夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Koeycpm 發表於 23-4-9 20:33
回覆 jason3869 的帖子

好難同唔知可以點拖,基本上佢同通知我都冇乜分別,佢唔肯亦唔會改變離婚依個決定 ...

做到咁絕,同佢玩大佢,佢九成出面有女人,佢唔認都唱衰佢,等成件事係佢負你!然後離婚!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Koeycpm 發表於 23-4-9 20:33
回覆 jason3869 的帖子
佢想我最遲5月就令齊野走 ...
嘩, 叫得你5月走都好急下喎佢。
你能回娘家嗎?
賤男似有新歡。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

執嘢返娘家,佢唔愛你,留係度自己又唔舒服。

大宅

回覆 Koeycpm 的帖子

樓主Take care. 雖然唔可以貿貿然咁評論,但係,唔一定完全無得救。 有啲男人,要失去左先醒覺你嘅存在原來係佢嘅氧氣。

你經濟獨立嗎? 如果你同佢講暫時仲未處理到同父母交代,決定暫住酒店3個月冷靜下先呢? 人首先離開佢嘅世界,物件拖住唔處理住。

可以 pay 少少 effort,睇感情挽救方法。萬一有第3者,你依家要等嘅,要等第3者出錯,要等個男人清醒返或者會回心轉意。

首要,搵最可靠嘅1位朋友/或親人陪你度過依段最難受嘅日子。 你整理好自己一個都可以生活得好好,仲有機會有轉機。

千祈唔好求佢,可以係佢面前流眼淚,要理性面對佢父母。Take care ! 隨遇而安!

大宅

為左自己,自己去見見輔導之外,一定要過得比佢好!你要過得比佢好,佢先會明白自己身在福中不知福!佢先會知道見到自己失去左一個咁好嘅伴侶!

大宅

無論我或任何人嘅提議,你慢慢消化再見步行步。 現階段要你理性,是殘忍的,但緊記你做嘅事、講嘅說話,配合「此消彼長」嘅目標:
1. 降低對方「煩厭感」
2. 提升對方不習慣的「不安感」
3. 提升對方「內疚+後悔感」

所以,要暫停批評、指責、責問等等… 要辛苦你。 你唔需要刻意表現在唔在乎,最簡單可以隱藏你嘅諗法同感受。男人需要時間去等待「匱乏感」滋長,參巧男人分手6階段,思考一下timing …

1. 堅持
2. 睹物思人
3. 自責、懊悔
4. 後悔
5. 接受
6. 釋懷

唔執走啲嘢住,要有睹物思人的過程。等待佢到左自責、懊悔,甚至後悔嘅階段,你會更有勝算扭轉局面。 加油!Fighting!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Koeycpm 發表於 23-4-9 17:34
回覆 cecelc 的帖子

我都有咁嘅feel,因佢依排去到邊到會手機跟身,就連去廁所刷牙洗面沖涼都會,但之前唔 ...

有古怪,不過無斷正佢又點會自爆,一定唔會主動認自己拋棄糟糠。

侯爵府

Koeycpm 發表於 23-4-9 17:34
回覆 cecelc 的帖子

我都有咁嘅feel,因佢依排去到邊到會手機跟身,就連去廁所刷牙洗面沖涼都會,但之前唔 ...

咁好明顯係識左第二個,如果唔係唔會咁決絕

侯爵府

我反而覺得結婚只係 4 年,同住後覺得唔夾,感覺不是太深,同時出面有人

既然咁就算,挽回應該未必得,但拖住佢等佢出去玩也偷偷摸摸,萬一俾人撞到還可以令佢賤男形象通天

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

一個男人好少會做到咁絕 雖然佢把口唔認 但字面睇佢應該都有女人多。如果唔係 點會逼你5月走,仲要咩都唔留戀咁。

你有工作能力嗎?女人要自強先唔會比人睇少。

如果真係想證實佢有冇女人,好簡單啫,你搵一兩次突然返去 話執漏少少野 捕佢屋企有冇咩唔同咗或個女人係咪度都知啦

水晶宮

回覆樓主:

