親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

4月會去波士頓及芝加哥...
我見果邊好似都重係好凍..得幾度到10幾度...
係咪真係咁凍呢??還是果邊個體感會冇咁凍??
HK 12,3度已經好凍...

另外坐車方便...係咪uber就OK?
可唔可靠??
因我會同老人家一齊去..所以應該都係call車多...
除左uber重有冇可靠又便宜的call 車app??

另外...大家有冇D乜景點?好去處??shopping好地方推介一下?
時間不多..因為係business trip...想自己ZIP D時間觀光shopping一下..
我去過幾次美國都只係西岸..未去過東岸...

謝謝

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我只答到Boston嗰part。

4月天氣有太陽好OK,冇太陽落雨就等同香港陰濕凍。一個禮拜前先好睇天氣報告,早睇來冇用嘅。

坐車uber OK。唔用uber可以試Lyft。你啱,帶住老人唔好亂搭地鐵,唔係個個站有電梯,或者有但超級隱蔽我冇研究過。

Shopping的話,附近有outlet,睇你有幾多時間同想買乜。網頁有store listing
最近市中心:http://assemblyrow.com
離市中心30-45分鐘車程:https://www.premiumoutlets.com/outlet/wrentham-village
50-60分鐘車程:https://www.premiumoutlets.com/outlet/merrimack

對波鞋有興趣的話,Converse,New Balance,Reebok 總部都喺Boston。Converse有特別版賣,唔知NB有冇。

商場連住兩個,一個叫Copley,一個叫Prudential。Copley賣高檔嘢,Pru平民d。

波士頓馬拉松今年定於4月17日。

景點大路當然係哈佛麻里。仲有咩嘢有興趣?亦唔知你有幾多時間。最近去咗醫院博物館,百幾年前全球首次麻醉成功先例。你想文青d,科學d,定遊客d?
你今日backup左未?

珊瑚宮

眼訓 發表於 23-2-10 13:57
我只答到Boston嗰part。

4月天氣有太陽好OK,冇太陽落雨就等同香港陰濕凍。一個禮拜前先好睇天氣報告,早 ...

THX...4月17已離開左Boston...係Chicago....

天氣我見佢4月都係得幾度到10度左右..
係咪就算天氣好..我都應該帶定羽絨呢??
還是..果邊係乾凍..就算10度8度..
我好似係HK...10零20度咁著都好OK..唔駛帶羽絨阻定呢?

其實我地全要去哈佛大學果邊...去見D學者...
SO FAR我知既行程..
7號晚到達...8號要休息調整番時差...
(果日我應該可以自由活動一日....我係D冇jetlack既人)
跟住9號就有Dinner安排...10號有採訪學者...
11可能可以遊覽一下...12就去Chicage

自由時間我想去你話平民D既商Prudential...
睇下有乜好買...不過...講真...
shopping就應該冇乜野想shop...
但會去超市果D買下零食....

景點..我google過唔少..不過唔知有冇時間去...
我見老細好似有PLAN D空閒時間可以去觀光..
又怕佢最後全程有計劃約晒人...

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

乾凍係指起碼冰點以下,空氣存唔到水份先係“乾凍”。平時的確係冇香港咁潮濕,但40幾呢d唔叫乾凍㗎啦。而且呢度冇人叫“凍”㗎啦。 而家早定兩個月睇得個average,到時係點冇人知。4月頭曾幾何時試過最高90F,最低10幾F,落雪都仲得。唔好講咁極端咁遠,就講今日最高接近60F,聽日最高得40幾。下星期又熱一日凍一日。如果真係要而家預,你預多d不同種類去洋蔥式著法,熱又得凍又得。真正帶乜衫最好早幾日先決定。而且如果你早出晚歸,一早同入夜凍,中間熱,你都要唸點算。

唔係shopping去Pru真係齋行咋喎。不過都幾熱鬧嘅。入面有間Eataly,係賣意大利嘢嘅超市。隔離有間Star Market。不過d嘢標價貴。睇吓冇壞嘅。

其他超市你自己上google都搵到。有d分店因為地理問題,所以唔大,貨物種類唔多。好似Target咁,Cambridge Central Square嗰間好細,印象中似corner store賣d應急嘢多。Fenway新開冇耐嗰間大好多。

WholeFoods一樣有分大細,推薦River Street同Ink Block呢兩間。Prospect St嗰間唔得。River St WholeFoods附近有間大大地Trader Joes。

TJMaxx/Marshall/HomeGoods都有d平嘢,不過始終係其他舖頭賣剩蔗轉過來,食嘅搽嘅我未必會買,但行吓可能有驚喜。

自備購物袋。袋要收費。

珊瑚宮

眼訓 發表於 23-2-11 06:44
乾凍係指起碼冰點以下,空氣存唔到水份先係“乾凍”。平時的確係冇香港咁潮濕,但40幾呢d唔叫乾凍㗎啦。而 ...

