自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

到時人在大陸, 需要確保以下全部都可以操作得到:
1)收到香港WhatsApp
2)用返香港個電話號碼, 可以好似在香港一樣, 接聽及打出去香港, 而不需要當長途電話計錢
3)張大陸卡要點搞呀? 主要要來登記大陸銀行戶口, 仲有需要靠呢張卡上網。 最好可以在返到大陸時才啟動, 用時才逐日扣錢, (有無得咁樣架?)可以自動充值及扣數服務。

我有個1010 「86-易」account, 依家微信係用呢個86 易電話號碼登記帳號。但唔知道疫情後, 返大陸呢個plan 依家變成點樣用法喇

大家幫幫忙, 分享一下你地依家返大陸, 點樣安排d 電話卡

翡翠宮

回覆樓主:

我用開張聯通唔知點解每月送1GB,用佢上網咋;whatsapp傳送到文字,圖片唔得,我夠用。而FB、YOUTUBE呢啲我無需求。

我香港電話係年卡,北上只收到短訊。有乜事whastapp、微信同香港親朋通訊。

瑪瑙宮

大廚勳章

maynjune 發表於 23-3-6 19:47
到時人在大陸, 需要確保以下全部都可以操作得到:
1)收到香港WhatsApp
2)用返香港個電話號碼, 可以好 ...

我同你一樣用1010。。不過我冇要到佢86易個電話。。。我個電話pan每個月有兩G大陸數據。。。我覺得如果一個月都係去兩三日應該足夠。。。因為我一定要喺‎WhatsApp Facebook。。

我另外自己養住一個大陸電話號碼。。。純粹要佢嚟開銀行戶口綁微信支付寶。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

你講既逐日扣錢 日租卡
無左啦,依家只有聯通8蚊月費
跟住1蚊 200MB....

銀行開戶口 記得唔好去關口附近,最好坐幾個站銀行搞
仲要係平日去,星期6,日 本地人都要處理戶口,度度都爆人

唔清楚大陸一卡2號玩法,不過我係你既話香港張電話卡 睇下漫游1日幾錢收費

上大陸咪買1日用囉

珍珠宮

86易?係咪你已有一個大陸電話號碼?
咁你睇下1010有無數據day pass買或買其他如club sim,自由鳥就得。
唔洗想得太複雜。

瑪瑙宮

大廚勳章

白毛毛 發表於 23-3-6 21:37
86易?係咪你已有一個大陸電話號碼?
咁你睇下1010有無數據day pass買或買其他如club sim,自由鳥就得。
唔 ...

1010有㗎。。98/7天。。。就算中港台日本泰國都用得。。。每廿四小時計一日。。。當然你攞嚟勁煲YouTube就唔夠啦。。。我去日本都係用呢個plan。。就係唔想煩要換卡。。不過如果你接聽電話就一定係漫遊,除非係WhatsApp電話。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

seaheart88 發表於 23-3-6 22:12
1010有㗎。。98/7天。。。就算中港台日本泰國都用得。。。每廿四小時計一日。。。當然你攞嚟勁煲YouTube就 ...

咁樓主用呢個就最簡單啦

瑪瑙宮

大廚勳章

白毛毛 發表於 23-3-6 22:17
咁樓主用呢個就最簡單啦

但係佢話要接聽漫遊電話唔到漫遊喎呢個就有難道啦。。。不過我好少人就算係客仔都好少直接打電話俾我。。。一係‎WhatsApp留言打字。。一係WhatsApp電話。。。

所以我冇樓主的煩惱

而且佢$98.7日,唔需要連續一次性用晒。。。半年之內使用就得。。

不過我返大陸都冇呢個需要。。。因為本身個月費plan 有送大陸數據雖然唔多,但係夠用
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

seaheart88 發表於 23-3-6 22:20
但係佢話要接聽漫遊電話唔到漫遊喎呢個就有難道啦。。。不過我好少人就算係客仔都好少直接打電話 ...

