自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

發現床褥有蝨

請問各位有無介紹滅蟲公司?

已使用BIOKILL仍未斷絕滋生。

先行謝謝各位!

珍珠宮

試吓DE粉,好有效。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

床蝨怕高溫,在超過攝氏60度的空間就難以生存,我覺得最好用熱蒸汽滅蝨,可以用蒸氣燙斗/蒸汽機/蒸汽槍噴出蒸汽,集中處理床和梳化。
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

LekGirl 發表於 23-3-29 12:27
試吓DE粉,好有效。

有用兩次美國 Earth DE 粉,但未見成效。

公爵府

wong2323 發表於 23-3-29 12:35
床蝨怕高溫,在超過攝氏60度的空間就難以生存,我覺得最好用熱蒸汽滅蝨,可以用蒸氣燙斗/蒸汽機/蒸汽槍噴出蒸 ...

我有用蒸氣燙,當晚無咬,一日後又出現。

水晶宮

mrs.so 發表於 23-3-29 12:42
有用兩次美國 Earth DE 粉,但未見成效。

臭蟲/床蝨/木蝨
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5238329

在家事百科搵到。

床褥應該要立即掉咗佢。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mrs.so 發表於 23-3-29 12:43
我有用蒸氣燙,當晚無咬,一日後又出現。
未殺盡呀!
要用蒸氣機四圍蒸多幾次,尤其是窿窿罅罅
用蒸氣機和熱風槍的好處,是可以連蟲卵都熱熟。
記得蒸床舖角邊位(床褥要翻開邊緣),仲要留意床板,床蝨有可能在床板窿罅位
仲有窗簾要留意摺位,牆角要留意電線位
衣物,毛巾,被,全部要用60度以上熱水洗

預祝滅蝨成功

唵嘛呢叭咪吽      

公爵府

wcandtt 發表於 23-3-29 12:44
臭蟲/床蝨/木蝨
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5238329

唔該哂!我努力望望。

公爵府

wong2323 發表於 23-3-29 12:52
未殺盡呀!
要用蒸氣機四圍蒸多幾次,尤其是窿窿罅罅
用蒸氣機和熱風槍的好處,是可以連蟲卵都熱熟。

謝謝你!

我好耐無同你交流,你近況好嗎?

我身體狀況不太理想,活動能力有限,所以今次想搵清潔公司滅蝨。

有用60度水洗,但今早再發現床褥邊有床蝨。

所以考慮搵清潔公司做。

超級版主

mrs.so 發表於 23-3-29 13:13
謝謝你!

我好耐無同你交流,你近況好嗎?
我近況幾好,可以pm傾
唵嘛呢叭咪吽      

男爵府

去滅蟲公司買支奮鬥立
認真噴埋牆角,一星期噴2次,包你ko度

滅蟲公司都係用依支野
買埋玻璃膠封埋可以比蟲收藏既位

其實成蟲用75%酒精ko度,係幼蟲麻煩

公爵府

Become 發表於 23-3-29 13:27
去滅蟲公司買支奮鬥立
認真噴埋牆角,一星期噴2次,包你ko度

謝謝!我試試。

大宅

2024年龍年勳章

簡單黎講,所有摺位,陰暗位,無光見到既位都會有

男爵府

mrs.so 發表於 23-3-29 13:29
謝謝!我試試。
唔貴 200蚊支,淘寶 官方500 ml 都係賣200人仔
不過你急用就香港買,有間公司係荃灣,深水埗定旺角有花店有賣

公爵府

一定係DE粉

水晶宮

回覆樓主:

掉左張床

公爵府

Become 發表於 23-3-29 13:30
唔貴 200蚊支,淘寶 官方500 ml 都係賣200人仔
不過你急用就香港買,有間公司係荃灣,深水埗定旺角有花店有 ...

謝謝你!我剛搜尋奮鬥吶。

是否可直噴床褥被鋪?再高溫水清洗?

男爵府

mrs.so 發表於 23-3-29 13:36
謝謝你!我剛搜尋奮鬥吶。

是否可直噴床褥被鋪?再高溫水清洗?
可以直噴,但唔好用高溫清洗
因為滅蟲公司用依類殺蟲水係有殘留性,無殘留性ko唔到全家

目的係比班蟲行過中招,數量多既話買大滅cs

比奮鬥立更好不過貴

公爵府

cyy1121 發表於 23-3-29 13:29
簡單黎講,所有摺位,陰暗位,無光見到既位都會有

係呀!我發現幾隻係床褥邊暗位,今早噴過,剛又發現一隻。。。即捉!

公爵府

Become 發表於 23-3-29 13:43
可以直噴,但唔好用高溫清洗
因為滅蟲公司用依類殺蟲水係有殘留性,無殘留性ko唔到全家

請問大滅CS在那買?

首頁

尾頁

跳至