自由講場

跳至

首頁
34567...34

尾頁

大宅

野原美冴 發表於 23-4-8 20:22
揀享受生活無問題, 問題係揀完享受,就賴政府、賴父母 然後恥笑別人靠自己努力、慳錢係傻仔
...

好唔要得

大宅

tkop 發表於 23-4-8 20:31
咁先可以申请公屋

唉!真係想死

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Astra00 發表於 23-4-9 07:09
對於那些不想承擔太大責任、經濟能力有限的年青人,絕對贊成佢地不婚不育。減少社會福利支出。
...

最恐怖係、做人父母覺得、仔女這樣是冇問題~

一些父母、因爲子女年輕時勤力工作、他們才可以安享晚年~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

vivibabyvivi 發表於 23-4-8 20:30
佢地覺得拼搏係傻

大宅

tkop 發表於 23-4-8 20:31
咁先可以申请公屋

樣樣都走精面

大宅

淘心 發表於 23-4-8 20:39
不婚不育,係積福就真。免禍害他人。

都可以係咁講

大宅

pakyumama 發表於 23-4-8 20:46
我係70年代既, 想當年日打3份工, 搵多D改善生活環境, 完全無諗過靠政府
相比起我家呢一代真的有點懶. ...

時代唔同咗,如果我係生喺呢個年代父母有錢,我諗我都懶住做, 做乜咁辛苦,又唔係等錢開飯

大宅

pakyumama 發表於 23-4-8 20:46
我係70年代既, 想當年日打3份工, 搵多D改善生活環境, 完全無諗過靠政府
相比起我家呢一代真的有點懶. ...

冇以前支歌仔唱

珍珠宮

回覆樓主:

揸巴士果個男仔有理想喎,佢想學揸民航機,我覺得佢好叻,咁後生做車長,做車長都唔易嫁,要好早返工, 一眼關七責任好大。
佢叻在佢嘅安排,有理想,又唔使為左搵食而放棄理想,兩样都兼備

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

鐵娘子 發表於 23-4-9 07:13
佢哋著重享受,唔會去磨練自己意志,好聽就話锡自己,唔好聽咪冇上進心
...

他們沒有上進心、hea住工作、是父母一手造成的、因為父母從小要他們快樂學習、要在沒有壓力下生活、慢慢便變成習慣、試問他們成是長後、怎可能在弱肉強食的職場上生存?

宇宙萬物、都是叢林法則、優勝劣敗、適者生存~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

db7mu23 發表於 23-4-8 20:41
有公屋
有綜援

呢啲係真係畀有需要,而家又濫用

水晶宮

大力大力 發表於 23-4-9 07:18
最恐怖係、做人父母覺得、仔女這樣是冇問題~

一些父母、因爲子女年輕時勤力工作、他們才可以 ...

我父母就極端的。我不會學佢哋那種處理手法。

但我對下一代,我都希望佢哋盡基本責任,為自己人生負責任。絕對不想佢地躺平。

水晶宮

鐵娘子 發表於 23-4-9 07:23
呢啲係真係畀有需要,而家又濫用

多多都唔夠。佢哋成日覺得政府比的,不要就笨。

公爵府

家庭教育都有責任,每個年代都有啲咁既下一代,不過近代比較多,原因係父母搵到食,子女冇動力向上游,父母亦唔忍心睇住佢死,直頭當寵物咁養,乜都供應充足,好彩我自己仔女爭氣唔係咁 ,否則真係

大宅

SforSylvie 發表於 23-4-8 20:51
你睇出世率根本就冇人想要下一代
連大陸都講緊「我們是最後一代」

其實一代不如一代,自問自己已經唔叫做捱得,我父母真係捱餓

水晶宮

大力大力 發表於 23-4-9 07:22
他們沒有上進心、hea住工作、是父母一手造成的、因為父母從小要他們快樂學習、要在沒有壓力下生活、慢慢便 ...

我從來不信有快樂學習。

如果係咁,直接教育局取消公開試啦,洗咩要有公開試?有啲工係真係要叻人做(如醫生)。

如果那些父母錢多,不介意子孫躺平又養得起,我都話之佢。問題好多都不是,那些都是食政府多。教佢哋下一代要取政府著數。

大宅

selina1109 發表於 23-4-8 20:58
最近,見到同事寧願為左平機票,係學校返學日請假,我地服務對象係學校,呢d對我地老一輩,真係匪夷所思。 ...

佢哋係享受最重要

大宅

coldmilktea 發表於 23-4-8 21:13
係,呢代年輕人已好少有養家壓力

絕對是

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

鐵娘子 發表於 23-4-9 07:21
時代唔同咗,如果我係生喺呢個年代父母有錢,我諗我都懶住做, 做乜咁辛苦,又唔係等錢開飯
...

這好睇父母的家教、阿仔畢業後幾個月、懶懶閒冇積極去找工作、我同佢講、你唔工作都要比家用、之後他便積極些、入了間大公司做、認識了班新同事、現在都做得很開心~

尤其是男人、接受唔到壓力、不積極工作、怕困難、怎樣養妻活兒? 等老婆養嗎?

買基金真係好傷

大宅

beebeeiloveyou 發表於 23-4-8 21:06
以前一家人,父母冇樓,仲要有幾兄弟姊妹同住,要自己有地方住一定要靠自己努力。

而家得一個獨生子女,父 ...

其實多多少少都係因為父母已經諗埋個仔女,日後生活,現在小朋友太幸福了

首頁
34567...34

尾頁

跳至