夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Miyatachan 發表於 23-2-20 18:29
嘛講囝囡嘢,冇其他交流

仔女都開始大,都冇咩好講

大宅

cwaichan1 發表於 23-2-20 17:08
我係男人,有時在外工作,真係好孤單,番到屋企想有d溫暖,但係同床又如何,佢瞓底就秒睡,都冇理過我。咁 ...

你係男士,點解唔主動同太太溝通,講出心中所想,男女思維好唔同,去見下婚姻輔導。我想主動交流,但男人覺得冇嘢,仲話唔好煩佢,久而久之我心涼埋。
做全職媽媽真係唔簡單吖!

子爵府

Miyatachan 發表於 23-2-20 18:31
你係男士,點解唔主動同太太溝通,講出心中所想,男女思維好唔同,去見下婚姻輔導。我想主動交流,但男人 ...

個個情況都差不多

珍珠宮

BK Milk勳章

每日都平平淡淡咁過,冇咩特別事要拎出嚟講吖

大宅

我係男人,有時在外工作,真係好孤單,番到屋企想有d溫暖,但係同床又如何,佢瞓底就秒睡,都冇理過我。咁 ...

點解去到呢個地步ga ?

女尊男卑?

子爵府

Secretalk 發表於 23-2-20 20:12
點解去到呢個地步ga ?

女尊男卑?

日子太耐,丟淡晒

大宅

咁你知你地之間既問題嗎?

大宅

cwaichan1 發表於 23-2-20 20:14
日子太耐,丟淡晒

或者一齊做啲活動,例如行山,行街,睇戲。。

男爵府

回覆樓主:

你可以先開囗:今日点啊?

子爵府

Secretalk 發表於 23-2-21 08:16
或者一齊做啲活動,例如行山,行街,睇戲。。

我以為呢個po可以搵到d有共鳴既朋友,原來係婚姻輔導版

大宅

回覆 cwaichan1 的帖子

我可以比d 意見你..你有無小朋友? 如果有, 邊個係照顧者 ?
可唔可以講下你太太平時忙d 咩 ?

你除了返工, 返到屋企, 會做d 咩 ?

大宅

cwaichan1 發表於 23-2-21 11:08
我以為呢個po可以搵到d有共鳴既朋友,原來係婚姻輔導版

BK 嘅人好鍾意叫人去婚姻輔導架, 你好少上黎呢...

子爵府

maggie.tang 發表於 23-2-21 16:02
BK 嘅人好鍾意叫人去婚姻輔導架, 你好少上黎呢...

係呀,好似去左家計會咁。
如果咁易解決到問題,洗乜佢地教,我都已經做到啦。(emoji)

大宅

cwaichan1 發表於 23-2-21 16:14
係呀,好似去左家計會咁。
如果咁易解決到問題,洗乜佢地教,我都已經做到啦。(emoji)
...

婚姻輔導其實係無咩用, 我都去過啦, 又如何?!
我好想知成日叫人去婚姻輔導果d人其實自己去過未?

子爵府

maggie.tang 發表於 23-2-21 16:26
婚姻輔導其實係無咩用, 我都去過啦, 又如何?!
我好想知成日叫人去婚姻輔導果d人其實自己去過未?
...

我就一定未去過,亦唔會去。講真背書咁背係人都識啦,現實中,真係做到先得架。唔洗搵食咩?搵得食就唔會有時間去理對方,雙方都忙就更唔會有時間去處理大家既問題。一上床就瞓著,仲有咩可能解決問題。仲話去行山做運動喎。佢唔講我都識啦,做到先得架。

大宅

cwaichan1 發表於 23-2-21 16:30
我就一定未去過,亦唔會去。講真背書咁背係人都識啦,現實中,真係做到先得架。唔洗搵食咩?搵得食就唔會 ...

咁都總有放工嘅時間嘅, 間中出去食餐飯傾下偈都可以掛?!
你嘅情況好似我老公, 佢晚晚都差不多11點先返, 返到黎沖涼都瞓啦!
星期六又經常話多野做要返去, 星期日呢, 一係就瞓覺一係就賭馬...
我同佢講咁樣好有問題, 一來年紀唔細, 身體仲承唔承受得住呢?
二來我地連講句野都無時間, 咁點攪呀...
但係佢覺得咁樣係無問題架喎, 搵食就係咁架啦
可能男人同女人嘅角度唔一樣吧

子爵府

maggie.tang 發表於 23-2-21 16:41
咁都總有放工嘅時間嘅, 間中出去食餐飯傾下偈都可以掛?!
你嘅情況好似我老公, 佢晚晚都差不多11點先返, 返 ...