咁果邊多唔多人著羽絨呢??
我係諗住洋蔥式著法的...只係...
外套諗緊帶羽絨定其他?
不過大褸都阻定

得一個23KG寄倉同7KG手提上機..
我重要帶器材去拍片影相...
我預我果7KG上機要比晒D器材..
實際得23KG...如果想shopping..
要有咁少野帶咁少野...

shopping...應該都會...
但真係未諗到有乜好買...
果邊有乜特別平特別抵買??

超市我係google都見到幾間...會去睇下..
會去CVS望下....記得以往都會發現平靚正化妝品...
同一D迷你個人用品...
重有D保健品

環保袋都會帶..係HK都慣左帶環保袋...
去旅行應該會袋D可摺既旅行袋黎買野啦..

River St WholeFoods..我睇google佢都幾大間...
唔知入面多唔多野賣...
都近近地我住的酒店...
Trader Joes就係我酒店後面...

如果係正Harvard Yard...Harvard Square附近..
有冇乜地方好行??有乜好買?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

喔!咁你預吓有咩厚衫大褸,回程嗰陣著得上身就著,唔係就手挽住,上到機先除。

有咩特別抵我冇咩意見。平時shopping都係等減價或有coupon。或者你可以問吓酒店會唔會幫你收包裹?得你可以考慮吓網購。最近我去歐洲做嘢又係冇咩時間,大部份嘢郵購寄去酒店。仲好唔洗自己拎餐死。比我自己親身去仲買得多咗。

Harvard Sq冇咩好行。d舖頭有d都幾得意嘅。你話抱住shopping心態就唔好了。行吓睇吓都ok嘅。

珊瑚宮

眼訓 發表於 23-2-17 07:59
喔!咁你預吓有咩厚衫大褸,回程嗰陣著得上身就著,唔係就手挽住,上到機先除。

有咩特別抵我冇咩 ...

我係諗住...帶件可以卷起既羽絨...放係手提個喼...去程落機就著...回程上機就塞番入喼...
不過又怕...如果果邊實際體感冇咁凍的話...羽絨會太熱....

唉~online shop又有冇好介紹??
只係本地人先知...只送本地果D?
因為依家有D online shop買得多都free shipping....
都係FREE..我SHIP番HK好過啦...(我知果D都SHIP國際)

Harvard Sq...有得意舖頭去行下都好..或者可以買到小手信比人...

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

“只係本地人先知...只送本地果D?” 當然!唔通叫你買iherb咩。 你話CVS嘛,佢都唔寄國際。藥房仲有Walgreens, rite-aid, Duane reade。間間輪住出coupon。仲有Target都好似唔寄國際。

你去wholefoods之前上網睇吓d嘢幾錢先。https://www.wholefoodsmarket.com/products。網店有時平過。Costco都可以網購,唔需要係會員,但貴5%左右。你自己研究吓。記住揀郵寄,唔好揀送貨(delivery)。否則送貨員會expect你俾小費。

珊瑚宮

眼訓 發表於 23-2-18 00:22
“只係本地人先知...只送本地果D?” 當然!唔通叫你買iherb咩。 你話CVS嘛,佢都唔寄國際。藥房仲 ...
去CVS..我都係諗住去到睇下有乜新奇野..
去到望過先買...
我又真係冇諗過target同CVS果D送貨...
你咁講..我諗起Walmart...平靚正..
佢有好多自家品牌...唔知送唔送酒店呢

咁真係好多野又要研究一下...
不過行李有限....都有D怕網購收唔手..

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Walmart送,但你買唔買到又係一個問題。我嗰陣歐洲網購,有一間reject我但其餘嘅都接。可能見我d地址騎呢。唔知美國store會唔會一樣?

你d手提厚衫大褸到時唔塞入o急啦,另外搵個袋入住,上到飛機都冇人理你幾多件行李㗎啦。 so far呢個冬天都冇乜凍過,落雪日子10隻手指數得晒。 4月頭/個半月之後好大機會會熱。不過都喺嗰句:一日未到,一日都唔知咩天氣。

如果天氣暖,d花早開,行吓花海好過shopping。

珊瑚宮

眼訓 發表於 23-2-20 08:51
Walmart送,但你買唔買到又係一個問題。我嗰陣歐洲網購,有一間reject我但其餘嘅都接。可能見我d地址騎呢。 ...

4月熱會係大約幾度呢?

其實網唔網購先好少事..依家真係周圍都有網購...
依間唔送HK..總有一間會送...
而且我本身又唔係真係有野想買或需要買...
所以去門市先慢慢睇都係一個樂趣...

但係帶幾多衫同帶衫係個大問題...

因為個行李淨番多唔多位..
好影響去到果邊之後既shopping mood....

首頁

尾頁

跳至