自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

今年新的五千消費券,請問剛滿18,初次登記要有什麼程序及那裡登記??

珍珠宮

畀面勳章

未開始,等政府公佈

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

都未公佈
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

回覆樓主:

我覺得政府冇清晰比新登記人士講話稍後公布呢啲字眼!

男爵府

好媽媽勳章

alicewong18 發表於 23-3-20 09:10

初次登記人士係唔係未有消息??

子爵府

ctslhkc 發表於 23-3-17 17:02
今年新的五千消費券,請問剛滿18,初次登記要有什麼程序及那裡登記??

2023 年消費券計劃的資格準則會於稍後公布

B 消費券的發放及使用

問 12 第一期及第二期消費券的發放時間表為何?

答 12 使用支付寶香港、BoC Pay、PayMe from HSBC、Tap & Go「拍住賞」或 WeChat Pay HK 收取消費券的市民,會在 4 月 16 日收到第一期 3,000 元或 1,500 元的消費券。如有關登記人符合 2023 年消費券計劃的資格準則(有關資格準則會於稍後公布),會在 7 月 16 日收到第二期 2,000 元或 1,000 元的消費券。

使用八達通的市民,會在 4 月 16 日獲發放第一期 3,000 元或 1,500 元的消費券,其領取消費券期限為 2023 年 9 月 30 日。如有關登記人符合 2023 年消費券計劃的資格準則,同時其「合資格消費」累積總額在今年 6 月 30 日至 10 月 31 日期間達到 3,000 元或 1,500 元,會在達標後的下一個月的 16 日獲發第二期 2,000 元或 1,000 元消費券。
https://www.consumptionvoucher.gov.hk/public/pdf/2023cvs/FAQ-2023_tc.pdf

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

alicewong18 發表於 23-3-20 09:10

去果個咩常見問題都有講
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至