜悲。
燕燕爾勿悲!爾當反自思;
思爾為雛日,高飛背母時,
當時父母念,今日爾應知!

複式洋房

無話可說 發表於 23-1-6 16:36
父母移民,擺仔女係香港都有啦!唔係話返就返,你估大陸來回香港咩
...

咁又係,依家出國簡直係過五關斬六將

複式洋房

oceandeepsea 發表於 23-1-6 16:43
都係養到18就算,之後自己顧自己,好難話跟足一世,所以自己依家都諗定預左老死時,未必有仔女係身邊
...

複式洋房

72leelily 發表於 23-1-6 16:47
移民都預了
搭飛機要十多小時
不是話飛就飛到

由排都嚟唔到

複式洋房

da-rosette 發表於 23-1-6 18:12
咪再養兒防老啦唔work 架啦

各有各自己世界

複式洋房