自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Kittymummy 發表於 23-1-18 11:42
有d屋苑會所貼紙仔,有d house xxx 寫明係業主盤。

咁如果大家接受買賣價,冇中間人係點落細訂和簽臨時買賣合約。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Ononluk 發表於 23-1-18 10:14
寫大約5% 嘅票,其實細訂都係約5% ,實際價錢多啲少啲都無乜所謂。再講,寫票係表誠意,表明到價就會買, ...

咁枱頭人寫邊個?如冇寫名會唔會有危險?

又點証明aa收咗朋友票?

謝謝你指教
身體健康,生活愉快

珍珠宮

HLDMaMa 發表於 23-1-18 12:33

我都想知..學下嘢
身體健康,生活愉快

水晶宮

HLDMaMa 發表於 23-1-18 12:33

咪照開票,但比賣家律師樓。細訂同臨約律師樓會比個sample的。直到大訂時(張票寫返比我代表律師)正式買賣合約由律師出,正式既用黎申請mortagage, 上田土廳註冊。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

1同2都試過

珍珠宮

fanlee 發表於 23-1-18 12:34
咁枱頭人寫邊個?如冇寫名會唔會有危險?

又點証明aa收咗朋友票?

我試過開一張寫「律師」喺尾。
其實最後都未必攞呢張票去落訂,做樣嘅啫。

水晶宮

Kittymummy 發表於 23-1-18 12:43
咪照開票,但比賣家律師樓。細訂同臨約律師樓會比個sample的。直到大訂時(張票寫返比我代表律師)正式買 ...

細訂去律師樓攞定先嗎?否則不能即時,買賣樓都係有D衝動才能成事,隔咗一雨日就有機會反悔了。

侯爵府

牛年勳章

fanlee 發表於 23-1-18 09:47
請問咩係比票先?價都未傾點寫票?

俾票只係一個手法,一個動作,去話俾業主聽對方有誠意,況且細訂幾多都係傾,一般係3%,但亦可以係10萬8萬5萬,都係雙方傾,未成功傾成都可以俾票以示誠意,到傾成之後細訂有更改咪拎返張票再開過張,反正你係到真正簽咗臨約業主票到手去入票果刻先真正對現,even你俾票當刻支票户口未有錢都無問題架

珍珠宮

糯米米糍 發表於 23-1-18 13:50
俾票只係一個手法,一個動作,去話俾業主聽對方有誠意,況且細訂幾多都係傾,一般係3%,但亦可以係10萬8萬 ...

先謝謝你,咁枱頭係空白佢?

有人教寫律師名。但唔會知邊個係對方律師…

咁空白佢有冇問題,朋友話佢曾經試過支票戶口唔夠錢銀行好醒幫佢墊出嚟先再收手續費…所以佢擔心..
身體健康,生活愉快

水晶宮

HLDMaMa 發表於 23-1-18 13:18
細訂去律師樓攞定先嗎?否則不能即時,買賣樓都係有D衝動才能成事,隔咗一雨日就有機會反悔了。
...

攞定先 ? 你指買定賣果個 ?
簽左臨約就係有法律效力, 是旦一邊唔買/賣, 等同撻訂的.

水晶宮

fanlee 發表於 23-1-18 14:07
先謝謝你,咁枱頭係空白佢?

有人教寫律師名。但唔會知邊個係對方律師…

冇試過唔經AA買, 或者完全唔熟個process... 真心唔建議直接買自讓盤....
有時D 錢係唔慳得. 除非有買開唔經AA, 做開清楚知道個流程啦.

水晶宮

回覆樓主:

就係有一位朋友做地產,佢話有很多細節你地吾識,所以經AA穩陣D,否則對方反悔就拎吾到賠償。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-1-18 14:22
冇試過唔經AA買, 或者完全唔熟個process... 真心唔建議直接買自讓盤....
有時D 錢係唔慳得. 除非有買開唔 ...

朋友經aa,不過佢話aa成日叫比票,佢唔明又怕呃佢,所以冇咁做。我自己都唔識。所以上來問吓兼學嘢
身體健康,生活愉快

水晶宮

fanlee 發表於 23-1-18 14:41
朋友經aa,不過佢話aa成日叫比票,佢唔明又怕呃佢,所以冇咁做。我自己都唔識。所以上來問吓兼學嘢
...

總之抱住心態:aa只係負責配對,開門比你地睇,佢講既野聽完信半成好了。其他野定必親力親為,多做功課。問銀行,問律師,問管理處....等等。

珍珠宮

fanlee 發表於 23-1-17 09:41
假設睇中單位,
1)究竟係即時同襯業主在場時連AA一齊傾價?
2)定係先退場由AA每邊同相方傾價?

尼d野梗系比Agent做啦,吾岩就吾好買同賣

水晶宮

HLDMaMa 發表於 23-1-18 14:31
就係有一位朋友做地產,佢話有很多細節你地吾識,所以經AA穩陣D,否則對方反悔就拎吾到賠償。
...

AA一定係咁講架啦... 臨約睇你點draft, touchwood 是旦一方撻訂, 你估AA 會幫手追訂咩 ? 佢只做追返佢份commission 咋....

水晶宮

Ononluk 發表於 23-1-18 09:33
唔關AA 事嘅,個客想睇唔俾佢睇咩,買過二手樓嘅人都打搞過唔少業主、運過幾次吉先買得一間啦,貨比三家, ...

如果要講明肯俾乜價先俾睇,你真係要等旺市,抢到黎買啦!層樓景觀風水樣樣啱我,我可能肯出高D價買,樣樣話吾得,我都費事睇。

水晶宮

Kittymummy 發表於 23-1-18 14:56
AA一定係咁講架啦... 臨約睇你點draft, touchwood 是旦一方撻訂, 你估AA 會幫手追訂咩 ? 佢只做追返佢份co ...

咁就吾係咁講啦,你自己draft有機會錯漏,但AA做,佢有合約,當然穩陣D,撻訂對方要俾Agency fee 和被刹細訂。

水晶宮

HLDMaMa 發表於 23-1-18 16:18
咁就吾係咁講啦,你自己draft有機會錯漏,但AA做,佢有合約,當然穩陣D,撻訂對方要俾Agency fee 和被刹細 ...

我前面講左係律師樓會比sample. 內容係寫明根據香港法例買賣合約第xx條的。

水晶宮

Kittymummy 發表於 23-1-18 16:41
我前面講左係律師樓會比sample. 內容係寫明根據香港法例買賣合約第xx條的。
...

即係雙方睇樓前要先準備好sample囉,否則是但一方反悔,你自己填張紙作落細訂都有危險,對方是否真正業主你又未查察好,而加落細訂都幾拾萬啦!

首頁

尾頁

跳至