自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

qq媽媽咪 發表於 23-4-6 10:46
有d分段收費,落車時再拍多次卡,就可扣減

大宅

呢啲福利將來大家都有,唔洗眼紅
要檢討都檢討綜援啦

子爵府

七老八十的長者說 2 元優惠降至 60 歲,是政府過於體貼精壯長者,難以評論是不是德政。
https://www.wenweipo.com/a/202304/06/AP642ddaa6e4b0b6003c04a2a9.html

子爵府

將「$2 交通費」改為「50% 交通費」或「40% 交通費」

短途可以自付少於 $2,長途則自付多於 $2。

由於長途與短途費用有差異故可避免「長途短搭」。
拍一次卡收全段費用,拍兩次卡才可獲收分段費用的,由於拍一次卡與拍兩次卡費用有差異故可避免「不拍第二次卡」。

必須長途與短途費用有差異才可避免「長途短搭」。
拍一次卡收全段費用,拍兩次卡才可獲收分段費用的,必須拍一次卡與拍兩次卡費用有差異才可避免「不拍第二次卡」。

不能排除有資格享用優惠者中不存在攬炒派,不能排除攬炒派在 60 至 64 歲年齡層的比例較在 65 歲年齡層的比例高,不能排除攬炒派會故意「長途短搭」,故意「不拍第二次卡」,若費用有差異,可增加攬炒的成本

男爵府

.

大宅

劃一兩蚊,唔使自己付出,又點會用腦諗架巴士幾多錢,我覺得4份1價錢,至少比兩蚊會好啲。

子爵府

https://www.am730.com.hk/column/%E6%96%B0%E8%81%9E/%E9%95%B7%E8%80%85%E5%85%AC%E5%85%B1%E4%BA%A4%E9%80%9A%E7%A5%A8%E5%83%B9%E5%84%AA%E6%83%A0%E8%A8%88%E5%8A%83/382792

長車短搭並不是問題,而是正常現象。初心是要利民,而不是刁難長者,刻意限定可以選擇的班次,主要原因就是對載客量並無任何負面考慮,並對公共交通營運者帶來多一點收益,有助減輕加價壓力。

原意就係想長者(65 歲或以上)唔使理價錢(唔使理長途短途),見車就上,唔使等架平價線嚟到先上

並且唔介意「益」公共交通營運者,原意係想還掂未滿座,就畀佢哋賺多啲,從而唔使加咁多價,對無兩蚊優惠者有利

不知根據甚麼原因,將年齡資格下降至 60 歲。這是敗筆,因為有不少這個年齡人士尚未退休,會對上下班時人潮帶來不必要額外壓力,與原意相悖

原意並唔係想令非長者(60-64 歲)成為速遞公司的搶手貨。

https://www.wenweipo.com/a/202304/06/AP642ddaa6e4b0b6003c04a2a9.html
七老八十的長者說 2 元優惠降至 60 歲,是政府過於體貼精壯長者,難以評論是不是德政

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

coconuts88 發表於 23-4-7 21:55
要檢討都檢討綜援啦

認同

水晶宮

8000 發表於 23-4-6 10:01
太多長者搭一個站都上d二十幾蚊長途車,有分段收費又唔拍卡落車。浪費社會資源!為什麼香港d高官,公務員, ...

跟大陸做,國家政策好似6O以上老人家全免費,甘冇爭議

子爵府

coconuts88 發表於 23-4-7 21:55
要檢討都檢討綜援啦

https://hd.stheadline.com/news/columns/26/20230525/1027841/

未曾開始享有有關福利的人士,例如新入職人士便不會得到有關的福利

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

KOKOMAN 發表於 23-4-6 10:40
土生土長香港人納左大半生税冇理由Cut佢地喎

從來冇納過稅嘅,就冇得享受兩元優惠,咁就最啱。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