照睇一定有第二個啦,如果冇,都吾會講到絕冇回頭,仲訂埋時間叫你快D搬添。如果冇仔女可能都cap吾到乜野啦!我就吾會即時離婚,等佢現形先。

水晶宮

陳小b 發表於 23-4-10 09:12
一個男人好少會做到咁絕 雖然佢把口唔認 但字面睇佢應該都有女人多。如果唔係 點會逼你5月走,仲要咩都唔留 ...

佢同老爺奶奶住,可能未入住嘅。

珍珠宮

回覆樓主:

感情淡左係真嘅!
不過令佢主動提離婚,話唔係因為有第二個,就係假嘅!
其實我覺得你自己去維繫都應該攰ga?!
放生佢都係放生你自己!
女人唔係一定要嫁得出有家庭先係幸福,女人一定要識得好好愛自己!
勉強無幸福~活得自在好重要!

男爵府

雖然寧教人打仔,莫教人分妻,問題唔知個男人出面小三係咩背景,定還是大左肚,樓主唔知?
死拖住唔離婚住,等男人回心轉意?
男人唔認有第三者,似保護個小三。。

樓主冇乜渣拿wo。。

子爵府

佢揾錢多過你?
可以一次過取一筆贍養費

大宅

Koeycpm 發表於 23-4-9 12:19
我30頭,同老公由讀書個陣識,拍拖時有分手過,覆合後到依家結咗婚4年(加加埋埋一齊左都10幾年)。
平時我 ...

我一定唔會做求人個個,嘅然佢講到冇feel,我就會走,但同意樓上嘅人講唔好攞晒d野走,要留反d遲d攞,哩段時間攪反靚自己,轉換型像,換個髮型,務求令到佢覺得你唔同晒先好攞埋淨低嘅野,然後開展新生活,哩個世界冇話冇咗邊個唔得,可能下個會更好,唔好諗咩下半世要自己一個,又驚冇人要,我細個拍拖7年,發現條仔有第二個,我9秒9攞野走,冇通知佢,當時感覺都好痛,到今日我嫁到比我老公,我都要多謝佢,冇佢咁對我,我唔會識到我老公,我亦都冇後悔同哩個人一齊過,唔係佢可能我嘅人生會唔同晒

大宅

當年我個EX,都係突然間同我講要分手,佢入咗間新公司一年到,我哋就不斷冷戰,佢個女同事同佢係公司曖昧,返工時我理唔到,有時出去玩,個女同事就單單打打我,佢就幫住曬,話我小氣。

我同佢之間經歷咗好多嘢,所以我從無諗過我哋會分開,只係希望佢會改,佢唔單止唔改,竟然同我講分手,我好記得,我答佢“好呀”。之後我即刻搵律師問清楚手續,一到兩年即刻辦手續。

我冇留低啲嘢,連CD都分得清清楚楚,因為佢講分手嗰刻,我哋已經冇得番轉頭。

複式洋房

回覆 piggy0101 的帖子

我同佢係10幾年感情,都經歷左好多野,冇諗過佢會同我離婚。可能佢真係有第二個嘅話我會放棄死心得快啲。

珍珠宮

Monmonfu 發表於 23-4-11 01:50
我一定唔會做求人個個,嘅然佢講到冇feel,我就會走,但同意樓上嘅人講唔好攞晒d野走,要留反d遲d攞,哩段 ...

心態正面
你值得更好的
心態決定命運

子爵府

Koeycpm 發表於 23-4-11 13:53
回覆 piggy0101 的帖子

我同佢係10幾年感情,都經歷左好多野,冇諗過佢會同我離婚。可能佢真係有第二個嘅 ...

整理下自己情緒、心情
等自己有個落腳處才離開

首頁

尾頁

跳至