夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我30頭,同老公由讀書個陣識,拍拖時有分手過,覆合後到依家結咗婚4年(加加埋埋一齊左都10幾年)。
平時我地都唔算多話題傾。而半年前流產後到依家都冇咩親密接觸,連普通嘅身體接觸都比之前少左好多,如果唔係我主動連錫下抱下都冇。我有feel到佢對我冷淡左,但我以為係因未平覆到心情所致(因之前我想做時佢話未忘記到bb唔想做)。
但佢突然同我講離婚,話覺得我地性格不合,睇法唔同,想自己一個多啲(因佢覺得佢同fd出去時我管住佢,要佢唔好飲咁多、唔好太晏返、講幾時返)。我問佢係咪因為有另一個佢話唔係,佢話有離婚依個諗法其實好早之前已經有過(如傾要bb個陣已有少少,因佢其實唔太想要,驚handle唔到,所以佢話冇左之後有啲鬆一口氣嘅感覺)。佢話有意見不合時佢一直都會妥協,盡量滿足我,令自己嘅負面情緒如委屈感一直增加,令離婚個諗法愈來愈強烈。我同佢嘅性格都係個d有事會收埋自己處理,直到頂唔順爆個d。
佢好決絕咁唔肯再俾啲時間大家處理磨合,覺得冇彎轉,對我亦冇左feel。
我唔知可以點做,我唔想亦冇諗過會離婚,但佢連俾多少少時間去試吓解決處理都唔肯,話唔想煩,好決絕咁話要離婚。

珍珠宮

肯定有新歡
為咗唔想新歡被外間知道係第三者、介入你哋段婚姻,自己唔想背上負心漢之名,所以要盡快同你撇清關係離婚

情已逝,只能放手

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果唔涉及大原則嘅錯,例如黃賭毒,家暴而離婚,就好大機會係有第三者,男人怕麻煩,好少主動去攪離婚。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

撇除情已逝, 樓主你自己數出來2人相處/價值觀成10年都未融合, 甚至要5要BB 你們都未有共識就結左婚。

老實講,好似樓上話齋,如非有一個巨大動力(如新歡), 男人好少會說出口, 拋妻喎, 不是個個男人受得起旁人指責。

睇下可以cap 到多少水得多少水, 補償下。

女人,身體健康要緊,不要太難為自己。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

多數讀書就一齊會是這結局
男的未玩夠

子爵府

Koeycpm 發表於 23-4-9 12:19
我30頭,同老公由讀書個陣識,拍拖時有分手過,覆合後到依家結咗婚4年(加加埋埋一齊左都10幾年)。
平時我 ...

聽你描述,佢已經唔愛你吧,同埋佢都未玩夠唔想人管,唔想要小朋友就更加!離婚吧!放過佢放過自己!趁後生再重新出發!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

話無第三者,好快佢就會現形。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

最青春既日子比哂佢,臭男人真決絕,同意樓上jm,拎佢錢,日後自己好好生活。

大宅

BK Milk勳章

Koeycpm 發表於 23-4-9 12:19
平時我 ...

我都覺得肯定有第二個啦,所以講咩都冇用,佢只想走

複式洋房

回覆 alicewong18 的帖子

佢講個陣只係覺得佢唔知點開口咁,冇不捨嘅表情出現過,無論點講都冇改變,一路都係決絕嘅感覺

複式洋房

回覆 cecelc 的帖子

我都有咁嘅feel,因佢依排去到邊到會手機跟身,就連去廁所刷牙洗面沖涼都會,但之前唔會。感覺上佢只係唔想講話係因第二個離婚

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

男人就算有外遇都好少主動講離婚

放生大家
你值得更好的
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

咁衰千期咪離
拖死佢都好
拖到個小三發現真相離開佢
佢就會死死氣番黎

複式洋房

回覆 jason3869 的帖子

好難同唔知可以點拖,基本上佢同通知我都冇乜分別,佢唔肯亦唔會改變離婚依個決定,依家只係睇我幾時同屋企人講同令走晒啲野,佢想我最遲5月就令齊野走

男爵府

既然都咁絕,無謂浪費大家時間,樓主加油,離就離啦,你慶幸冇小朋友。

男爵府

Koeycpm 發表於 23-4-9 20:33

好難同唔知可以點拖,基本上佢同通知我都冇乜分別,佢唔肯亦唔會改變離婚依個決定 ...

點解你要走,住緊嗰度租的嗎?
如果買嘅,唔好搬去,要走都係佢走
同佢傾下,攞多啲錢,佢開口話離,多數有第二個,你都唔急係佢急

子爵府

Koeycpm 發表於 23-4-9 20:33

好難同唔知可以點拖,基本上佢同通知我都冇乜分別,佢唔肯亦唔會改變離婚依個決定 ...

甘急要你搬,可能出面個個有了BB,,認同上面JM講,點解要你搬而唔系佢搬,個男都甘決絕,唔好留戀,你30 仲好年輕,可以揾個珍惜你的。

talk1talkingdom    發表於 23-4-9 22:44

複式洋房

回覆 SUMSUM_88 的帖子

我地係同老爺奶奶住,佢屋企黎佢其實冇講實幾時要我走,但佢意思係愈快愈好,我話等我同左我自己呀媽佢地講左先,佢先再同老爺奶奶講,俾時間我執野,分批拎走

複式洋房

回覆 小虎豬媽媽 的帖子

其實我唔知點面對依件事,明白依家離婚係好平常嘅事,但當發生係自己身上,而身邊冇人會咁就覺得自己好失敗咁。唔知點開口同屋企人講,又會驚自己之後唔會再搵到另一半,孤獨終老

男爵府

Koeycpm 發表於 23-4-9 21:41
回覆 小虎豬媽媽 的帖子

其實我唔知點面對依件事,明白依家離婚係好平常嘅事,但當發生係自己身上,而身邊 ...

慢慢黎,調整心情適應下先,而家喺佢急

首頁

尾頁

跳至