心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2016年我也覺得公司係地獄,因為公司倒閉。
2022年我也覺得公司係“人性”的地獄,因為那地方充滿壞人,充滿陰謀詭計,又勾心鬥角,善良勤奮的我最終的下場是離職。我不了解人性,因我無法把人想得最壞,係毒婦先會諗到人性最壞。我也不會浪費時間喺勾心鬥角上,我寧願諗吃喝玩樂。
工作上‘’專登做錯’’------我真係諗唔到呢種人性最壞,喺我觀念內,人人都想把工作做好d,希望獲得升職加薪,專登做錯對我無咩好處,損人不利己的事我唔會做。
佢地冤枉我‘’專登做錯‘’,呢種人性上的壞,hr manager諗到,毒婦同事諗到,唯獨我諗唔到

男爵府

回覆樓主:

以前一群毒婦同事們背後講我壞話,會專登講得大聲讓我聽到,她們說我“可憐人必有可恨之處”,又說我“你俾人群體欺凌,你不如諗下自己有乜問題‘’,她們覺得總之我值得俾人欺凌&不友善對待。根據她們的羅輯,即係弱智人士係值得被欺負。真正善良的人係無論如何都不會有惡意地欺負別人。我5年來一直對她們背後d閒言閒語都係用“若無其事”方式來對待,聽到卻扮聽唔到,裝作不知道。但忍到2022年,她們當面說狠話攻擊我,專登激嬲我,讓我喺公司內鬧情緒,令hr manager出手炒我

男爵府

回覆樓主:

舊公司帶俾我的傷害太深了,搞到我有創傷後遺症,果度係人性的地獄,幾乎每一位同事都對我充滿惡意,而這種惡意係來自佢地自己的被害妄想症,把我想像得很壞,然後攻擊我,孤立我。

醫生姑娘都對我友善,清潔工又對我友善,保安又對我友善,唯獨毒婦同事傷害我

大宅

蚊毛 發表於 23-4-5 14:08
2016年我也覺得公司係地獄,因為公司倒閉。
2022年我也覺得公司係“人性”的地獄, ...
返工,度度都有夾唔到嘅人。睇開啲。

瑪瑙宮

工作係謀生的地方, 何必咁上心. 工餘上下興趣班, 調解下身心.

男爵府

Nancy20090615 發表於 23-4-11 10:57
工作係謀生的地方, 何必咁上心. 工餘上下興趣班, 調解下身心.

係呀~長期面對人性最大的惡意,真係會損害我的精神健康。這個世界最美好係吃喝玩樂&旅遊&物質,最不美好最醜惡就是人性的黑暗面。

伯爵府

蚊毛 發表於 23-4-11 19:41
係呀~長期面對人性最大的惡意,真係會損害我的精神健康。這個世界最美好係吃喝玩樂&旅遊&物質,最不美 ...

係,我都捱了好幾年
心力交瘁
時時刻刻自我安慰

伯爵府

回覆樓主:

今朝發惡夢,exactly公司既衰上司+工作duty,不想返工

男爵府

https://youtu.be/YTEZ-i2AjNo

首頁

尾頁

跳至