自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 阿玥兒 的帖子

好認同, 惟一能掌握既只有讀書~
知識未能一定改變命運, 但唔讀書, 長大後既選擇好狹窄~

大宅

另類教育 = 錢

我都想揀但比唔起

珍珠宮

有錢$就有得選擇
請問有咩經濟既路可選?

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

絕對認同我女學校以往都唔收插班
近年移民潮收插班
成日在班群呻的家長都係插班入

男爵府

阿玥兒 發表於 23-3-10 09:08
唔識投胎邊有得揀?
如果父母係基層,請問可以點揀?
咪又係行返傳統教育呢條路

真!

公爵府

lili05059210001 發表於 23-3-9 18:57
而家個個有乜都話教育制度有問題,但其實有得揀,可以去聽下 港台 返學有彎轉 香港仲有好多另類教育機構 ...

就算本地教育,都唔係冇得揀,係家長間標籤太多「寶校」,令人心理上卻步啫。
家長間少D比較,多啲理解,小朋友就會壓力細啲。

侯爵府

lili05059210001 發表於 23-3-9 20:47
以我所知,鄉師自然學校有唔少畢業生係讀band1

鄉師唔知套制度係點
不過睇過華德福教育,可以教到小朋友點去學習
小朋友揾到學習動機更重要
我相信鄉師應該都係咁嘅目標,所以入到band 1學生多

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-3-9 20:13
大把
間中就見有帖,話「都係阿媽害咗你,揀快樂童年攪到你考唔到心儀小學」
都痴痴地,條路自己揀,揀完 ...

仲有明明自己仔女係B2甚至B3資質,符碌抽到入B1英中好開心周圍同人講嗰啲,就話只要佢入到B1到時就自自然然讀得掂㗎啦⋯⋯
利申:我仔讀happy school大既,依家中學係B2A-B

珍珠宮

2024年龍年勳章

lili05059210001 發表於 23-3-9 18:57
而家個個有乜都話教育制度有問題,但其實有得揀,可以去聽下 港台 返學有彎轉 香港仲有好多另類教育機構 ...
係有得揀, 不過係比小數人可以揀...
香港大部份家庭家長顧慮嘅只係經濟問題, 變相無得揀囉~

侯爵府

回覆樓主:

現在小一生,中英文卷已經分聽說讀寫四卷,目的就是迎合DSE

珍珠宮

2024年龍年勳章

hfl2000 發表於 23-3-10 09:22
仲有明明自己仔女係B2甚至B3資質,符碌抽到入B1英中好開心周圍同人講嗰啲,就話只要佢入到B1到時就自自然 ...
以我所知, B2同B1係兩個唔同組別, 大抽獎可以越級派位?

子爵府

chanti 發表於 23-3-9 21:20
我仔係外國、考gcse 會考不少科都有分higher 及foundation tier , 因學生能力去揀, 我覺得幾好。
...
英國就算係同一班同學, 都有自己所屬LEVEL既學習課程和卷, 唔會同其他人比較, 真正既因材施教, 唔係香港咁全班都係聽同一套教學和試卷

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

BK2002 發表於 23-3-10 09:38
以我所知, B2同B1係兩個唔同組別, 大抽獎可以越級派位?

討論區周不時都有人講,我都覺得好奇怪點解會派到入去。
利申:我仔小學係自行入既,中學派咗去自一嗰間(應該係後備入咗)

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

其實都係睇家長心態, 小朋友本身就唔明點解讀書一定要叻, 考試測驗點解唔可以唔合格, 唔合格又會點.........(以上啲D係我小朋友一年班嘅時候問過我)
家長做到求學不是求分數, 睇開啲....唔好咁著重成績, 小朋友就會開心啲....大家嘅關係又會和諧啲
母忘初心........我响陀住佢嘅時候, 都只係希望佢健康地出世, 快樂地成長

男爵府

其實好多時都係關家長事

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

skmibb 發表於 23-3-9 22:15
但回應樓主講嗰啲要俾錢嘅另類學校就要俾錢啦!

一講親教育/選擇/公平
答案永遠返去:點解我老豆唔係李+x
(現實永遠係無奈)

大宅

回覆樓主:

傳統教育唔係萬惡,我哋細個都係咁讀書、考試、成長。但我覺得童年係愉快,因為父母無迫我補習、上興趣班,放學後只要管理好功課,就電視放題,一樣升 band 1中學,再上大學。
而家學生壓力大,似乎係父母造成居多。
純屬個人睇法,不喜勿插

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-3-10 10:12
一講親教育/選擇/公平
答案永遠返去:點解我老豆唔係李+x
(現實永遠係無奈)

好多家長要揀名校,但又抱怨課程深、測考密,點解唔教小朋友好好管理時間呢?小朋友見家長怨,又自然覺得辛苦,唔想面對。

怪教育制度,不如正向d,減少外補,教小朋友分配時間,小朋友仍然可以有玩、放空時間。

伯爵府

虎到金來勳章

即使家長心態唔谷小孩,但學校都会谷,家長唔介意不合格,盡力便可。但学校介意,有時家長都好無奈,小孩学校只是band 2B左右。明明英文OK,中文有讀寫,但最终都俾佢讀中文班,搞到小孩懷疑人生。

象牙宮

回覆樓主:

一般市民可以點?香港社會係現實,睇學歴睇分數,第時大左先有好工好收入

首頁
23456...12

尾頁

跳至