論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

新工人剛到我屋企 2日就話掛住個仔想返印尼唔做, 我真係 "O" 咗................
佢係我請嘅第4個工人, 之前嗰個滿約唔做,所以係2月就開始揀工人, 6月先到............ 佢本身有個8個月大嘅 B, 之前揀佢時都問過佢個仔咁細會唔會掛住佢, 佢話唔會!因為要搵錢........... 但係佢今日就無端端同我講話唔做, 我問佢點解,佢話太掛住阿仔! 佢第一日嚟我屋企,我已經問佢有冇打過返屋企,佢話無,問佢洗唔洗打,佢又話唔洗. 第二日再問佢,佢都話唔打..............
當佢同我講唔做時,我同佢講不如你先打過電話返去睇吓阿仔其實係無問題咁你就唔洗擔心囉! 佢又話唔好. AGENCY 都有同佢講話佢已經嚟咗要比 AGENCY FEE 咁佢返去就還唔到錢, 但係我真係唔知點好? 呢2日見佢個表演都可以, 依加幼稚園又停學,阿仔今日9月又升小一,真係好煩呀!

如果你地係我, 個工人話想留係度時,你會唔會比佢留底呢? 因為我都怕佢一陣就話要走,一陣又留底,平日又得佢同阿仔係屋企,真係唔知佢會點對阿仔,,,,,,, 因我個仔都唔係乖嗰隻,好驚會刺激到佢唔知佢會做D咩! 咁對於我嚟講真係好煩呀!:

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

你有無搵agent同佢傾吓計呀?

洋房

當然有啦! 我第一時間打咗去 agency 到,佢都話係第一次有人做咗咁短時間話要走~ 佢地有同傾都話同佢講要還錢,你咁樣返去阿仔食乜........... 等等

我依加叫埋阿媽個工人幫手同佢傾吓,因為同鄉應該會好d囉! 佢話佢自己發夢見到個仔死咗, 聽完之後已經好驚啦~

別墅

回覆 3# eeyore0728 的文章

she pretend? want you to fire her so that she gain more money?
try telling her, ok lah, then you give me one month notice.........see her response

littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

大宅

呢個工人俾吾到信心我lor.我大仔都係今年9月升小一,快d手搵第二個啦,仲趕得切開學.

男爵府

如果工人要走既, 我一定唔留, 因為大家都係成年人, 唔係o黎hk玩的; 我係你會叫agent同佢傾, 同埋比個限期工人決定, 佢唔做叫佢寫封遲職, 以免工人玩野.

我就係最怕overseas工人會係咁, 等佢2個月來到hk後又唔做

首頁

尾頁

跳至