自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

小朋友小一,已經唔係讀名小,只係普通津校。

每個星期總有測/評/默是但一樣

返咗全日後,放學番嚟做功課、冲涼、食飯、溫書,已經十點上床訓。

大人小朋友都好大壓力好辛苦。

想小朋友轉去無禁谷小學,
但之後TSA,呈分,
驚「天下烏鴉一樣黑」

求意見

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有邊間係愉快學習?(認真問)做定資料蒐集!
另外長遠係點,中學讀咩類型?

男爵府

回覆 opuyo_kannus 的帖子

如果你唔介意寶校, 可能會無咁谷
但過多幾年都唔知, 適齡人口減少, 為左生存, 可能寶校都會谷
假設你唔係轉去國際學校或外國讀
所以更積極的做法就係同小朋友一齊適應過渡
如果唔係幼稚園谷開, 小一做野慢係正常

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實大小都要時間適應!儘力咪算!

珍珠宮

回覆樓主:

睇心態
小測 我從來唔洗我小朋友溫呀
仲有tsa呢
可以不理

伯爵府

DHA勳章

opuyo_kannus 發表於 23-3-4 08:05

我女讀happy school.
宜家小二.都係個個星期有默書.
所以去到邊到讀都一樣.除非讀國際吧.

(小一時有疫情.就比較小默書)

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我可以話係知一星期得一樣已經係好少!

伯爵府

DHA勳章

小一應該會小功課. 在小息及功課堂做緊啲.返到屋企唔洗花太多時間做.

另外.要管理好時間.每日限時做功課及溫書.
不要拖慢啲野來做.

男爵府

贊成睇心態,又可能之前你地幼稚園時無點準備,小一其實最好時機去調整學習態度,令小朋友做功課係指定時間完成,唔需要大人陪伴自己完成,唔識既就對功課時問,正常留心上堂唔會唔識做,一有唔明要即時教返唔好令佢積埋就變相無心機上堂

大宅

我親戚個仔同你個仔差唔多,有日佢個仔問老師可唔可以唔好咁多功課,默書同評估,佢話頂唔順,老師話無辦法,依個係學校要求。佢個仔平日真係無得玩架,温書温到喊。

男爵府

家長心態都好重要,如果你成日表現好辛苦好辛苦,小朋友都會咁樣諗,會有壓力。

反之,你輕鬆心情去面對,小朋友都感受到,每個人一生都不斷學習中,大家一齊加油

大宅

我小朋友小二,兩星期一次默書,中或英隔住默,每年3次考試,平日3-5樣功課,咁算唔算輕鬆?真心想知學校水平去到邊同谷唔谷

子爵府

回覆樓主:

幾本上本地小學每星期都有默書/評估,如果無嘅話,我反而擔心小朋友呈分時難追。

我女嗰間小學,每星期都有默書+評估,上星期是兩默兩評。如果小朋友平時上堂有留心,家長每天抽15-20分鐘溫書,係可以應付到的。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

我嗰時就係特登同個仔考間唔多功課、唔多小測考試默書、多活動、但就教得唔錯既直資英小,小一完全唔駛考試,升中亦有優勢(本區),大人小朋友都舒服!
我覺得香港大部分小學都谷,如果既搵唔谷,真係要做下資料搜集再同小朋友傾。

公爵府

真係好多喎! 我哋小一,一個月一次默書,一年兩次考試。返半日制,冇咩功課,平時九點瞓覺

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

一個星期只係有一個默書,真係好學校
!好多中英一齊默。其實小一功課不多,老師又會教咗部分功課,我哋學校仲有功課堂,好多小朋友其實都做曬。你了解下小朋友上堂係咪冇跟住做,返屋企先做?小朋友嘅能力都會影響,樣樣唔識做,要媽咪教其實都幾死得。
跟老師了解下情況再對症下藥。

珍珠宮

好彩樓主上來問
我仔女岩岩小一時,我都好崩潰
但之後我聽返親戚朋友、同事仔女學校
一星期只有測、評、默三選一
已經好happy
谷小係更多

男爵府

回覆樓主:

小一仲係適應期,慢係正常,但我從來唔會同小朋友講你讀書好辛苦,我好心痛嘅說話
盡力溫書,養成好習慣重要過追求分數,如果男仔會更遲熟,小一嘅100分同80分對佢升中學其實冇分別

大宅

回覆樓主:

去邊間都一樣,默書測驗考試冇得變。只不過選擇間學校一年2次3次或四次考試。幫小朋友重組安排更重要。適當時間比佢地休息同玩更事半功倍。

大宅

alicewtw 發表於 23-3-4 08:30
我嗰時就係特登同個仔考間唔多功課、唔多小測考試默書、多活動、但就教得唔錯既直資英小,小一完全唔駛考試 ...

請問邊間?

首頁
12345...11

尾頁

跳至