自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

超市買2盒又無折,日本雞蛋買2盒要7X蚊。唉!連雞蛋呢D窮人恩物都咁貴,希望個禽流感唔好響其他國家爆啦!

日本禽流感撲殺1612萬隻雞 蛋價再創30年新高
https://udn.com/news/story/6812/7036466

子爵府

回覆樓主:

我買.湖北雞蛋,38元兩排

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

走地和湖北都係10元7隻
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

菜檔買兩盒黃果樹40元,係細隻左少少。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

分甘同味 發表於 23-3-18 14:27
超市買2盒又無折,日本雞蛋買2盒要7X蚊。唉!連雞蛋呢D窮人恩物都咁貴,希望個禽流感唔好響其他國家爆啦!
...

甚少喺超市買雞蛋,湖北蛋冇加過價,日本蛋亦唔係必需品。

btw你食得日本蛋都唔算窮人啦

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

貴咗好耐了,唔食日本蛋轉湖北蛋,
就可以變返窮人恩物啦

琥珀宮

分甘同味 發表於 23-3-18 14:27
...

我家食湖北蛋,價格冇變,$1.5/隻,大大隻好味

日本蛋?點解要食?食得就唔好呻嘞,日本國內雞蛋都貴,美英雞蛋同樣漲價驚人啦!身在香港可以選擇,更可以食到平蛋,感到自己好幸福。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

冇食日本蛋好耐,依家食湖北.50蚊兩排

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

買湖北蛋

大宅

回覆樓主:

我都係街市買湖北蛋,$10/8隻

子爵府

湖北旦可以街市散買, 每次買三幾隻, 新鮮又方便, 多好

珍珠宮

hktv mall 最近已經轉咗賣韓國蛋

子爵府

SandyKL 發表於 23-3-18 14:40
我家食湖北蛋,價格冇變,$1.5/隻,大大隻好味

日本蛋?點解要食?食得就唔好呻嘞,日本國內雞 ...

每個人有權選擇,我就冇所謂,但C6鍾意生雞蛋點牛肉食,所以一定買日本蛋,同蘭王蛋,咁又好食啲。如果煎同煮,我就用泰國或美國蛋,純粹係超市買方便。

男爵府

vivibabyvivi 發表於 23-3-18 14:37
甚少喺超市買雞蛋,湖北蛋冇加過價,日本蛋亦唔係必需品。

btw你食得日本蛋都唔算窮人啦

之前食泰國蛋&美國蛋,呢幾年日本蛋平(特價20-25蚊一盒)。我返工好少入街市(樓下有大型超市)

男爵府

whyyou 發表於 23-3-18 14:47
hktv mall 最近已經轉咗賣韓國蛋

好耐之前超市買過一次韓國蛋,依家賣幾$?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

PINK2007 發表於 23-3-18 14:35
我買.湖北雞蛋,38元兩排

我買開40,近期仲送左隻皮/咸蛋,先留意多左38一排
放下自在

侯爵府

回覆樓主:

廿幾蚊兩盒湖北蛋,冇乜所謂,都係咁食囉

大宅

回覆樓主:

湖北紅心蛋$40一底,大隻又好味

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

改食湖北蛋

珍珠宮

andyman 發表於 23-3-18 14:36
菜檔買兩盒黃果樹40元,係細隻左少少。

係咪呢個包裝?我上次買$50三盒,45隻。
attach0/tmp/phpGOoPhk
attach1/tmp/phpIsgchW

首頁

尾頁

跳至