點樣唔在港時接電話唔當IDD,我都想有勁人教樓主再俾我哋學嘢,雖則我都絕少係離港時講電話

瑪瑙宮

大廚勳章

白毛毛 發表於 23-3-6 22:30
點樣唔在港時接電話唔當IDD,我都想有勁人教樓主再俾我哋學嘢,雖則我都絕少係離港時講電話
...

我曾幾何時聽過有人教將嗰香港電話號碼,飛落去大陸張電話卡。。。好似係一卡2號,所以有個香港電話號碼。。。將自己嘅電話號碼飛落一卡2號嘅香港電話號碼,過到去接聽好似係唔到漫遊。。。

但係呢啲已經陳年往事唔知仲得唔得?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

seaheart88 發表於 23-3-6 22:32
我曾幾何時聽過有人教將嗰香港電話號碼,飛落去大陸張電話卡。。。好似係一卡2號,所以有個香港電話號碼。 ...

即又開個大陸一卡兩號plan?

如果係咁,樓主就係
香港一個一卡兩號
大陸又一個一卡兩號

俾我就算,離港講乜鬼電話,有事whatsapp,無事散朝,咪阻住我食同玩。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

白毛毛 發表於 23-3-6 22:30
...

語音漫遊可以做到,收費貴啫~

水晶宮

白毛毛 發表於 23-3-6 22:37
即又開個大陸一卡兩號plan?

如果係咁,樓主就係

我用 CSL,個台有個 「傾 King」,接收到 Wifi 嘅地方就可以免費打電話返香港,傳統電話線都打得。旅行我又無需要接聽電話,講得耐嘅電話都係返酒名用 Wifi 打。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

seaheart88 發表於 23-3-6 22:32
我曾幾何時聽過有人教將嗰香港電話號碼,飛落去大陸張電話卡。。。好似係一卡2號,所以有個香港電話號碼。 ...

對,1咭兩號就係咁做,飛自己線落1咭兩號,咁張咭包分鐘同可以上網就搞掂
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pauline_c 發表於 23-3-6 22:43
我用 CSL,個台有個 「傾 King」,接收到 Wifi 嘅地方就可以免費打電話返香港,傳統電話線都打得。旅行我 ...

一定要wifi?定上到網已ok?
放下自在

瑪瑙宮

大廚勳章

pauline_c 發表於 23-3-6 22:43
我用 CSL,個台有個 「傾 King」,接收到 Wifi 嘅地方就可以免費打電話返香港,傳統電話線都打得。旅行我 ...

呢個我去旅行,成日都有用。。。只要有Wi-Fi就免費可以打電話去香港嘅電話。。。我淨係攞嚟打電話俾我阿媽。。。因為佢唔識得用WhatsApp又唔識得上網。。

所以我只係打俾阿媽。。。

而我自己都會聽漫遊電話,不過我係選擇接聽。。。例如我阿媽因為肯定佢打得比我係有時唔係吹水聽電話
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

cattz288 發表於 23-3-6 22:45

以我所知,係一定要Wi-Fi。。。所以我通常喺酒店先至打電話俾我阿媽

瑪瑙宮

大廚勳章

cattz288 發表於 23-3-6 22:44
對,1咭兩號就係咁做,飛自己線落1咭兩號,咁張咭包分鐘同可以上網就搞掂
...

係呀,最緊要係穿過香港嘅上網漫遊數據。。。

如果大陸嗰張卡有數據我都唔會用,因為好多網頁同Apps都用唔到
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

1 同 2 用錢可以解決,開通語音漫遊 + 數據漫遊。
我用一張內地中聯通,全部嘢都用呢個電話號碼註冊,用嚟收 sms 就夠。數據用香港買嘅日費,$15一日,500mb,超過500mb降速,降速之後睇地圖,whatsapp (文字)都仲夠用。
如果樓主有咁多方面嘅須要,去香港中移動睇吓有咩服務幫到你。

水晶宮

cattz288 發表於 23-3-6 22:45

Wifi only,咁嘅樣
attach1/tmp/php1EubkZ

首頁

尾頁

跳至