自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

之前聽真善美工作既同學講, 要坐氣墊床可以減壓以防止出現瘡

公爵府

Carriegerrard 發表於 23-3-22 14:25
有人手嘅就定時轉身
醫院多數4小時轉一次身
喺屋企有人手就最好至少1至2小時轉身

我老豆就係住左一個月醫院所以有壓瘡。

男爵府

氣墊床墊

子爵府

lilysun123 發表於 23-3-22 14:31
我老豆就係住左一個月醫院所以有壓瘡。

喺醫院就真係無辦法
人手真係好有限
唯有出院後做好啲護理

侯爵府

cookie26f 發表於 23-3-22 06:38
氣墊床千幾都有。真善美?
不如搵下上門既老人服務(機構果啲)。有多啲人幫手跟進照顧。去自己區附近既家 ...

其實我唔介意出少少錢盡1點孝心找part time照顧員@週上去1/2次幫輕照顧的家人和照顧老人,不用他們出錢!但他們話無需要我也無辦法!!
如果他們照顧得好的話就不會有壓瘡la ,照顧員受過正統ERB訓練,點都識真正照顧老人!唉……無言。

大宅

回覆樓主:

壓瘡係邊個位置,例如腳眼,係有腳圈可以穿住隻腳,如果背部,咁為有多轉身,最好係買電動嘅氣墊床墊。

大宅

朱古力包包 發表於 23-3-22 20:19
其實我唔介意出少少錢盡1點孝心找part time照顧員@週上去1/2次幫輕照顧的家人和照顧老人,不用他們出錢! ...

其實照顧者面對這些老人真是身心很疲累,我阿媽以前都是這樣長期臥床生壓瘡,我們已經請了兩個工人姐姐全天候照顧,輪流幫手扶抱、餵食、轉身,偶然都會生壓瘡,而且一生瘡就要很長時間和很小心處理才能好,所以電動床和氣墊床真是必須的,只得一個人去照顧就是不行。見到自己最親的人變成這樣,真是很心痛的,所以我很明白那種痛苦,唯有是盡量令她每一天都好過些,多些支援給照顧者。

侯爵府

Mingbb2000 發表於 23-3-22 23:38
其實照顧者面對這些老人真是身心很疲累,我阿媽以前都是這樣長期臥床生壓瘡,我們已經請了兩個工人姐姐全 ...

多謝你……我肯出錢……但無奈家人話須要……我可怎做呢?

大宅

朱古力包包 發表於 23-3-22 20:19
其實我唔介意出少少錢盡1點孝心找part time照顧員@週上去1/2次幫輕照顧的家人和照顧老人,不用他們出錢! ...

壓瘡是很難處理的,是要找些專業人士教怎樣做,例如社康姑娘,可以問吓你們當區的社工幫手介紹。

侯爵府

schi 發表於 23-3-22 23:30
壓瘡係邊個位置,例如腳眼,係有腳圈可以穿住隻腳,如果背部,咁為有多轉身,最好係買電動嘅氣墊床墊。
...

pat pat 位附近,第4期!見到也傷心!
完全唔明為何不接受我請part time 照顧員幫手!

珍珠宮

回覆樓主:

唉, 真的好難過。
定時轉身, 係指兩小時要轉一下, 按摩下,活動下筋骨。
你去醫療用品店看看哪一隻藥膏比較好...
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

侯爵府

貓頭雀 發表於 23-3-23 12:04
唉, 真的好難過。
定時轉身, 係指兩小時要轉一下, 按摩下,活動下筋骨。
你去醫療用品店看看哪一隻藥膏 ...

同左屋企人溝通,我比錢,佢地都唔肯比我找part time去照顧婆婆……我仲比人鬧我迫佢地。我真係無言!! 一心衹想對婆婆好!唉!

首頁

尾頁

跳至