懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

同大家分享呢5個月孕期有驚無險點滴,互勉之:

我42歲,第一胎
我有左8wk (14/11)先知自己有左
之前工作關係,又推喼又搬貨,
由朝做到晚,一路只知個M 嚟左成2個星期,都係每日幾滴啡色,想點?
以為自己太忙無理
又食左大量苦瓜,食魚生,有飲過酒,
但個胃痛左好多個星期,又想嘔,好似有點不對勁,所以心血來潮,check 一check
一check 就兩條實線,原來流左好多日啡
以為最多咪4wk,
就聽婦產科姑娘講6wk 先照到心跳,無即時去睇

這兩星期,睇了一位好勁的中醫,她好用心教我安胎,食住中藥及瞓床安胎
咩都唔識,只好推晒工作瞓床,希望唔再流啡

點知第一次(2/12)見婦產科醫生時,
醫生一照超聲波驚訝有手有腳啦,原來已經10wk
所以媽媽未見過未長手腳前的模樣
醫生無要求瞓床,即我可以有限度工作啦

但到左11wk, 瞓床咁耐就只此一次做了輕鬆的工作的翌日,
(7/12)竟然感到如M到的流了一下,
去廁所一check, 見紅, 但不是持續
馬上打俾老公,再call 白車去屯門醫院
原來大肚婆好快就有得見醫生照超聲波,
醫生話BB無事可以出院,由call 白車到回家,好似係1小時多的事,快到估唔到
當然又開始瞓床啦,唔驚咩
(9/12)就回去屯醫覆診照超聲波,第一次見歐陽醫生。

到12wk (15/12) 回屯醫抽血驗唐氏,
好快(21/12)就收醫院電話,
第二日要回去聽唐氏報告,
姑娘話我唐氏風險高過標準,
標準係1/250, 我係1/180,
驗血指數只有一數值偏低少少,
另一項是合格的,驗血指數唔算差,
只是年齡拉高左風險好多,
按數據,42歲平均風險係1/70,
我的風險已經比同齡低
建議要做T21/ 抽胎盤/ 抽羊水,
我選擇了出去私家做詳細的T21,
因公立只做唐氏3條染色體
*這個篩查只是講風險,高風險都不是確診

因聖誕及私家醫生放假,T21 basic係14wk(30/12)先抽血,
15wk (5/1)私家姑娘打電話來,
話T21 lab 報告醫生有異常,
basic 出唔到報告,建議做升級版,
當然同醫生講照做升級版啦,
16wk(10/1)終於出T21報告,
唐氏無問題,
但第7條染色體positive,
高風險有機會異常,
所以就去私家取報告交屯醫
*T21只是講風險,高風險都不是確診

17wk 年廿七(18/1)去屯醫照朱古力瘤見醫生,
就順便交T21報告,姑娘好緊張問,
我知道如果有咩事法例合法墜胎是24wk 前,我答我知呀
要安排抽羊水,原來所有報告出晒可能要3-4星期,所以佢哋好緊張時間問題,
所以特別安排了18wk 年初五(26/1)梁醫生幫我抽羊水,
原來抽羊水好快又唔係好痛,俾抽血還唔痛,梁醫生話抽完不用瞓床,但我都係乖乖瞓左兩日
19wk (6/1) 收到醫院電話,初步羊水染色體測試全部正常,第7條都無問題
因應之前T21報告話第7條positive,而家BB無事,佢哋會用羊水再做一個胎盤的細胞培植,睇吓胎盤有無問題,呢個我就當佢小事啦,好開心
*抽羊水係最準確的,係確診,不是講風險

所以唔好自己嚇自己,我都為測試結果喊左好多,但最後浪費了好多眼淚呀

16wk 飲糖水(9/1),之後驗到妊娠糖尿,
好彩數字唔係好嚴重,
又見了姑娘、營養師及糖尿醫生,
而家要每星期篤兩日手指,
每日篤7次,
每三星期回去產檢一次。
我開始穩定唔瞓床,多行路,
新陳代謝好左,
指數就在指標之內啦

祝 各位媽媽同BB 都身體健康,順順利利

TakaLiLuk    發表於 23-2-8 17:54
la_source    發表於 23-2-8 14:51

公爵府

回覆 viviencwc 的帖子

我個胃一路都無好過,又嘔又痛,唔係好食到野,
所以曾經有兩個星期,BB大左,但磅數無變,

所以我竟然可以孕內瘦左
現在19wk 好一些,只是久不久會想嘔

大宅

碌左咁耐forum, 你係極少見, 一個十分well informed的媽媽, 祝你一切順利

公爵府

回覆 awless 的帖子

之前我被醫院通知唐氏要回去聽報告,喊到7彩時,係在BK 見到一位媽媽的分享,好詳細而且好鼓勵性,佢又係2 個test 話有問題,但最後抽羊水無問題,鼓勵了我勇敢面對,我要感謝她,好大的支持,支持我第二日好冷靜去面對姑娘講嘅嘢
也希望同時分享俾準媽媽,唔好浪費眼淚
過完一關又一關,我老公成日都笑我之前的眼淚都白流了,無事無事
大家都平安!

首頁

尾頁

跳至