興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

上年種薯仔好失敗,只係收得2粒,今年再接再厲,雖然唔算好多,但已經比上年好好多
其實種薯仔真係好簡單,又唔駛回打理,唔明上年點解只收到2粒
attach0/tmp/phpbeojc4

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Lovely媽咪 發表於 23-2-14 10:06
上年種薯仔好失敗,只係收得2粒,今年再接再厲,雖然唔算好多,但已經比上年好好多
其實種薯仔真係 ...
收穫好豐富
我都種過薯仔同番薯,兩者都好易種

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

wong2323 發表於 23-2-15 13:51
收穫好豐富
我都種過薯仔同番薯,兩者都好易種

蕃薯我種唔到,剩係不停生葉,一粒果都冇

大宅

回覆樓主:

自己種嘅薯仔同出麵食有咩唔同?

版主

tampa 發表於 23-2-19 15:23
自己種嘅薯仔同出麵食有咩唔同?

其實真係冇咩分別架,但只要用1隻發芽既薯仔就可以種到好多隻出嚟就已經抵番

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實種薯仔真係 ...
加油

大宅

Lovely媽咪 發表於 23-2-22 13:05
其實真係冇咩分別架,但只要用1隻發芽既薯仔就可以種到好多隻出嚟就已經抵番
...

原來薯仔係咁種出

別墅

其實種薯仔真係 ...
請問種幾耐才有收成. 因我種了3個月.是否有花才有果 Thanks

版主

JoJobama 發表於 23-3-3 13:30
請問種幾耐才有收成. 因我種了3個月.是否有花才有果 Thanks

我未見過種薯仔開花,通常係啲葉枯萎哂就可以收,有幾多收成就睇彩數

別墅

回覆 Lovely媽咪 的帖子

明白等葉枯了才看收成, 唔該晒. 種了3個多月, 葉一路長高. 另外6月要還田. 現剩3個月時間請問可種甚麼快有收成. Thanks

版主

JoJobama 發表於 23-3-11 11:50

明白等葉枯了才看收成, 唔該晒. 種了3個多月, 葉一路長高. 另外6月要還田. 現剩3 ...

呢個時間好尷尬,莧菜,通菜同青瓜都得,如果地夠位老黃瓜都有機會種到,再唔係粟米都得,但老黃瓜同粟米都係講緊要有苗先得,依家先培就有機會趕唔到

別墅

多謝妳教路. Thanks

首頁

尾頁

跳至