自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

錯左咪算囉..最緊要識返轉頭
行番條好路...
點解唔肯比機會呢班後生仔呀..
2009年啦..點解仲有d咁"文室"既人呀
錯就識鬧人點錯...點衰
好啦..人地真心去改..又唔去接受...又唔比機會..
咁想呢班後生仔女點呀...

佢地只係想只一個讀書既地方姐...
咁都唔比......
什麼教壞人呢....
如你家小朋友係本質唔壞
跟本唔會咁易學壞...
但你家小朋友係本質差..
唔出街都會壞.....
呢d跟本唔關人事....

大家都為人父母..點解唔可以將心比己呢...
子峻媽咪

男爵府

原帖由 goat 於 09-6-14 16:12 發表

我又覺得唔應該放棄,
事實勝於雄辯, 用行動去打破居民o既偏見豈不更好?
而且曾睇過一篇報導, 正生原有校舍已經好破舊, 仲有危險,
再加上地方唔夠, 換左大d的校舍可以容納更多想入讀o既學生。 ...

我都覺得唔應該放棄..我承認將來呢班小朋友可能會好辛苦.會比人"奇"視..如果梅渦有咩事發生一定係話呢班小朋友.所帶來既麻煩...
但我覺得呢班小朋友可以做到架..要決心戒掉毒癮.真係唔係講咁易..係.佢地係衰.好人好姐去學人吸毒..係大錯特錯但人誰冇錯呢...何況要戒掉毒癮真係好辛苦..果種痛苦.難受..真係冇人明白..要決心行出呢步..試問真係有幾多小朋友做到呢..既然佢地咁都可以忍到..咁仲怕咩比人睇唔起(亦冇人夠膽睇佢地唔起)呢..如果要呢班小朋友岩岩.戒掉毒癮.而咁快要佢地行番出社區.即係叫佢地再去吸毒...外面引誘好大..可能會衰過.當然亦唔可以永遠留係梅渦啦..但係咪都要比時間呢班小朋友呢..何況佢地而家只係想讀書姐..點解唔比佢地呀..

十幾歲就去打劫.......
十幾歲就係學校吸毒....
而家既小朋友真係好難教....
但難得果班細路肯改過..重新做人..
請比個機會佢地啦.....

子峻媽咪

男爵府

原帖由 潘高壽 於 09-6-14 18:01 發表

想問一句,如果間學校係你住個頭,5分鐘就到你家,你地又會點唸呢?..唔好張正義掛在嘴邊,唸下個到住 d 人先啦!!!!,我就唔贊成啦,...班居民無話唔贊成比個機會佢地改過..係唔贊成佢地住近佢地姐.. ...

好對唔住.我唔係想插咀...
我相信我地唔係懶正義囉....亦唔係懶偉大....
但如果真係搬去我屋企果頭.而真係5分鐘就到
我都唔介意囉...
我唔覺得有問題...
佢地又唔係係間學校做d咩..只係讀書姐...有問題咩
班居民的確冇話過唔比機會佢地改過...
但佢地而家又唔係做咩作奸犯科既事...
只係一班普通既小朋友搵學校讀書...
又何必反對呢...
(只是個人意見,,不喜勿插)
子峻媽咪

男爵府

原帖由 玉桂貓 於 09-6-14 19:08 發表
下!果班人做錯野,犯左法,係呢個時間,係唔應該接觸咁多人架!點解要比佢地係呢個時候接觸社會?

咩呢斑人.果班人呀...做錯事..犯左法就要隔離
唔應該接觸社會
咁請問佢地幾時先可以接觸社會呀
一年.十年.二十年..............
點解要將佢地咁睇呀....

子峻媽咪

男爵府

原帖由 潘高壽 於 09-6-14 19:40 發表

其實"石壁"都有空置地方,個到又唔近民居,又靜,好岩佢地 d 更新人仕,上次果單斬小朋友(精神病 ),咪又係話要比 d 機會佢地,到左出事啦,你地班人咪又唔出聲,係咪又要等到下一單,唔知咩大獲野出左黎,你地先安樂丫!!!! ...

我唔明白..佢地只係一班吸過毒既小朋友..點解要同一個冷血既殺人犯一齊講喎..莫非吸過毒得等於殺人犯..
我相信冇人想悲劇再發生....但發生左啦..我地可以出咩聲呀..係咪早d係咁就唔好比個傻佬出來亂斬人呀....
就算再有悲劇發生...都唔會有人安樂架..

算吧...大家意見唔同..我都係唔再討論落下啦..
子峻媽咪

男爵府

嗰D道友嚟架, 識親嘅都係三教九流、入晒社團、男盜女娼, <------呢句說話真係唔係咁好囉..
冇錯.食白粉係衰架.啦..但係咪要等於要比人咁批評呢..
何況佢地只係一些小朋友..要唔要用到什麼男盜女娼黎形容呀...
食白粉唔一定要入黑社會..黑社會亦唔係一定會食白粉囉........
至於三教九流..係佢地識親都可能唔係好人..但要唔要講到咁呀......
仲有我相信好多地方都有人買白粉..可能我地行行下街係我地隔離都有啦...咁係咪又要怕到唔出街呢..
仲有鬼唔知high果陣又唔知會後悔..high完啦.又要人比機會....係咁架啦..唔係咩叫錯呀..如果個個做錯前都想得
清清楚楚..咁唔會再有人犯罪啦....

唔該..說話可以唔好講咁盡嗎....

子峻媽咪

男爵府

原帖由 madmaclau 於 09-6-14 22:23 發表
個人認為,政府應該協助正生搵另一個區去做學校。唔係因為我認同梅窩既居民,而係我覺得呢班居民一啲接受更生人士既意識都冇。放間學校響呢區,只會令學生要受無謂既歧視。甚至我覺得梅窩啲人會滋擾佢地直至佢地搬校為止。 ...

放逐去荒島?Come on!殺人犯都唔駛去荒島啦!各位朋友講野係咪應該唔好咁偏激?<-----你呢句我好鐘意呀..
子峻媽咪

首頁

尾頁

跳至