自由講場

跳至

首頁
56789...14

尾頁

大宅

我c6以前都係吸毒青年, 當年都無入介毒所, 都介到.

我自己無吸過, 出於八卦關係, 問過佢, 點解會吸毒, 吸毒後會點?
佢就話吸左毒, 你就好似去左另一個世界, 所有唔開心都會放底曬, 同埋會有幻覺同幻聽.決定介毒時就會好辛苦, 試過放棄再食番.最後因為錢用曬先介到.

所以之前有人話吸毒既人引伸為幻覺又引伸為社會問題, 唔錯得曬.

香港如果有個無人住既荒島去做介毒學校, 就無人有意見, 如果唔係, 係邊區, 都會有noise嫁.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

嘩!嗰D道友嚟架, 識親嘅都係三教九流、入晒社團、男盜女娼, 個校長係咪可保證佢哋100%改過自身先? 係咪可保證佢D豬朋狗友唔嚟搵佢哋先? 如果自己住附近, 日日有埋D咁嘅人響附近流連, 行行吓街D水喉旁有D細細包的白色粉末塞響度, 針筒周圍掉, 一個二個神志不清反晒眼fing晒頭, 租間村屋嚟拆貨... 咁點? 如果有小朋友的就更加驚, 少事嘅畀佢哋扑頭打劫去買粉, 大事嘅行行下畀佢一支針吉落嚟咁就一世架喇, 個校長仲話唔通畀個荒島去放逐佢哋咩? 答案係呀, 錯就係錯, 要承擔一世後果架喇, high嗰時就應諗清楚啦, 點解自己錯咗仲可正氣(林)然咁怪人哋唔畀機會你、歧視你?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

男爵府

回覆 70# 玉桂貓 的文章

理性討論.我無講佢地<窮>
係話讀私校可能比唔到咁貴學費
你睇下先.唔好咁敵意好嗎
重有請你唔好得罪<主>

禁止訪問

禁止訪問

大宅

個人認為,政府應該協助正生搵另一個區去做學校。唔係因為我認同梅窩既居民,而係我覺得呢班居民一啲接受更生人士既意識都冇。放間學校響呢區,只會令學生要受無謂既歧視。甚至我覺得梅窩啲人會滋擾佢地直至佢地搬校為止。既然係咁,需要更生既呢班學生,係應該遠離呢班生番(梅窩居民)咁先可以幫到佢地。

其實又講樓價,又講咩島上冇資源,全部都係借口。老老實,如果你個囡日日坐四個鐘船出市區係返St. Paul 一類既名校,你響梅窩開咩學校都及唔上,你都係會揀坐船出去架啦!仲話起國際學校?想問有幾多有錢佬住梅窩?殊我無知,我只係聽過有錢佬住Discovery Bay,冇聽過有錢佬住梅窩,起間國際學校根本係浪費資源。樓價?本身樓價有幾高我唔清楚。但係響豪宅就算有咩兇案發生,都係出事既單位受影響,基本樓價係不受影響。而且好多豪宅區隔離就係廉租屋,咩毒品拆家都有,樓價亦唔見得受影響。

係,響屋企隔離有特殊學校當然係有一定既心理關口要過。而且小孩亦需要多啲指導。但如果佢地從小就可以學會接納,佢地EQ都高啲啦!

至於你話梅窩冇人吸毒,點解要放間正生響梅窩。老老實,我唔係咩正義人士,我好市儈架啫。如果放間正生響中環,我會小塊地去起高樓,成個香港都賺少左。放響梅窩,經濟影響少好多。就係咁簡單。

放逐去荒島?Come on!殺人犯都唔駛去荒島啦!各位朋友講野係咪應該唔好咁偏激?

水晶宮

原帖由 玉桂貓 於 09-6-14 18:49 發表

大佬!做錯野,又味完全改好晒,人地奇視都好正常者!

唔好意思, 唔想咁講都唔得, 我真係對你既看法完全唔認同

男爵府

嗰D道友嚟架, 識親嘅都係三教九流、入晒社團、男盜女娼, <------呢句說話真係唔係咁好囉..
冇錯.食白粉係衰架.啦..但係咪要等於要比人咁批評呢..
何況佢地只係一些小朋友..要唔要用到什麼男盜女娼黎形容呀...
食白粉唔一定要入黑社會..黑社會亦唔係一定會食白粉囉........
至於三教九流..係佢地識親都可能唔係好人..但要唔要講到咁呀......
仲有我相信好多地方都有人買白粉..可能我地行行下街係我地隔離都有啦...咁係咪又要怕到唔出街呢..
仲有鬼唔知high果陣又唔知會後悔..high完啦.又要人比機會....係咁架啦..唔係咩叫錯呀..如果個個做錯前都想得
清清楚楚..咁唔會再有人犯罪啦....

