自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

petitrat 發表於 23-3-17 17:22
嫲嫲打算提啲老本出來俾叔仔
點知一個premier centre連幾十萬都無
俾住一半嫲嫲

唔記得有無十年,我媽去銀行過數俾我職員都問左佢好耐野

點解要過,我係佢邊位,問左一輪先幫我媽做

銀行咁做相信都係為老人家著想咋
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

miriam 發表於 23-3-17 18:29
唔記得有無十年,我媽去銀行過數俾我職員都問左佢好耐野

點解要過,我係佢邊位,問左一輪先幫我媽做

問ok
至少你哋做到要做嘅嘢
佢直頭做唔到要做嘅嘢
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

mongng 發表於 23-3-17 17:43
提大額現金太可疑,銀行分幾次放錢都好正常,一陣出左事又話銀行冇把關
...

同殺人,告埋個食蕉一樣

侯爵府

做唔到e banking 都可以做本票嘅啫。

正常要用幾十萬都好少要俾 cash 啩!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KUDOS 發表於 23-3-17 17:49
叔仔係咪你老公個細佬?你嫲嫲又會將咁多錢交比一個冇關係嘅人?
成件事好奇怪⋯
...

我都諗緊關係問題

子爵府

rtkh 發表於 23-3-17 18:02
係啦,銀行點會幾十萬現金都無?好明顯係想問清楚,怕老人家俾人呃!

咪就係,幾十萬對銀行嚟講係乜錢呀,銀行存款用億做單位

銀行職員都係擔心老人家被騙,電話騙案勁多!

我之前見過一單真人真事,一個男人係銀行要拎二十萬現金,職員問佢有乜用,因為個男人好急,發爛渣,之後話要去救個仔,好彩個職員醒目,不斷追問,又話幫佢打電話俾個仔,點知搵到佢個仔,發現真係騙案!我哋排緊隊嘅,以為拍戲!

Prosperous    發表於 23-3-18 18:34
selinako^^    發表於 23-3-17 18:48

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

petitrat 發表於 23-3-17 17:55
咁有冇諗過人哋真係需要用錢?

無丫丫一個老人家拎幾十萬cash, 提子嘛!
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章

拎咁多錢都好危險喎,點解唔喺銀行轉數或開張本票比叔仔嘅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MerryMe 發表於 23-3-17 18:40
咪就係,幾十萬對銀行嚟講係乜錢呀,銀行存款用億做單位

銀行職員都係擔心老人家被騙,電話騙案勁多!

好彩咋
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlefunpig 發表於 23-3-17 18:13
根本叔仔刁難緊佢呀媽
老人家夜少少響街都驚俾人打劫
個叔仔仲要佢提幾十萬現金出黎?係咪有病? ...

點解叔仔唔跟樓主麻麻去銀行 叫職員轉數?
等錢洗 又叫老人家去攞比佢, 會唔會過份左?

珍珠宮

petitrat 發表於 23-3-17 17:59
嗯嗯,錢放咗入銀行,就係銀行嘅,要謹慎處理俾唔俾拎錢同幾時拎 户主意願其次
...

咁樣講就冇意思啦!
銀行職員見得多被人呃既老人家,想保護好啲佢既血汗錢姐。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

cattz288 發表於 23-3-17 18:40
無丫丫一個老人家拎幾十萬cash, 提子嘛!

或者要申請一啲政府福利,要隱瞞資產咪拎cash 囉!
然後政府查資產果陣,咪話洗哂或者賭錢輸晒!

Prosperous    發表於 23-3-18 18:35
洋蔥頭媽咪    發表於 23-3-17 19:01

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

大額提現金最好先預約
銀行未必有咁多現金
俾晒你其他客就冇得攞

珍珠宮

petitrat 發表於 23-3-17 18:27
佢話唔用,有諗過ebanking ,但開唔到

去分行都可以做跨行過數,點都安全過攞住幾十萬出街啦

大宅

你估d銀行職員無野搵嚟做咩,自己留返d時間清條人龍唔好?一定係公司有指引

侯爵府

Chole 發表於 23-3-17 18:36
做唔到e banking 都可以做本票嘅啫。

正常要用幾十萬都好少要俾 cash 啩!

x2,銀行應該都係驚老人家比人呃 。

急用幾十萬cash,交贖金定著草?!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

幾年前我去銀行提幾萬現金 , 個職員都問我用途 , 佢話驚我比人呃

子爵府

Lilyforest 發表於 23-3-17 18:10
樓主你作為家人唔覺得嫲嘛一個人去攞幾十萬唔危險咩,萬一俾人打劫咁點?你反而唔擔心老人家嘅安全 :igiveu ...

佢可能係叔仔
唔感激銀行把關,只怪責銀行唔放款

侯爵府

petitrat 發表於 23-3-17 17:22
嫲嫲打算提啲老本出來俾叔仔
點知一個premier centre連幾十萬都無
俾住一半嫲嫲

邊間銀行呀,老人家一次過攞幾拾萬港幣銀行職員而家多數會問好多野,如果係過比家人點解嫲嫲唔轉賬俾屋企人個戶口呢,咁樣會唔會安全啲呢,攞咁多天我都擔心㗎。

首頁
34567...12

尾頁

跳至