自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

esmehouse 發表於 23-3-11 10:11
好多學校運作都好似做生意咁,只係搞靚啲成績,而唔係去用心去教導學生 ...

呢樣好大問題、根本唔係教育

伯爵府

好媽媽勳章

onon1022 發表於 23-3-11 09:19
今日家長日,阿女讀中三,成績唔算好叻,又唔係好差,不過學校老師叫佢轉讀VTC

話唔好浪費時間,又話VTC淨 ...

個老師咁衰架,讀完中6就代表完成中學點會冇証書呀。叫亞女比心機追返,唔好衰比個老師睇。

男爵府

回覆 bobomia 的帖子

對,唔搵教育局亦可搵VTC直接查詢最好 ,每個人情況其實唔同,應該唔能力3言兩語講得清楚,如果小朋友讀band 1,可能係唔想影響banding ,但如果讀band 3,可能真係一個選擇,老師都有責任提出不同方向比家長,而且小朋友同家長想法都同樣重要的

翡翠宮

畀面勳章

個老師好賤格。

而家最緊要令呀女對自己回復信心,唔好俾衰老師的說話影響到。

日日是好日

公爵府

2024年龍年勳章

按道理DSE成績同畢業與否,並無任何聯繫如果你學校成績都唔合格,當然唔會俾你畢業

唔知"唔算好叻,又唔算好差",個RANGE係點???

況且先中三,努力啲應該都追到,至少唔會唔合格先

VTC中三同中六都有課程,唔會只收中三

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

今日家長日,阿女讀中三,成績唔算好叻,又唔係好差,不過學校老師叫佢轉讀VTC

話唔好浪費時間,又話VTC淨係收中三學生,過左中三之後係唔會收

我個女唔想讀VTC,想讀埋中六考DSE,點知個老師話,DSE無六科合格係唔當你中學畢業,話學校唔會比畢業證書,出面都唔會認可你係讀到中六

都係個句讀VTC,阿女聽完佢講而家好影響心情,唔知條路點行,想讀到中六考DSE,重讀多年定點

所以想問有無人知道係咪DSE無6課合格當你無完成中學課程

單係呢句已經好有問題, 亂講資訊

"又話VTC淨係收中三學生,過左中三之後係唔會收"

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/s6/diploma-of-vocational-education/

大宅

話唔好浪費時間,又話VTC淨 ...

轉校讀上去考DSE,想幫她,就要轉去直資中學,他們有補底班。

男爵府

學友社都有好多升學出路資訊,可以留意下

子爵府

好媽媽勳章

阿女學校係band1尾band2頭,其實佢係主要3科數學成績好差,真係好差差差,中英文啱啱好合格,生物個D最高分,同班有兩個同學已經聽老師講轉讀VTC

D老師成日話唔好晒時間,話中三容易收,我去VTC網睇,收生去到24歲,唔明點解每次家長日都要咁講,上學期未完結見一次家長會已經咁講

今日睇成績表明顯有進步又講,話數學唔得有影響,一定要6科合格,數學唔合格即係無6課

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我女讀障中3
考試成績都唔太好
老師都無叫佢轉VTC
叫佢努力多少少
考返上少少名次
唔使repeat.

如果你女想讀
唔好理老師點講
自己努力
龍鳳媽

公爵府

BK Milk勳章

onon1022 發表於 23-3-11 10:36
阿女學校係band1尾band2頭,其實佢係主要3科數學成績好差,真係好差差差,中英文啱啱好合格,生物個D最高分 ...

個老師唔掂,可能間學校係咪要升grade 所以迫d學生走?問下你個女有冇興趣轉校好過啦!仲有3年數學可以補到。

子爵府

好媽媽勳章

係講緊DSE無六科合格學校都唔會比畢業證書,唔算中學畢業,出面都唔認可你係有讀過中六,阿女聽到就驚,係咪要讀VTC呢條出路

我話仲有兩年既時間比你再努力去讀,不如試下再努力,佢聽完你地咁講,佢自己都話想再努力試下唔想咁快讀VTC

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

又唔係好差
咁平均分合唔合格?
如果平均分合格 老師無理由咁講
如果老師咁講 係無責任心 咁黎勸退
但樓主問完咁多位jm意見
唔好受咁既誤人子弟既老師影響
同女女堅持己見
努力 做好自己
數學差 搵私補 補返好個底
始終初中同高中 課程會有分別

翡翠宮

畀面勳章

阿女學校係band1尾band2頭,其實佢係主要3科數學成績好差,真係好差差差,中英文啱啱好合格,生物個D最高分 ...

DSE數唔係咁難合格的,好多人都數學差,拉番條curve要2唔難。
我女數學都唔好,成日唔合格,佢考DSE數都有3。除非你女數學成績差到個位數,否則努力下要追個2是有機會的。
擔心既話,叫呀女去補習,最好去補底班。
日日是好日

侯爵府

畀面勳章

讀唔到可以考慮轉校先,轉去低1級程度中學,話唔定成績可以改善。冇理由一來就轉去VTC,除非真係B3都讀唔掂,或者無心向學,自己想讀某一專業投技能的人,先會唔讀傳統中學。個老師係咪玩野呀?定係佢覺得B1學校讀唔到書既學生都冇前途?樓主唔好盡信佢啊。

男爵府

回覆 onon1022 的帖子

如果1尾2頭,水平底子應該唔差,甘樣係有能力/機會,絕對有改善空間,不過每間學校既要求唔同,有需要可以轉校繼續都得

伯爵府

照咁睇你囡成績唔太差姐,只要攪好主科特別是數學,老師有問題,仲要攪到b1學生轉讀vtc, 我們學校最多最差那些留級,唔會咁快叫人轉vtc

珍珠宮

「中三容易收」同你#1樓講「淨係收中三」已經唔同意思,你講嘅嘢好似有啲混亂喎

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

因為大學收生33222,所以坊間有用33222率去評間學校表現。你女數學無乜機會合格,直接拉低學校表現。學校為追band 1成績而勸退能力稍遜學生都唔奇。你女有心讀上去就首要搞掂科數先。

男爵府

係咪佢學校會教深啲,比起全港大塘可能未必咁差㗎

首頁
12345...7

尾頁

跳至