自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問JM有無手勢好的口腔頜面專科醫生介紹?

諗住同大女箍牙,照完X ray 發覺有兩隻犬齒未出,打橫在門牙上,出唔到。要搵口腔頜面專科做小手術脫了犬齒再先再箍牙。
箍牙醫生同一間診所有個專科醫生(姓薛),但想下有無多啲醫生推介,聽多個意見。

P.S 另外約咗菲臘牙科,但會唔會醫生會無咩經驗?

男爵府

anniellm 發表於 23-1-28 13:53

諗住同大女箍牙,照完X ray 發覺有兩隻犬齒未出,打橫在門牙上 ...

純粹路過,俾唔到現時嘅醫生嘅意見你,因為我箍牙已經係30年前嘅事。

我記得當年我嘅醫生話「犬齒係最穩固嘅牙齒」我覺得有啲可惜,不過生成咁都冇辦法。我自己就係剝咗四隻小叩齒嚟到俾位犬齒。

菲臘牙科呢,當年有搵過我想做case,因為顎骨其細、但係啲牙齒好大。佢當年比我媽媽嘅proposal係剝晒接近所有牙齒,等新嘅牙出嘅時候自動出得靚,唔需要做大嘅箍牙。但係我媽媽覺得太恐怖,我嗰時比較瘦,媽媽驚我長期食唔到正常飯餐會再影響身體,於是冇再去。於是就等我啲牙自己生出來,當然歪歪斜斜,最後就係去咗箍牙。

大宅

諗住同大女箍牙,照完X ray 發覺有兩隻犬齒未出,打橫在門牙上 ...

鍾照永

男爵府

龍山仔仔 發表於 23-1-28 14:27
純粹路過,俾唔到現時嘅醫生嘅意見你,因為我箍牙已經係30年前嘅事。

我記得當年我嘅醫生話「犬齒係最穩 ...

(續)另外,我大學都未入已經出晒智慧齒,及時脫咗三隻(因為真係生唔到,其中一隻更加要車開三部份先至可以攞到出嚟,好似砌Lego咁㗎,砌得返成隻牙但係其中一隻生左少少 都頂歪咗我下面門牙(骨牌式咁向前推)因為箍過牙係好容易再移位,所以你小朋友箍完牙之後,等佢大少少,記住要密切切密切留意智慧齒。

* 我而家口腔內只有24隻牙,但係已經係滿晒位,我成日笑自己死咗之後認屍好容易

子爵府

中環Wilson Lee

伯爵府

龍山仔仔 發表於 23-1-28 14:27

我記得當年我嘅醫生話「犬齒係最穩 ...

我自己當年中學時期都有箍牙,係犬齒「爆牙」都係脫前臼齒,再拉犬齒落嚟,因為牙醫話犬齒好重要。

所以頭先我一再問下矯齒醫生,佢話依家係新一套㗎啦,唔係舊時一套。

伯爵府

請問薛嘉輝醫生係咪都ok?

大宅

可以試下銅鑼灣牙醫徐興X, 之前喺佢度剝智慧齒, 手勢幾好

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我仔睇過李健民, 剝阻生齒, 佢係要切開門牙上面去拔, 唔係普通牙醫做到.因為係箍牙醫生介紹, 感覺佢都算老實. 佢係口腔頜面專科醫生.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=4117

不過仲有一個同名既李健民係普通牙醫, 唔好搵錯人呀.

大宅

回覆樓主:

我都想知邊個好,不過樓上jm 建議d牙醫都好似唔係口腔頜面外科醫生,阻生齒係要這個專科處理的,不是普通科牙醫可以處理。

有無jm試過李醫生?好似comment幾好,但又驚係打手。
https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=20116

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我幾年前因牙齒問題要先剝左一隻大牙,自己牙醫介紹了旺角中心趙偉權醫生。整個過程順利,感覺良好。但我無比較過其他牙醫㗎,你可以聽多d意見比較下。

珊瑚宮

菲臘牙科-基本上全部學生(教授系指導作用)

伯爵府

12312 發表於 23-1-28 15:49

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有教授睇症, 但唔知係咪要有信轉介先得, 口腔頜面科梁教授非常專業.

珊瑚宮

陳立信;沙田、銅鑼灣都有診所。
(前3-4 年part time港大菲臘牙講師 ),價錢吾平:over 10萬

珊瑚宮

前幾年陳醫有病人在診所做牙齒(emoji)大型手術,當晚所有book 位人士即是退後 3小時。

水晶宮

回覆樓主:

家仁牙科李芷瑩,細心詳細
係專科

水晶宮

cnicky 發表於 23-1-28 15:04
我都想知邊個好,不過樓上jm 建議d牙醫都好似唔係口腔頜面外科醫生,阻生齒係要這個專科處理的,不是普通科 ...

我有睇過,的確係好

大宅

面頰修復專科周烱昌醫生,手勢好!佢幫我植牙

伯爵府

咁我唔諗菲臘牙科啦
基本上我女一聽到要做手術就已經有啲驚,如果學生做,教授在旁指導,怕過程會比較耐,我女會驚

首頁

尾頁

跳至