唔該..說話可以唔好講咁盡嗎....

子峻媽咪

禁止訪問

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 madmaclau 於 09-6-14 22:23 發表
個人認為,政府應該協助正生搵另一個區去做學校。唔係因為我認同梅窩既居民,而係我覺得呢班居民一啲接受更生人士既意識都冇。放間學校響呢區,只會令學生要受無謂既歧視。甚至我覺得梅窩啲人會滋擾佢地直至佢地搬校為止。 ...

講得好, 與其要被人岐視, 寧可留在原址.

男爵府

原帖由 madmaclau 於 09-6-14 22:23 發表
個人認為,政府應該協助正生搵另一個區去做學校。唔係因為我認同梅窩既居民,而係我覺得呢班居民一啲接受更生人士既意識都冇。放間學校響呢區,只會令學生要受無謂既歧視。甚至我覺得梅窩啲人會滋擾佢地直至佢地搬校為止。 ...

放逐去荒島?Come on!殺人犯都唔駛去荒島啦!各位朋友講野係咪應該唔好咁偏激?<-----你呢句我好鐘意呀..
子峻媽咪

水晶宮

原帖由 峻峻媽 於 09-6-14 22:32 發表
嗰D道友嚟架, 識親嘅都係三教九流、入晒社團、男盜女娼,

其實大家對果度有戒心係因為大大隻標題講左好多有毒癮既學生入讀

但大家睇下, 而家出面有邊間中學無人接觸呢類野 ? 呢個已經係不爭的事實, 分分鐘大家既母校都有呢類人, 係唔係人出聲就可以掩耳盜鈴呢 ?

伯爵府

親子王國15週年勳章

我只係覺得, 而家政府同唔少人o既態度及言論係迫緊班居民接受, 就好似頭先電視報導正生書院發言人話"點都唔會放棄搬遷梅窩", 點解個態度唔係"會更努力宣傳同討論令居民提升接受度", 而要講到明點都唔會放棄某某地方呢, 始終佢係知道自己帶住班會被歧視o既學生, 但係講出口令人好有強迫對方o既感覺
如果自己係梅窩居民, 每日如常生活, 突然間某一日俾政府放o左班唔知會帶o黎咩問題o既人(未知問題包括學生自身, 親戚朋友)o係同一個島上, 我諗我都會接受唔到, 再者, 其實香港各區包括所有離島, 實有空置校舍或地方, 點解偏偏要揀呢度? 我真係會諗係咪梅窩人口少講句o野唔夠人大聲, 所以各區o既人就可以指責梅窩居民唔體諒人? 到時接受生活o既係佢地而唔係我地, 我唔覺得因為間學校唔係起o係我附近就可以話人地點點點
就算真係用該島o既空置校舍, 我相信學校都唔係即刻帶晒班學生入去就用得設施兼住得, 點都要一段時間翻新或添置物品(包括教學或住宿設備用品), 咁其他區o既學校都可以考慮, 甚至會唔會等多幾年有因殺校而關閉o既校舍可以用, 未必需要而家就要班居民接受佢地搬入去

大宅

如果係輕微罪行, 例如吸毒的年青人,某程度比正生學生接觸社會,佢哋會早D能融入社會, 好似精神病患者。 越唔接受佢哋, 佢哋越難改過。 人哋已經去離島又喺殘舊校舍, 駛唔駛舊嘅越南難民營, 佢哋犯事時年紀很小, 值得比個機會, 如果行番正路, 都可以為香港供獻多幾十年。

作為成熟嘅人, 我們思考要深層D, 我自己初時聽正生單嘢如果發生我自已附近我都有些抗拒, 但再想深一層, 例如:

1) 香港有幾大, 真係有幾多渺無人煙嘅地方,有嘅都做咗豪宅或郊野公園, 離島是否已是一個比較可行的地方? 如果當地人口少唔做得,咁當地人口多,咪更加唔做得。好似起骨灰庵, 根本社會實際係有需要, 但度度D居民都話反對連起係'山卡喇'都有人反對,呢D言論有D似外界人形容港女的性格, 有哂道理,但無咗感性的一面, 淨係識問, why me ? 所以我附近起骨灰庵已無反對, 若果我哋只識反對,但又提唔到有建設及可行性意見 講出嚟, 你仔女問番你嘅理由, 你應該點答 ?你夠唔夠胆講哂成件事及全部資料比起佢哋聽,定淨係講佢知自己的一面之詞呢!