你老公好d,起碼有賭下馬仔過下日神,我連基本娛樂都冇。想老婆陪下都冇。各有各忙。我都有講過我外面做野好孤獨,但佢都做唔到d乜,難道要佢跟住我開工咩?

大宅

cwaichan1 發表於 23-2-21 16:45
你老公好d,起碼有賭下馬仔過下日神,我連基本娛樂都冇。想老婆陪下都冇。各有各忙。我都有講過我外面做野 ...

有野做緊忙緊嘅時候點會覺得好孤獨?! 返工就梗係各自各架啦, 除非你自己開鋪/公司啫! 如果唔係另一半就真係做唔到d乜架喎... 點會可以跟埋你開工架?!

我咪就係連基本娛樂都冇, 想老公陪下都冇果個囉

你同你老婆都好夜放工? 要輪班? 盡量抽d時間食下晚飯傾下偈啦

大宅

又唔使咩都攬哂上身,佢唔耐煩係份工消耗哂佢嘅精力,對住老細同啲客已經戴住面具,回到家佢想清靜一下,咁唔表示佢唔愛你,如果唔愛嘅話連返嚟都費時啦。

大宅

在夫婦情感呢版,呢個問題經常出現,都是有了仔女之後,女的好似單親媽媽一樣上下打點小孩,男的撒手不管。於是女的做到懷疑人生(當然也懷疑婚姻喇!)兩公婆感情淡泊,無野傾。

我是過來人,我仔出世頭幾年我也是過著這樣的日子,我是working mum,真是苦不堪言!

想分享下,我是這樣走過來的:
1. 極少男人天生是湊仔公,而媽媽總是對仔女的大小事情都好著緊,這是天性,從她的肚子裡出來的嘛,她覺得無人比她做得更好做得更細心。於是她什麼都要過問,什麼都要設標準,老公要跟住她的標準做。無論男人點做,都不達標,拖地不乾淨,喂完奶無掃風,接仔遲到。。。。試想下,老公做每樣都被炳,他點唸?超,你做埋囉 咁巴閉!我點做:開聲叫老公幫手(有禮貌的聲線,不是呼喝),無論他有無做曬,做得點,都勁讚勁感激(例如,即時錫他一啖),在他家人朋友面前都讚他。容忍他的low quality,洗碗不夠乾淨,過後自己跟下手,最緊要他肯做肯參與。
2. 很多男人主觀上認為湊仔家務是女人的事(可能他們由細到大見自己阿媽死做爛做),對自己老婆無乜同理心,唔會主動幫下手,大爺似的攤在沙發上無罪惡感。我點做:同他講,我雞手鴨腳,拿手唔成世,你要幫手吖老公,無你幫我真係搞唔掂!在他家人朋友面前都讚他,好重要!他有被認同感,明明他做了很少,但我讚到他上天,回到家他唔幫手都唔好意思。
3. 有了孩子之後夫婦無了二人世界,尤其女人,只知道要盡力做好媽媽,好似忘記了自己是他的老婆。老公覺得自己被冷落,在家裡無了地位,又唔懂得享受做爸爸,於是心裏有怨氣,但又講不出口,因為老婆要湊仔嘛,唔通同個仔爭寵咩。我點做:規定每個星期五晚上是拍拖時間,請老人家幫手看看孩子,他們開心而我地又可以放鬆一下。我很重視這個晚上架,預先計畫,看戲,自助餐,遊車河,shopping,當氣氛和諧時就向他表達自己的想法,傾下閒計,聽下他呻,商量下孩子報邊間幼稚園,上咩興趣班。
4. 女人做了阿媽之後會無曬自己私人空間無曬habbits,但男人不同,他們繼續自己的興趣,打機,同朋友食飯,做gym,他們甚至不願意為孩子犧牲自己的時間安排。我點做:參與和支持。老公去跑馬拉松,我帶著阿仔去終點等他,影相慶祝。他gym的時間,體貼地不安排活動,就他時間。其實男人也需要被重視,他覺得自己仍是一家之主,溝通都容易些。
5. 男人怕囉嗦,我成日提醒自己,講一兩次就算,更加避免批評他。

很多年前的事了,有好多都忘記了。大家可能覺得我離地,無所謂喇,當傾計。祝大家幸福快樂!

首頁

尾頁

跳至