嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我21週先feel到對孖b郁咋,重要係好輕微個隻,好似d腸彈彈下咁,到左而家25週先真正feel到佢地郁,我對b一個打斜,一個打橫,所以我都係feel到右邊郁多,左邊好少郁既,初初未清楚佢地既位置個陣,我都而為得一個郁,原來係佢地既位置既問題,所以兩個郁都係同一邊,總之對我黎講,陀兩個會郁得無咁勁,我之前陀一個郁得勁好多架!!(個人意思)^^
原帖由 RubySteveBB 於 09-6-13 20:00 發表
我22週喇! 開始feel到胎動, 不過又唔似兩個"郁", 定我感覺唔到呢?
各位媽咪請妳哋分享下! 妳哋BBs"郁"得犀唔犀利?!
會唔會兩個太迫, 無"郁"得呾犀利呢?! ...

複式洋房

你太太係未單卵呢??所以一個大d一個細d!!!我就雙卵既,所以個size唔會有太大分別!!!
原帖由 tommyangie 於 09-6-16 11:00 發表

我太太29週了,都是一個郁得勁,一個不太郁!體重都相差200g!不過醫生話ok!大的很霸王,細的縮在一邊!

複式洋房

我始終都係右邊郁得勁d,其實都唔知係兩個都郁緊丫,定係真係一個郁得勁呢,要等照肚個日,再睇清楚佢地係咩位置先知係未兩個一齊郁緊同一邊!!

複式洋房

哦......原來你太太都係雙卵,甘醫生係未話無問題架,醫生就叫我放心喎,我係雙卵分開胎盤既,所以唔會有爭食既問題,size都唔會差好遠喎!!

複式洋房

你有無留意到呢,食野前或者食野後,對b係郁得特別勁架,我尋日都feel到兩邊郁喇,不過都係左邊個個郁得好少!

複式洋房

係架,真係好得意架,不過我兩個平時都郁得好勁,唔係d力度喎,係feel到佢地成日郁囉!^^你對b郁得勁唔勁架,姐係郁得大唔大力架?
原帖由 lizchau820 於 09-6-23 15:37 發表
有呀, 我都覺呀, 我食o個時佢地就訓覺, 到我食完, 佢地好似知咁, 起身食野

複式洋房

你對b好活潑下喎,我對b都成日郁架,不過唔算大力囉,我重有兩日先27週,好似過得好慢咁,快d三十幾週就好喇,係呢?你有無做糖尿測試呀,我今日去左做,好彩c6有陪我去,唔係悶死都似,咁你預產期係幾時呀,我9月10日,你應該都9月頭!!!我唔算有福氣,到時湊住四個,邊到都唔洗去喇,我自已太中意bb喇,所以過左八年都重想生,我c6唔想架,佢話兩個夠哂數,我自已就無咩屋企人,所以想生多幾個囉!!
原帖由 lizchau820 於 09-6-24 15:26 發表
好大力o架, 係成個肚都震哂o既, 一日大概郁100 下左右o架, 攪到我都幾乎做唔到野, 仲有我每次按下個肚佢都會郁幾野回應下我, 連我去檢查佢都一路郁, 個doctor 都話"嘩, 你兩個女真係勁活潑喎, 笑死
我而家 ...

複式洋房

所以個感覺好奇妙囉,唔通bb真係知道要食野!....哈哈
原帖由 RubySteveBB 於 09-6-24 19:14 發表
我都覺得食野前後對B都多D

複式洋房

我今日就26W6D咋,細你兩星期,我預產期係9月24日架,我約左9月10日入院吹生,所以我係得26W6D,個d媽媽飲糖水飲到嘔呀,我就覺得唔難飲,因為平時食開甜,係呢?你個肚大唔大呀,我就度到44吋,唔知算大定細呢,我暫時都重左38磅,唔知最後會重左幾多磅呢,你又重左多唔多呀?係呀,我同我老公都好中意小朋友架,不過都擔心咁多個會唔會太嘈呢!
原帖由 lizchau820 於 09-6-25 18:20 發表
E..我而家28W4D啦喎, 但係我o既預產期係9月13日喎?! 點解o既? 仲有我BOOK o左9月4日(38wk) 威院開刀, 咁你應該唔只27wk 喎!

