自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

新冠肺炎確診者隔離令已經取消,無症狀感染者可外出上班,而確診僱員需求醫後獲發「醫生紙」才可申放「新冠病假」。有網民就在討論區發文,指農曆新年假期過後,有同事表現不適並不斷於辦公室咳嗽,一問才知對方快測陽性確診,嚇得他立即保持距離,擔心會受到感染。

「同事中咗招仲返公司!」該網民周一(30日)於討論區發文,指農曆假期過後復工,見到1位同事似乎感到不適,「個樣睇落唔係好舒服,係咁咳」。樓主出於好意便禮貌問候同事「係唔係過年食太多煎炸嘢呀?」,沒料對方竟如實交代,指當日早上進行新冠肺炎快測出現陽性結果,「兩條線中咗,但條線好淺色」。

同事其後表示,自覺身體「只係少少唔舒服,得兩聲咳」,加上隔離令已取消,想到留在家沒特別事做便決定上班,「又唔使隔離,留喺屋企又冇嘢做,所以先返工」。樓主聞言大驚,立即與對方保持距離,「嚇到我即刻彈開遠離佢」,直言擔心受到感染,「中咗仲走嚟返工,真係好驚佢傳畀我呀!」。

不少網民看過帖文也認為,政府取消隔離令後雖然容許無症狀感染者上班,但確診者為人為己也應求醫請病假,「中咗招千祈唔好返工,想害人咩,睇醫生攞病假休息」、「救命!有冇咁鍾意返工呀?」、「中咗就最好唔返工喇,或返都要全程戴口罩,要諗下如果同事家有老少,人哋真係會發噩夢㗎」、「我就唔信打工仔中咗招唔請病假,傷風感冒都走去睇醫生啦」。

亦有人大嘆取消隔離令安排令打工仔無所適從,「睇醫生得2日假,要4日先病假,咁不如返工,起碼有糧出,其他人自求多福啦」、「病假紙唔係咁易攞,又要畀錢」、「真係睇你公司文化,工作性質,睇老闆係咩人啦」、「日薪一定返,月薪無病假紙都會返,即係大部份人中招會返工,呢個係新常態」。

男爵府

所以應唔應該番工?

水晶宮

dolala 發表於 23-2-2 14:07
所以應唔應該番工?

當事人狂咳當然唔應該返。

但如果冇咩病徵,當然可以,除非公司叫你唔好返。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔同意取消隔離令,人人體質唔同,有啲人中左真係好傷,不過個個都話當感冒可以點,冇病假啲人咪返工囉,最慘未中果啲,明顯等著排隊中

BBsnoopy    發表於 23-2-3 10:34
RAA    發表於 23-2-3 10:19
mimi199188    發表於 23-2-2 17:05

子爵府

其實唔應該取消確診者隔離令,我頭先去娘家返嚟,隔籬位個女人咳到痴肺,嚇到我即刻起身唔坐,但拎住啲餸好重,迫於無奈走咗去坐關愛座,跟住聽到個女人傾電話,同佢同事講話自己確診咗,又發燒又咳到甩肺。

MeiCheLin    發表於 23-2-2 15:40

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

adrianada 發表於 23-2-2 14:26
其實唔應該取消確診者隔離令,我頭先去娘家返嚟,隔籬位個女人咳到痴肺,嚇到我即刻起身唔坐,但拎住啲餸好 ...
香港就係咁,太多自私嘅人,就好似 d 小朋友有病家長都會俾佢地食退燒再送佢地返學
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

其實打工仔都係身不由己,冇左隔離令,老闆比說話你聽咁你返唔返呀。病假醫生最多開2日比你,唔通寫紙到你轉陰咩。係好無奈。

別墅

如果冇假紙又係煩,有d散工冇醫療

子爵府

取消左隔離令,當一般病處理,醫生最多開2日病假,好少一開開四日,但2日病假好多公司都唔出人工,所以打工仔頂得住,只好硬著頭皮返

子爵府

esmehouse 發表於 23-2-2 14:30
香港就係咁,太多自私嘅人,就好似 d 小朋友有病家長都會俾佢地食退燒再送佢地返學
...
所以我覺得學生快測應該要KEEP住做. 中左一定要等快測陰先比返, 如果唔係在學校食LUNCH真係好難唔大爆發!

珍珠宮

以前感冒傷風發燒都唔係個個自動自覺請病假睇醫生啦,政府取消隔離,啲人就會咁,預咗,而家要自己增強身體抵抗力,健康啲,感染咗希望唔病咁重

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

elbar 發表於 23-2-2 13:45
新冠肺炎確診者隔離令已經取消,無症狀感染者可外出上班,而確診僱員需求醫後獲發「醫生紙」才可申放「新 ...
我地公司今日先膠層傾緊呢個問題因為有好多未曾感染既同事都好CONCERN呢個問題

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

crazypaper 發表於 23-2-2 15:26
以前感冒傷風發燒都唔係個個自動自覺請病假睇醫生啦,政府取消隔離,啲人就會咁,預咗,而家要自己增強身體 ...

總之、自己在人多的地方、最好戴住口罩、朋友2個月中左兩次~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

老實講,我覺得唔關隔離令事,呢d人我都見過,明明有哂病徵都去返工,口講冇中冇事,其實有冇檢測都冇人知,要冇公得心嘅,有冇隔離令都係衰
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

回覆樓主:

返少一日無勤工獎,發住燒都要返工多的是

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 23-2-2 14:30
...

驚死上少一日學學少左野

大宅

回覆樓主:

隨著政策改變,呢啲只係會總有一個在附近

公爵府

問題係,私家醫生未必會睇,街症又難book,如果無醫生睇到,都係自己食左藥先算啦,工就照返。
唔係可以點?

大宅

回覆樓主:

好多工無醫療。睇一次幾舊水。一次最多比兩日假。真係睇到一條線先返咩

男爵府

la_source 發表於 23-2-2 15:28
我地公司今日先膠層傾緊呢個問題因為有好多未曾感染既同事都好CONCERN呢個問題
...

有興趣想知道有乜結論?!

首頁

尾頁

跳至