自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

持單程證來港定居的45歲家庭主婦,為兒子爭取軒尼詩道官立小學(銅鑼灣)小一入學學位,向校長提供裝有2萬元現金賄款的信封,遭廉政公署落案起訴。女被告早前承認1項向公職人員提供利益罪,今於東區裁判法院被判監4個月。主任裁判官徐綺薇指,明白父母望子成龍,但賄賂公職人員是嚴重罪行,破壞社會廉潔和公平競爭,如果這種自私行為得逞,亦會剝削以實力上進打拼的一群,造成不公和扭曲制度。

45歲女被告李君萍承認於2022年7月18日,在香港無合理辯解而向公職人員勞佩珊Phoebe(即軒尼詩道官立小學(銅鑼灣)校長)提供利益,即提供2萬元的饋贈、貸款、費用、報酬或佣金,作為該勞佩珊Phoebe作出或曾經作出憑其公職人員身分而作的作為(即為該李君萍的兒子取得該校2022年9月的小一學位)的誘因或報酬。

主任裁判官徐綺薇今判刑時,指明白父母望子成龍,希望子女贏在起跑線,而被告鍥而不捨、多次到校與校長對話,目的就是為兒子爭取入讀心儀小學,惟被告使用了錯誤方法。徐官指,賄賂公職人員是嚴重罪行,破壞社會廉潔和公平競爭,如果這種自私行為得逞,亦會剝削以實力上進打拼的一群,造成不公和扭曲制度,法庭必須正視。

徐官又指,雖然辯方求情指被告出於愚昧,對法律無知而犯案,但這並非犯案動機;她在還柙期間,丈夫一直請假照顧兒子,案件對被告和家人都造成衝擊,但被告理應顧及挺而走險的後果。最終考慮到被告無案底和認罪,徐官判處被告即時入獄4個月。

案情指女被告當時6歲獨生兒子的第一志願為軒尼詩道官立小學(銅鑼灣),但因統一派位申請表出錯而被派到另一間學校 。被告在6月13日「叩門」與校長首次面見,兒子到校參加第1輪面試,但其後沒有獲通知第2輪面試,被告在6月20日與校長在校門前第2次見面,希望校長可給予其兒子第2次機會,校長叫她等待面試通知。被告再在7月18日,把18張$1000鈔票及4張$500鈔票,連同兒子姓名及入學申請編號等資料,放入一個白色信封,要求校工轉交與予校長。校長開信後感到震驚,認為兩萬元現金是被告希望兒子獲得學位的賄款,及後致電被告,要求她取回信封及現金。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

呢度唔係國內,唔接受提醒呢一套架

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

la_source 發表於 23-3-28 11:34
呢度唔係國內,唔接受提醒呢一套架

連大陸網民都話佢出手低

la_source    發表於 23-3-28 11:38
esmehouse    發表於 23-3-28 11:38

男爵府

回覆 la_source 的帖子

我冇咁樂觀,覺得雖然呢位校長做得好,但香港整體公職人員能否保持以往嘅亷潔度有保留,希望我係過慮。

la_source    發表於 23-3-28 12:01

伯爵府

2萬,簡直係侮辱的銀碼

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

少左2個零

公爵府

牛年勳章

mickeyeva 發表於 23-3-28 11:34
持單程證來港定居的45歲家庭主婦,為兒子爭取軒尼詩道官立小學(銅鑼灣)小一入學學位,向校長提供裝 ...

香港嘅廉潔唔係一朝一夕建立返黎,真心唔希望國內嘅陋習傳入香港!

登陸火星    發表於 23-3-29 22:03
littlefunpig    發表於 23-3-29 09:20
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Debbie0331 發表於 23-3-28 11:42
2萬,簡直係侮辱的銀碼

娶妻求賢求慧,慧根嘅慧。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

高齡產子,對學業又執著,佢小朋友將來條路都唔易行

別墅

回覆樓主:

有個幫倒忙既阿媽,替小朋友擔心

子爵府

回覆樓主:

大宅

mickeyeva 發表於 23-3-28 11:34
持單程證來港定居的45歲家庭主婦,為兒子爭取軒尼詩道官立小學(銅鑼灣)小一入學學位,向校長提供裝 ...

攞呢啲錢比個仔去補習,都有機會入到好中學啦!

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 23-3-28 11:37
連大陸網民都話佢出手低

孤寒得滯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Carol999 發表於 23-3-28 11:49
香港嘅廉潔唔係一朝一夕建立返黎,真心唔希望國內嘅陋習傳入香港!
...
國內嘅陋習?

外國一樣有,美國早2 年先爆出千萬醜聞,買位入幾間名大學,仲要係集團式經營

alau2021    發表於 23-3-29 15:06

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

真係唔好有時話人睇唔起大6人

複式洋房

大宅

佢咁做真係好蠢,判左要即時入獄

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

MGTM 發表於 23-3-28 11:40
回覆 la_source 的帖子

我冇咁樂觀,覺得雖然呢位校長做得好,但香港整體公職人員能否保持以往嘅亷潔度有保 ...

放心!
比起英、美,我哋香港的廉潔度一定會繼續超班地保持到,唔會比某一啲存心抹黑嘅詆毁到

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢排咁多呢d新聞
一係就比錢考車阿sir

個個都出手咁低

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

MM2H 發表於 23-3-28 15:12
國內嘅陋習?

外國一樣有,美國早2 年先爆出千萬醜聞,買位入幾間名大學,仲要係集團式經營

佢哋唔會睇到㗎,你講比佢聽,佢哋覺得係假新聞嚟㗎!

alau2021    發表於 23-3-28 16:40

首頁
12345...7

尾頁

跳至