自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

今日行羅湖上深圳,試下由蓮塘口岸返香港,整體好少人,都好順利。

但蓮塘需要搭扶手電梯上3/F,2岸之間需要行一陣。拖行李會覺行得遠辛苦。

關口前有間中國銀行,有間絕味,有個攤位開電話咭,但問過好貴,月費要40。

一定要係出面填健康申報碼(黑碼),上到去好多人網絡都收唔到填唔到,全部搵海關哥哥仔幫手用佢手機填完影相,實在太多人,海關哥哥仔分享熱點叫我自己填,佢幫老人家填。

過關後有城巴到粉嶺上水、大埔沙田,元朗屯門線好似假期先開。B720分鐘1班,車費$9.3,比羅湖平好多,特別長者都係$2搞掂。
attach1/tmp/phpgJNiXU
attach2/tmp/phpC65t9d
attach3/tmp/phpqOLfmx
attach4/tmp/php6MYuzQ
attach5/tmp/phpAbrcN9
attach6/tmp/phpGXn70s
attach7/tmp/phpexljfM
attach8/tmp/phpYkpIt5
attach9/tmp/phpGorpIo

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

想問下, 在深圳搭咩去蓮塘返來?
Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

hinhin_ma 發表於 23-2-7 20:40

深圳有地鐵到

水晶宮

2024勳章

請問蓮塘到上水粉嶺要幾長時間

子爵府

czl115 發表於 23-2-7 20:48
請問蓮塘到上水粉嶺要幾長時間

到粉嶺15分鐘左右,到上水25分鐘左右

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

健康申報可以先在微信的小程序填左先,唔使去到關口先填,詳情睇Youtube 西多士講得好詳細,教埋你填,攪好生成二維碼,cap出來到時過關用,24小時有效。我今晚夜啲整定明日上去仙湖睇櫻花

siu05    發表於 23-2-8 20:16
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

2024勳章

小肥§澄 發表於 23-2-7 20:53
到粉嶺15分鐘左右,到上水25分鐘左右

謝謝分享

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hinhin_ma 發表於 23-2-7 20:40

已經有地鐵啦,好多地方都通左車,真係四通八達。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

andyman 發表於 23-2-7 20:56
健康申報可以先在微信的小程序填左先,唔使去到關口先填,詳情睇Youtube 西多士講得好詳細,教埋你填,攪好 ...

有你去探路真係好!

我幾年前已經想過去仙湖,當時公共交通無咁方便。

珍珠宮

回覆樓主:

謝謝樓主分享!

我覺得行蓮塘口岸個優勢係可以去探索深圳東面新的地鐵路線沿線地方,例如鹽田。

翡翠宮

平平常常 發表於 23-2-7 20:59
有你去探路真係好!

我幾年前已經想過去仙湖,當時公共交通無咁方便。

都唔係呀,建設路就有巴士直達仙湖,當然蓮塘就更方便,一個站就到

子爵府

andyman 發表於 23-2-7 20:56
健康申報可以先在微信的小程序填左先,唔使去到關口先填,詳情睇Youtube 西多士講得好詳細,教埋你填,攪好 ...

過左12點先,我以為上落填1次,24小時有效,所以冇填到回程。

翡翠宮

平平常常 發表於 23-2-7 21:01
謝謝樓主分享!

我覺得行蓮塘口岸個優勢係可以去探索深圳東面新的地鐵路線沿線地方,例如鹽田。

去鹽田,東部華僑城,大鵬都比較近。

翡翠宮

小肥§澄 發表於 23-2-7 21:04
過左12點先,我以為上落填1次,24小時有效,所以冇填到回程。

回程都要咩 真唔知呀!

公爵府

蓮塘係唔係近羅湖?

珍珠宮

平平常常 發表於 23-2-7 21:01
謝謝樓主分享!

未去過果邊,都想去行下,近鹽田,唔知有咩好玩好食

翡翠宮

加菲貓3 發表於 23-2-7 21:09
蓮塘係唔係近羅湖?

唔近。要搭兩程地鐵。

瑪瑙宮

小肥§澄 發表於 23-2-7 20:37
今日行羅湖上深圳,試下由蓮塘口岸返香港,整體好少人,都好順利。

但蓮塘需要搭扶手電梯上3/F,2岸之間需 ...

係咪一地两检

公爵府

andyman 發表於 23-2-7 21:11
唔近。要搭兩程地鐵。
有無隔半個鍾?

翡翠宮

加菲貓3 發表於 23-2-7 21:14
有無隔半個鍾?

睇高德地圖差不多30分鐘,要搭8號線到大劇院再轉1號線。

加菲貓3    發表於 23-2-7 21:22

首頁

尾頁

跳至