我做o左糖水測量啦, 係6月10日威院做的, 係呀, 勁悶, 我地個個媽媽都o係o個度訓覺, 不過 ...

複式洋房

我對b係唔係都郁一餐架,係食野個陣就郁得勁d囉!哈哈~~~~
原帖由 RubySteveBB 於 09-6-27 10:41 發表
仲要我鍾意食嗰D嘢,佢哋郁勁D,哈哈!妳係唔係架?

複式洋房

我無記錯既話,你都係威院生,我地未係"威院產檢"個post到傾過囉,嘿嘿~~我又係威院架,慘啦,咁我未肥左好多,希望肥係對b到啦,生完有排減tim!
原帖由 lizchau820 於 09-6-27 12:12 發表
哦..原來係咁..咁你o係邊間醫院生呀?
我都唔覺糖水難飲呀, 勁快飲哂
嘩, 我而家個肚都係40" 咋, 不過我而家都係重o左15 lbs 左右咋, 我係屬於細粒形o既, 重哂o係阿B 度!

...

複式洋房

係啦,廿幾週都覺得咁辛苦,好難想像到陀到三十幾週係會點,各位媽媽要加油呀~~~~
原帖由 dais 於 09-6-27 12:26 發表
我29week now, 重左26lbs, 肚有44inches ah! Think most of weight goes to 孖B.

They move mostly starting evening until midnight...especially sensitive to TV! Sometimes they move, 個肚會震 不過真 ...

複式洋房

係架,我地陀孖既,係比單胎大兩個月咁架,我而家27週,個個而為我生得tim,我成21週先feel到對b郁架!!^^
原帖由 ngyy123 於 09-6-27 14:30 發表
但我而家13週, 個肚好似人地有咗4, 5 個月咁, 好誇張呀!!
你地幾週開始覺得胎動?
因我有時好似覺得佢地郁緊啦

複式洋房

有架,我打側訓,右邊個個郁得好勁架,而家訓覺好過之前好多囉,之前好辛苦架,側邊面都唔得架,最好平訓,但平訓得耐又透唔到氣喎,個段時間都唔知可以點訓,超辛苦囉,而家反而無咁辛苦喎!!!!!
原帖由 櫻桃媽咪 於 09-6-27 15:05 發表
我現在32週, 大細b都經常郁, 特別是黃昏至夜晚。你們側睡時, 他們會否郁到你瞓唔倒呢? 我每次側向細b時, 佢都郁到我要轉向大b果邊瞓。有時都瞓到很痺。佢哋成日會突然間在兩邊膨脹, 各有各谷大咁, 好攪笑。 ...

複式洋房

我遲你6日先生呀,到時你出左院上得網就到我入喇,不過我順產應該可以好快出院既!嘿嘿.....我遲你一個禮拜覆診呀,如果同到你一日就好啦,可以見下你嘛,自已一個真係好悶架,又要搞成兩三個中喎,係呢?你有無腳腫既問題架,我隻腳腫得好勁呀,驗血糖個日個姑娘都問我隻腳重乜腫成咁,我未話醫生話正常喎,所以我好驚會有"妊娠毒血症",要早產就慘喇!!!
原帖由 lizchau820 於 09-6-29 17:37 發表
AIYA 係wor, 我真係傻o左, 咁可能我地到時都差唔多時間生wor, HEHE

唔緊要啦, 最緊要BB健康

複式洋房

唔係我揀順產架,係醫生要我順產喎,我之前就係順過兩次,今次係孖既,所以好驚痛,又怕唔夠力,但醫生話會用無痛,所以無咁驚囉,我重有兩個要睇住,c6又幫唔到我太多,佢連自已都照顧唔到呀,所以我都唔可以入太耐醫院,用無痛既話,咁順產對我方便d囉,如果有咩特發要開刀既,就無辦法,到時就要麻煩奶奶囉,係囉,好彩成日有得照,我都好安心!
原帖由 lizchau820 於 09-6-30 12:59 發表
你揀順產呀, 你好勇呀, 我真係唔敢呀, 因為聽得太多人講啦...but 都要睇下醫生講到時的情況呀!
係呀, 檢查真係等好鬼耐呀, 唔係見佢次次都有得照, 我都已經出o左去私家啦..而家可以慳返D錢 !
我冇腳腫呀 (t ...

