自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

公司換新糸統,趁呢個時候,跟返足法例做。計713糸一個大考驗,現在未糸好清晰。主要糸AL,SL,法定假日平均工資計算。

1)大家每月做Payroll是否在excel寫條式再覆一轉713?

2)計71 3出來會有可低於本身Basic salary&Allowance? 會否會以高為準,以致同事收入不低於低薪?
3)沒佣金的同事,會否也用71 3計薪?

感謝大家分享,我仍一臉疑惑。

4)

伯爵府

natnatbaby 發表於 23-3-22 21:59
公司換新糸統,趁呢個時候,跟返足法例做。計713糸一個大考驗,現在未糸好清晰。主要糸AL,SL,法定假日平 ...

如果軟件計到,唔會再用excel計了
如平均低過當月, leave adjustment 可減,但勞工唔建議,當日勞工處巡查係咁同我講
所有同事都713,冇佣金,但有加薪都會影響

男爵府

小談心 發表於 23-3-22 22:02
如果軟件計到,唔會再用excel計了
如平均低過當月, leave adjustment 可減,但勞工唔建議,當日勞工處巡查 ...

你好,Leave adj可減即是怎樣?謝謝。即不建議低過佢Basic,最少出Basic?你office同事,沒佣金,計出來一般需補差額嗎?謝謝!

珊瑚宮

回覆樓主:

如果你上系統,vendor 應該有sample教你點去validate leave adjustment 去確保符合713
713 係適用於所有符合418既員工,無論佢哋有冇佣金,只不過係冇佣金、無去到某個數字加班費,又年年有人工加既人,佢哋當月既leave adjustment 未必係正數,唔需要補錢比佢哋啫

男爵府

bing-jing 發表於 23-3-23 00:42
如果你上系統,vendor 應該有sample教你點去validate leave adjustment 去確保符合713
713 係適用於所有符 ...

Thanks for your information.我地vendor派左個無乜經驗的人做我地project,成日問返我地想點set,也沒分享經驗。大家越講越亂。

新糸統計糸方法糸用2個Leave code,先減今個月AL/SH的薪金再加返過去一年平均AL/SH薪金。計出來多數要補$。
如果一個固定月薪,無佣staff去年人1至12月平均工糸$10,000,1月加人工至$20,000。佢1月1日工資計去年平均數咪少過現在人工,出糧金額少過$2萬蚊。呢個情況一般怎處理,出返2萬或少過2萬。有人工加,但工資低左,合符法例,但同事suffer了。

珊瑚宮

natnatbaby 發表於 23-3-23 09:32
Thanks for your information.我地vendor派左個無乜經驗的人做我地project,成日問返我地想點set,也沒分 ...

我冇遇過因為713之後收入會低咗,因為負數既leave adjustment 我哋係唔會處理;反而係响比多咗既情況之下至會扣返,例如有薪年假既天數我哋係好過勞工法例,咁响EO之內既大假我哋用713去計,如果當月月薪唔夠就會補返leave adjustment ,假若年中呢位同事辭職,如果按比例計後,佢係EO之下既年假係放多咗而又曾經比過leave adjustment ,咁至會扣返錢。
就算你話713係合符法例,但如果咁而令到同事當月收入少過書面所寫既月薪,就真係講唔通。

珊瑚宮

回覆樓主:

系統設定影響深遠,所以一定要深思熟慮,但如果你同vendor 都係摸石過河,萬一日後有任何失誤,責任由邊個承擔?

男爵府

bing-jing 發表於 23-3-24 01:46
系統設定影響深遠,所以一定要深思熟慮,但如果你同vendor 都係摸石過河,萬一日後有任何失誤,責任由邊個 ...

謝謝!我比vendor派來的男仔誤導左,佢未做好setting又吾認,糸咁話糸咁樣計,但口講到出來數字又不相符,昨日再多番追問才話等等佢set返再試。而且佢地術語糸以高為準,不是叫LeaveAdj,令我初期錯覺一定要比返Basic。我今天再check,估計很大部分佣金同事糸要補返$。

首頁

尾頁

跳至