自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家會點揀?

大宅

JayJayMum 發表於 23-4-7 14:09
大家會點揀?

可否直接地講邊兩間學校?

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

要睇幾名?

複式洋房

回覆樓主:

小學定中學?

複式洋房

回覆樓主:

如果小學要睇埋有冇聯繫或直屬中學,同埋好似樓上講開名會易啲比較。當年我為阿女放棄名直資,揀咗名津,因為有中學backup.

大宅

19801980 發表於 23-4-7 14:12
可否直接地講邊兩間學校?

兩間係同類型既學校,我咁問係考慮緊直資既資源同所開辦既課程是否比津校適合阿仔將來去外國升讀大學鋪路,所以想睇下JM們既意見

大宅

回覆 JayJayMum 的帖子

阿仔讀緊名津中,佢讀得幾好,我都覺得間學校好好。依家係考慮一下直資有IB/IAL 等選擇會否更適合打算出國留學既學生

珍珠宮

JayJayMum 發表於 23-4-7 14:30

阿仔讀緊名津中,佢讀得幾好,我都覺得間學校好好。依家係考慮一下直資有IB/IAL 等 ...

好多直資都要學生級排名靠前先可以讀IB,如果小朋友成績ok嘅,可以同小朋友商量下

去到這個年齡,讀乜、去邊度讀⋯要佢哋自己願意!(我仔有個同學根本吾想係到讀,每日返到學校就蝦同學+搞事)

大宅

kavenzou 發表於 23-4-7 14:44
好多直資都要學生級排名靠前先可以讀IB,如果小朋友成績ok嘅,可以同小朋友商量下

去到這個年齡,讀乜、 ...

同意,所以現階段我都係自己周圍問下搵下資料,最後都係要睇小朋友意願。阿仔本身中文幾好,佢暫時覺得考DSE 無問題,只係父母一定係會諗遠d,又想俾多個選擇佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

阿仔讀緊名津中,佢讀得幾好,我都覺得間學校好好。依家係考慮一下直資有IB/IAL 等 ...

意思係準備轉校還是有弟妹選中學?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果讀緊名津中,阿仔讀dse無問題,一動不如一靜。出國留學計,除非你仔去當地讀高中,否則差別不大。

大宅

traeh 發表於 23-4-7 16:31
如果讀緊名津中,阿仔讀dse無問題,一動不如一靜。出國留學計,除非你仔去當地讀高中,否則差別不大。
...

如無意外係會讀埋中六先去外國, 我有留意過其他版面, 其實DSE都可以報外國大學既, 不過成日見人講直資資源好D, 所以我自己成日係度15/16。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

JayJayMum 發表於 23-4-7 17:01
如無意外係會讀埋中六先去外國, 我有留意過其他版面, 其實DSE都可以報外國大學既, 不過成日見人講直資資源 ...

你仔仔已讀緊名津,部分名津有強勁校友網絡,都有不錯資源。

你仔如果讀得都開心,在學校又建立咗一班朋友,未必想轉校重新適應環境。如果佢讀DSE都OK,入咗直資都好可能揀返DSE課程,事實上讀得好嘅,在香港考邊個試都唔影響佢升大學。老實講,如非去到SPCC之類嘅傳統直資,未必值得咁頻撲。

或者你可以睇下阿仔學校師兄師姐有幾多升讀外國大學,同埋去邊啲大學。如果真係無乜人去英美澳加嘅,就再決定。

子爵府

開名先比較到,否則只是general comment

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

好嘅直資,而又有提供IB/AL 選擇,係學校揀選,中段插班等同博一鋪

到時都係跟隨DSE組別的話,倒不如一動不如一靜

大宅

traeh 發表於 23-4-7 17:20
你仔仔已讀緊名津,部分名津有強勁校友網絡,都有不錯資源。

你仔如果讀得都開心,在學校又建立咗一班朋 ...

阿仔讀傳統男校,我睇佢每日溫書既時間唔知有無一個鐘,應該讀唔黎SPCC 咁勁既學校 。 佢好多師兄畢業後都係出國留學,只不過係我見很多討論區都話IB/IAL比DSE 容易攞高分,又方便第時出國升學,先令我有呢個諗法姐…

侯爵府

2024年龍年勳章

假設 LS vs DB
諗住去外國升大學我會揀DB
讀到IB係易銜接好多
個mindset、技巧同DSE唔同

首頁

尾頁

跳至