複式洋房

其實開刀個傷口好似重痛喎,又要就住就住,訓醒起身又怕整到爆線,又起碼住4日醫院,我唔想住咁多日呀,我重要睇個兩個,所以為有順產啦,醫生話孖B順產多數都會用無痛,咁都無咁驚,我最怕無痛個支針姐,因為我好驚打針架,但如果開刀都要打個個位既話,咁我揀順產好d,最緊要可以快d出院,我無工人架,得c6一個搵錢,都請唔起工人,奶奶又要照顧佢自已d孫女喎,我又無屋企人喎,所以要自已湊哂咁多個囉,雖然我兩個都唔係細,但都未懂性架,佢兩個一無我係佢地身邊就作反架喇,無咩人搞得掂架,對住佢地都好煩架,我呢兩次產檢都有照肚,所以姑娘有話比我知對B有幾重,我呢兩次都會同一日做埋照肚同產檢,之後都會係咁做哂兩樣!
原帖由 lizchau820 於 09-7-2 14:38 發表
係啦, 佢都係咁叫我順產呀, 我而家都好矛盾, 又驚個傷口痛, 但係更怕陣痛, 好似你咁講, 如果可以用無痛又OK wor..

你本身對仔女都好大啦, 你係全職冇工人呀? 我個工人會8月頭到, 但係我都要我99 o黎睇住 ...

複式洋房

其實開刀都好既,醫生幫你搞掂哂,又安全,我就係無人幫我湊住個兩個,所以我唔可以留咁耐院囉,出左院重要無人幫我湊,開左刀一定湊唔到啦,所以我無得揀,嘿嘿!我老公無本事架,佢捱得好辛苦架,佢打個份工,放假個日無錢架,所以佢一個月放一日到咋,有時重唔放tim,暫時四個岩岩夠食咋,所以多兩個我地要好慳先得,其實我都未必湊得掂架,我好怕小朋友嘈架,玩bb就中意姐,湊就唔太掂,到時可能我都發癲呢!......kaka^^
原帖由 lizchau820 於 09-7-3 17:23 發表
尋日我同我C6都商量過呢個問題呀, 佢好堅決咁話一定要開刀呀, 都係驚BBs 有咩事呀, 例如第2個會焗親o個D啦..我都唔想博呀..

其實你C6 有本事就真啦, 一個人養起一家6口, 你都係啦, 如果一日到黑要我揍住佢地, 我諗 ...

複式洋房

初初唔係同一日架,唔係個個月照,係最近呢兩個月就係一個月照一次囉,我無要求同一日,係醫生唔想我走黎走去,所以叫我同一日做哂兩樣囉,你去覆診同佢講,佢實比你同一日架,係政府係乜都要自已出聲架,重有呢,你想揀日子生都得架,但一定要夠38週,咁佢應該都無問題既,我今次都係自已揀日子既,但我想揀9月9日架,佢話我未夠38週,差一日先到38週,所以要我9月10日囉,如果可以0909就好喇,同我個仔同一日,可以一齊慶祝生日!....
原帖由 HoneyWife 於 09-7-4 10:21 發表
Liz & Yuki

你地ultrasound同檢查唔係同一日架咩? 我每次都照完ultrasound就走架. 醫生成日都話睇完佢就唔洗睇普通產科, 但我唔明點解又俾2張紙我

複式洋房

係呀,爭係諗開刀定順產都好煩,無呀,我身邊都好多fd有左,所以無人比到野我,我都買得七七八八喇,我有左兩個月個陣,吉之島咁岩做特價,所以好早買定哂d野,咁你呢?預備好哂未呢?
原帖由 lizchau820 於 09-7-6 11:04 發表
係呀, 我老公就係話安全D, 不過我星期六去檢查時, 個醫生都話我而家近出面個阿B 係坐o左o係度擺位, 睇下到時轉唔轉, 如果唔轉就一定要開刀o架啦, 咁我就唔煩啦,

我地都係慳慳地o架, 生孖真係失哂預算o架, ...

首頁

尾頁

跳至