自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

yenho 發表於 23-3-5 09:42
我去一間店買2底雞蛋仔,店員比我既單係8元燒賣,但我用百達通過機,收我40元,去買過兩次都係咁。好奇問, ...

有冇睇見$8,才拍卡

你如唔睇銀碼就拍, 拍了多少錢你都唔知

子爵府

我去一間店買2底雞蛋仔,店員比我既單係8元燒賣,但我用百達通過機,收我40元,去買過兩次都係咁。好奇問, ...

地鋪?or商場鋪?

男爵府

收八達通呃唔到錢,似收錯錢條數唔啱,整反混佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

夕張蜜瓜 發表於 23-3-5 11:58
但係8達通收錢, 收咗40蚊, 個店員點袋到32蚊?

8達通有數,老世只係俾多些税,
冇jackso.

店員袋唔倒32元,
只可免費拿4件自己食或帶回家
($40本應有5件)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

穿櫃桶係偷公司錢,佢宜家好明顯係收多你錢……佢係唔老寶 咋咋啼,唔關穿唔穿櫃桶事

你應該同佢講,叫佢比返32蚊你

珍珠宮

畀面勳章

Lilyforest 發表於 23-3-5 09:48
應該係商業秘密,懂的人就會知我講咩 。

不如同大家分享下秘密

珍珠宮

二底雞蛋仔正常係咪40蚊?係就無收多你錢
我亂估,收銀機出單的果盤數細啲,用嚟⋯報稅?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jasmine-4711 發表於 23-3-5 12:15
有冇睇見$8,才拍卡

你如唔睇銀碼就拍, 拍了多少錢你都唔知

係,其實樓主都有責任
我每次拍之前,都會睇左銀碼先拍落去

宜家好奇怪,有幾間連鎖都係 未出銀碼就催你拍咭,唔係第一次

又奇怪,每次收銀明明冇人,我一去比錢 跟住就 好多人 跟尾排隊比錢,搞到我都好大壓力

男爵府

直接同店員講佢俾錯單

翡翠宮

2底雞蛋仔40蚊 合理喎
佢可能比錯第二個人張單你
十幾年前 c6 最愛雞蛋仔,買一底都十幾蚊

子爵府

你之後有人再用現金買野,佢已經可以吐番現金出黎啦!

例如之後有人買一底雞蛋仔,比$20現金,佢出單係$8燒賣,已經吐到$12現金抵你八達通條數,總之收工現金同八達通條數同佢出單夾到數就得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無收多你錢嘅就唔好理咁多

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

廢柴孖條 發表於 23-3-5 12:19
收八達通呃唔到錢,似收錯錢條數唔啱,整反混佢

簡單些下次有客$32東西,他開單$32就當客給八達通,她就多了$32~

店員落格防不勝防~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

selinako^^ 發表於 23-3-5 12:29
係,其實樓主都有責任
我每次拍之前,都會睇左銀碼先拍落去

有啲放的位置根本客人都睇唔到, 有時又鬼咁快冇時間比你睇, 我唯有裝個APPS 比左錢行埋一邊慢慢睇。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔使理人有冇"籠了"
佢比錯單你就即出聲
費事用2底雞蛋仔價買左1串燒賣
自已蝕底

伯爵府

2024年龍年勳章

每日埋數,總有客俾現金,多出既$32由現金度拎返走自己袋

但如果埋數要分現金、八達通、信用卡幾條數埋就無咁易出古惑

珍珠宮

Lilyforest 發表於 23-3-5 09:48
應該係商業秘密,懂的人就會知我講咩 。

子爵府

lovedgs 發表於 23-3-5 12:16
地鋪?or商場鋪?

地鋪
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

子爵府

D..D 發表於 23-3-5 14:16
唔使理人有冇"籠了"
佢比錯單你就即出聲
費事用2底雞蛋仔價買左1串燒賣

我同佢講我係買2底雞蛋仔,張單係8元燒賣錯左,我拍8達通時係40元既,佢話:你唔使理,我會比雞蛋仔你就得啦!我買過2次都係咁
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

子爵府

selinako^^ 發表於 23-3-5 12:35
2底雞蛋仔40蚊 合理喎
佢可能比錯第二個人張單你
十幾年前 c6 最愛雞蛋仔,買一底都十幾蚊

佢話冇錯,而且唔止一次

首頁

尾頁

跳至