自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔通而家出行,真係要帶定一卷保鮮袋出街?

男爵府

ry 發表於 23-1-17 21:18
去開果個買嘢,突然醒起有間幾好食嘅糯米糍喺附近,於是就買咗十個,點知俾錢後佢就咁俾盒糯米糍我, 我即時話 ...

而家改左有包裝,唔係密封嘅都冇袋
attach1/tmp/phpyINARq

翡翠宮

回覆樓主:

我早幾日都去咗呢間買雲吞,我有帶環保袋,話唔洗袋,佢話已經響膠袋到寫咗我要買啲乜,所以$1膠袋費要照比!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

yuenyung1018 發表於 23-1-17 22:20

其實呢度有啲爭議,非氣密包裝食物,即係瑞士卷咁有個漏到氣既盒裝住,就無袋。又好似樓主盒糯米糍,都係非氣密包裝食物,所以無袋。
但係買外賣,就有袋。
咁幾時係當非氣密包裝食物,幾時當外賣呢?

珍珠宮

yuenyung1018 發表於 23-1-17 22:20

今日係超市買咗盒飯,下面裝飯同餸,上面有個透明膠蓋係分開果種,我另外買咗有大堆用品都幾重,我見盒飯啲倒汗水會滲出嚟,唔想整污糟個環保袋,而且生同熟嘅會放埋一大袋,咁嘅情況都唔可以free一個,我唯有自己帶袋去裝,唔係真係汁都漏哂出嚟

珍珠宮

玩具勳章

stagea 發表於 23-1-17 21:23
唔係密封包裝嚟既,咁都要收錢咩?
外賣都唔收喎

外賣收呀 1蚊外賣1蚊膠袋

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

chingnc 發表於 23-1-17 22:29
外賣收呀 1蚊外賣1蚊膠袋

唔係喎
attach0/tmp/phpNOF6du

珍珠宮

goo_littlebb 發表於 23-1-17 22:28
其實呢度有啲爭議,非氣密包裝食物,即係瑞士卷咁有個漏到氣既盒裝住,就無袋。又好似樓主盒糯米糍,都係 ...

我買盒飯就係類似瑞士卷盒,會漏汁嘅,咁要坐車,收唔收錢都要唔袋,孭一大袋野然後再捧住盒餸坐車嗎

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

bhamcy 發表於 23-1-17 21:54
我都有呢個疑問

政府圖片,理解係唔洗收
attach0/tmp/phpqKnhkJ

珍珠宮

stagea 發表於 23-1-17 22:30
唔係喎

佢文字描述,只係寫有開孔凍飲,好唔明確,估計佢個圖,係代表餐飲,係唔係餐廳一set先有,咁我超市熟食會漏汁嘅熟食又有冇呢

琥珀宮

芒果米池 發表於 23-1-17 22:32
佢文字描述,只係寫有開孔凍飲,好唔明確,估計佢個圖,係代表餐飲,係唔係一set先有,有冇jm知道
...

我叫外賣同政府圖一樣,沒有收取一蚊膠袋費用。

珍珠宮

stagea 發表於 23-1-17 22:33
我叫外賣同政府圖一樣,沒有收取一蚊膠袋費用。

係唔係餐廳一set先有,咁我超市單買一盒熟食會漏汁嘅熟食又有冇呢,今日佢就要收一蚊,所以政府網個圖有啲唔明確

男爵府

回覆樓主:

我出去一定有一个 環保袋

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

goo_littlebb 發表於 23-1-17 22:28
其實呢度有啲爭議,非氣密包裝食物,即係瑞士卷咁有個漏到氣既盒裝住,就無袋。又好似樓主盒糯米糍,都係 ...

某程度食肆外賣都收咗外賣錢
除咗連鎖食肆

琥珀宮

芒果米池 發表於 23-1-17 22:34
係唔係餐廳一set先有,咁我超市單買一盒熟食會漏汁嘅熟食又有冇呢

有袋,第二點,有袋,會滲漏及濺溢。

P牌麵包店(有貼告示),買左兩個麵包入左細袋,可提供一個大袋裝住,跟第2點相同。
attach0/tmp/phpXFY3SR
attach1/tmp/phpC0Loax

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

芒果米池 發表於 23-1-17 22:34
係唔係餐廳一set先有,咁我超市單買一盒熟食會漏汁嘅熟食又有冇呢

我尋日喺超市話要收,我話驚漏汁,佢就再幫我再wrap多層保鮮紙

珍珠宮

lypoon 發表於 23-1-17 21:33
唔係要交返俾政府嘅咩?

唔洗,所以價錢商店自訂。 有啲唔止收$1。

我去 canvas 買護膚品,佢要收$2。

珍珠宮

pooh仔 發表於 23-1-17 22:44

我尋日喺超市話要收,我話驚漏汁,佢就再幫我再wrap多層保鮮紙

咁好嘅,但變相保鮮紙冇得重用又冇咁環保,總之就係好唔方便

珍珠宮

stagea 發表於 23-1-17 22:44
有袋,第二點,有袋,會滲漏及濺溢。

P牌麵包店(有貼告示),買左兩個麵包入左細袋,可提供一個大袋裝住 ...

但職員唔比我又冇理由同佢爭辯咁肉酸
試吓email 問吓先

琥珀宮

芒果米池 發表於 23-1-17 22:49
但職員唔比我又冇理由同佢爭辯咁肉酸
試吓email 問吓先

明白呀,但你個盒超市漏汁野,真係有袋既

政策剛剛上線,大家只是暫時未及時掌握到

首頁
12345...19

尾頁

跳至