2) 佢哋始終都係輕微犯罪者, 重係好年輕, 亦相信有好多正生學生真心改過, 唔好當赤柱搬入去咁看待。聖經都講天主為咗一個罪惡城裹數十個好人, 都看在這些好人份上,而沒有毁滅整個城市。 邊緣化這些年青人對整個社會只有壞處,沒有好處。 如果正生嘅紀錄係良好,就值得試行。

3) 如果放正生在荒僻小島, 營運成本重,支援/設施不足及重無可能應付越來越多嘅學生, 如果間硬做只會浪費社會資源,但又事倍工半。 弟日又講全港學生集體驗毒, 有問題的學生會大量浮現及年青人濫葯嚴重, 始終要增加這類戒毒與教育融合的學校,都要有好多地方起添!

4) 至於梅窩家長的投訴有關當地巳學校不足問題,咁就望研究吓點解會有校舍空置, 是否當地學生(人口)足、之前學校質素差、又或者香港島學校質素更好更吸引, 當地家長寧願子女在香港島上學,都唔願在梅窩上課呢?我哋應找真正的原因,如果咁真係咁荀, 都起碼會有25個辦學團體爭住申請辦學喇!點會得另外一間咁少,唔好人魚目混珠。 如果當地唔夠學校,又夠學生,咪叫政府起座新嘅,但班梅窩真係肯叫番D仔女返梅窩讀至好, 舊嘅校舍咪比正生囉, 又或者教育署澄清退還舊校舍嘅原因,以昭公允。

5) 好像父母教仔女, 要有規舉, 但有時都要有胸襟D, 如果太嚴,有理無理乜都話唔得,點教得好仔女,又唔講道理, 又無關懷及温情, 做錯嘢都無哂推動力想改好自己, 因為想做好都無人支持,無人原諒, 不如放pea 喇 ! 正生較近社區更容易快D適應正常人的生活, 更容易成功改過。

最後, 我認為政府係評估過這類像正生學校的需要性將會愈來愈大,正生回歸社區只係第一步,如果唔保政府近來黠會做D咁具爭議性嘅事呀? 重有後着嘅!

原帖由 玉桂貓 於 09-6-14 19:08 發表
下!果班人做錯野,犯左法,係呢個時間,係唔應該接觸咁多人架!點解要比佢地係呢個時候接觸社會?

別墅

好媽媽勳章

Agree with you, ricetaster.
原帖由 ricetaster 於 09-6-14 23:07 發表
如果係輕微罪行, 例如吸毒的年青人,某程度比正生學生接觸社會,佢哋會早D能融入社會, 好似精神病患者。 越唔接受佢哋, 佢哋越難改過。 人哋已經去離島又喺殘舊校舍, 駛唔駛舊嘅越南難民營, 佢哋犯事時年紀很小, 值得 ...

別墅

青年人問題越黎越嚴重 ,政府有責 , 家庭有責 , 人人有責。
[img align=left]http://usera.imagecave.com/kae/e6.gif[/img]

伯爵府

好媽媽勳章

其實好多豪宅區,附近都有D不受歡迎既設施,反而梅窩只不過因為位置偏僻所以冇。

我好衰,我認為冇理由住梅窩就有特權可以反對。

禁止訪問

大宅

舊址原本是鄉議局南約區中學, 亦是當地的唯一中學, 未關閉前, 除了梅窩居民之外, 還會有很多坪洲, 及部份長洲學生就讀。現在雖然該所學校關閉了, (原因我不太清楚,可能跟收生未達標有關) , 其實居民一直都希望爭取重開中學. 但居民眼見連基本的中學也留不住, 現在政府更讓外來的人佔用了他們的基本設施, 而他們的子女卻要長途拔涉的搭船和乘車到香港上學, 這除了要承擔昂貴費用(車船&午膳費)之外, 還存有學生安全(搭船遇上颳風&大霧) , 及冗長的交通時間等問題, 這也是作為父母不忍見到的。
我是過來人, 20多年前, 因當時還沒有中學, 我每天的行程是這樣的 -- 5:00am 起牀梳洗吃早餐, 5:45am 踏單車到碼頭, 趕乘 6:10am 船, 7:30 am 抵中環碼頭, 再跑往巴士站趕乘巴士於 8:10am 前回校; 3:40pm放學後搭巴士, 再趕乘 4:30 pm 船回家, 5:30am 抵梅窩碼頭, 再踏單車返家, 已是 6:00 pm 了, 我的功課要在船上做, 書包便是我的桌子。
到後來中學起好了, 的確方便了當地的學生, 也方便了很多坪洲同學; 想不到今天反而倒退了。
"永生"的辦學理念雖然很值得支持, 但 "梅窩居民" 的基本要求 (只想有一間中學), 便要擱置嗎?

p.s.) 其實大家只是討論而已, 希望不要以 "生番" 稱呼。

首頁
56789...14

尾頁

跳至