自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我喺網上幫11-18歲以下子女預約申請回鄉證,去到第二頁面話要咩人工辦理.....
想請問大家知唔知道11-18歲以下,可以如何網上預約申請回鄉證呢? 感謝各位!

公爵府

2024年龍年勳章

HM大頭6E 發表於 23-3-1 13:01
我喺網上幫11-18歲以下子女預約申請回鄉證,去到第二頁面話要咩人工辦理.....
想請問大家知唔知道11-18歲以 ...

網上唔係申請~ 係預約~ 但可以填定資料~

https://www.ctshk.com/mep/zh/

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

照網上預約, 無特別
只係18歲以下, 到換証當日唔可以電腦辦理
一定要排COUNTER

別墅

回覆 miumiu0101 的帖子

請問是否好似大人申請咁,一人一份表?
我有幫子女照獨立填表,但撳完下一步去到第二頁(可選擇辦理中心的一頁),頁頂顯示(人工辦理),辦理中心欄啲選擇按鈕係撳唔到,同埋得番上一步可撳....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

HM大頭6E 發表於 23-3-1 13:35

因為無位
放下自在

男爵府

miumiu0101 發表於 23-3-1 13:15
照網上預約, 無特別
一定要排COUNTER

想問網上已約,剛見到有啲日子有籌,但登入更改預約又唔係綠色,請問一般幾時會變绿色?是否12個工作天就可取新證?謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

HM大頭6E 發表於 23-3-1 13:35

填表前, 你要睇下你想去的辦理中心有無籌攞
有位先填表
辦理中心禁唔到即係已經派晒籌

我啱啱上去睇過, 所有辦理中心的換証籌已經派完
其他JM有提過係夜晚12點會放新1 日的籌
或者你今晚或聽朝再試下

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

daddadmum 發表於 23-3-1 14:48
想問網上已約,剛見到有啲日子有籌,但登入更改預約又唔係綠色,請問一般幾時會變绿色?是否12個工作天就 ...

果d係自助機,唔啱小朋友用
放下自在

珍珠宮

daddadmum 發表於 23-3-1 14:48
想問網上已約,剛見到有啲日子有籌,但登入更改預約又唔係綠色,請問一般幾時會變绿色?是否12個工作天就 ...

想問網上已約,剛見到有啲日子有籌,但登入更改預約又唔係綠色,請問一般幾時會變绿色?
每個日子都會有唔同時段選擇
有位的話係會變綠色比人預約
而當有人放棄佢本身的預約時間, 個系統係會即時更新的
所以隨時都有機會可以更改較早日子, 即係我地成日話去執雞

是否12個工作天就可取新證?
辦証完成後, 佢有回執比返你, 上面有寫幾時有証攞
佢有講係12個工作天

侯爵府

18歲以下是超難網上預約,因為不能自助機辦,一定要櫃位做。你只好凌晨12點等佢開放新一日的位置岀來去搶位

伯爵府

miumiu0101 發表於 23-3-1 13:15
照網上預約, 無特別
一定要排COUNTER

路過請教,我預約左聽日早上幫阿女續領回鄉證(已經準備好相、所有證件正本及有一份副本),都知道一定排counter架啦,請問成個流程要幾耐架?係咪早D去到都會幫你處理申請呢?謝謝解答!

珍珠宮

畀面勳章

野人好索子 發表於 23-3-1 15:08
路過請教,我預約左聽日早上幫阿女續領回鄉證(已經準備好相、所有證件正本及有一份副本),都知道一定排count ...

早去早拎到步籌
等幾耐真係視乎人多與否
我年30果日同仔女排左大排左個令鐘
龍鳳媽

伯爵府

arale1668 發表於 23-3-1 15:14
早去早拎到步籌
等幾耐真係視乎人多與否
我年30果日同仔女排左大排左個令鐘

thanks,我諗住再預早半個鐘左右!

男爵府

miumiu0101 發表於 23-3-1 14:57
想問網上已約,剛見到有啲日子有籌,但登入更改預約又唔係綠色,請問一般幾時會變绿色?
每個日子都會有 ...

就係知道可執雞,明明話有籌,但入到去每個時段也滿額,所以覺得奇怪。點能執雞?

珍珠宮

畀面勳章

野人好索子 發表於 23-3-1 15:32
thanks,我諗住再預早半個鐘左右!

其實你前面,都有前面既人
就自己便最好
龍鳳媽

大宅

回覆樓主:

超難約

伯爵府

arale1668 發表於 23-3-1 15:34
其實你前面,都有前面既人
就自己便最好

收到明白哂!

珍珠宮

野人好索子 發表於 23-3-1 15:08
路過請教,我預約左聽日早上幫阿女續領回鄉證(已經準備好相、所有證件正本及有一份副本),都知道一定排count ...

請問成個流程要幾耐架?
成個流程預2個鐘, 因為超多人,
我星期一去搞, 排COUNTER排左30分鐘先埋到去攞號碼籌
之後等叫號碼等左大約1個鐘
真正搞手續就10分鐘都唔使
其實佢份預約備忘有寫, 一般情況下攞籌後2小時內完成手續

係咪早D去到都會幫你處理申請呢?
早D去就可以攞到早D號碼籌
但我唔知早過自己預約的時段佢會唔會受理

因為COUNTER會攞你個回鄉証CHECK電腦紀錄

希望幫到你

珍珠宮

daddadmum 發表於 23-3-1 15:33
就係知道可執雞,明明話有籌,但入到去每個時段也滿額,所以覺得奇怪。點能執雞?
...

執雞真係睇運氣
我都係上次無聊禁入去睇預約, 見到有其他日子同時段揀
初初日子同時段都唔啱我
禁左半個鐘, 突然見到啱日子啱時間, 即時更改
真係諗多1秒都無左個位
終於由3月尾執左去2月尾
前兩日幫阿女搞掂左了

琥珀宮

帶出世紙,父或母要帶回鄉証

首頁

尾頁

跳至