自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

my005 發表於 23-1-15 12:12
原來係有咁既規定,咁真係我地考慮不周喇,執到八達通時,我地有考慮到交去新城市客服處或地鐵客服既,當 ...

「我仔堅持放响柜位就走左喇」

我估職員唯有當係有人遺留張卡在柜位,屬地鐵範圍失物咁處理

伯爵府

木土土 發表於 23-1-15 11:15
物件不是在地鐵範圍執到,地鐡應該唔收唔處理
所以,你第二個case,地鐵職員處理洽當
反而,第一個case, ...

一定自己要咗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

木土土 發表於 23-1-15 12:18
「我仔堅持放响柜位就走左喇」

我估職員唯有當係有人遺留張卡在柜位,屬地鐵範圍失物咁處理

因為當時佢諗到留左言响咭主FB,叫佢去地鐵CS到取,所以佢無法,唯有咁做喇。(而且佢約左人,都係趕時間既)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我女自己試過唔見左個人八達通,當時佢好徬徨,最後好彩都係有心人留言畀佢話放左响某商場CS度,佢可以攞得返,係好開心既,所以佢明白當中既感受。

以己及人,大家同理心啫。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆樓主:

其實你可以 email 地鐵:講明幾時執到/交咗去邊度,以防有職員據為己有。

多年前:有市民執到銀包,交去警局;途中向一警員問路點去報案室? 對方反問何事? 市民告之拾獲銀包嚟報案。 對方叫交比佢處理就得。 市民離開後覺得可疑,因對方冇問邊度執到,同登記佢既聯絡方法。 因此折返報案室,講出事發因由。 警方查看閉路電視,發覺有人落格,而嚴肅處理事件。

珊瑚宮

大姑娘 發表於 23-1-15 12:25
其實你可以 email 地鐵:講明幾時執到/交咗去邊度,以防有職員據為己有。

多年前:有市民執到銀包,交去 ...

我女話當時應有其他職員見到既,佢信個職員唔會咁大胆既,但個做法,奇啫。

珍珠宮

睛靈勳章

木土土 發表於 23-1-15 11:15
物件不是在地鐵範圍執到,地鐡應該唔收唔處理
所以,你第二個case,地鐵職員處理洽當
反而,第一個case, ...

親身經驗, 其他物品唔知, 我站內跌咗張八達通同學生證套(有電話號碼), 即時同港鐵報失, 幾個鐘就有職員通知去返該站攞返, 因為有人執到交去, 比返我時職員有登記同簽收
我估彈性處理, 不竟執到既係正在使用中既八達通, 即係車票, 失主一定會報港鐵, 但如果出面執到就難講, 執到錢就更加難搞

琥珀宮

jollyma 發表於 23-1-15 12:29
親身經驗, 其他物品唔知, 我站內跌咗張八達通同學生證套(有電話號碼), 即時同港鐵報失, 幾個鐘就有職員通 ...

你係站內跌咗,有人在站內執到,咪屬於地鐡範圍失物,交比站內職員當然會處理接收失物,係正確程序,不是甚麼彈性處理

珍珠宮

my005 發表於 23-1-15 12:28
我女話當時應有其他職員見到既,佢信個職員唔會咁大胆既,但個做法,奇啫。

職員唔問邊度執到? 物主點樣領回呢?

珊瑚宮

大姑娘 發表於 23-1-15 12:59
職員唔問邊度執到? 物主點樣領回呢?

我女應有主動講及,但佢無寫低詳情。所以我女至奇怪佢遲啲點記得,憑咩畀物主領回囉。所以覺奇怪,至返黎同我地講既。

總之,個職員無寫低任何野(當我女面),執到既日期、時間都無寫低。

大宅

衰d講,嗰500職員蚊袋咗了

珍珠宮

回覆樓主:

我仔試過唔見兒童八達通,我報八達通失物跟住有人執左失物部叫我去返跌嗰個站拎

珍珠宮

回覆樓主:

既然已通知物主,如果係我,會hold2日睇佢會唔會聯絡我先再處理

如果無反應我就交地鐵(唔明有失物部點解會唔收,我都係失物部先搵返阿仔張八達通),連地鐵都唔理就交警署

珊瑚宮

cheung2000 發表於 23-1-15 13:19
既然已通知物主,如果係我,會hold2日睇佢會唔會聯絡我先再處理

如果無反應我就交地鐵(唔明有失物部點解 ...

1. 因為我女講就算响FB 留下左訊息,但若對方SET左不明訊息不理會既話(我少用FB,唔清楚當中規條,我女大約係咁講,我係咁理解啦,我都唔知係唔係既,如真係咁,咁佢可能係睇唔到既。)

2. 我地唔想KEEP陌生人既野,加上交收約時間會麻煩相就吖嘛,而且諗住放地鐵穩陣嘛,佢亦可即時或任何時間領回嘛。

珍珠宮

my005 發表於 23-1-15 13:34
1. 因為我女講就算响FB 留下左訊息,但若對方SET左不明訊息不理會既話(我少用FB,唔清楚當中規條,我女大 ...

其實你個女係做得啱嘅,係地鐵處理方法有啲奇啫

首頁

尾頁

跳至