自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

amycheung08 發表於 23-4-9 16:53
唔明白點解同d老人家斤斤計較, 政府廢左垃圾會都可以慳唔少, 仲要開咁多高薪副司長位, 有必要嗎?
...

一單還一單,唔可以拉埋你講
有好多長者事實係濫用,我有時坐啲長途車,啲長者坐一兩個站就落車...離曬大譜

大宅

loved 發表於 23-4-9 17:27
我都一樣吾明,大部份老人家都為社會付出過,而且香港老人福利吾係特別優厚。內地過60歲長者可以免費坐公交 ...

冇人話唔尊重老人家,但係嚟緊呢幾年都财赤,同埋香港人口結構老齡化趨勢,如果我哋而家唔諗辦法好好規範,到時要加稅,轉嫁落年輕人身上咪一樣唔公平....

大宅

schricky 發表於 23-4-9 21:30
其實要慳,不如攪個啲濫用綜援仲好啦,個度一定慳得多過攪老人家搭車2蚊
...

濫用綜援肯定幾時都要搞啦
但係長者濫用乘車優惠都要搞,兩件事不能混為一談.

男爵府

其實換樂悠卡個schedule真係太慢,快啲全面轉用樂悠卡,就可以堵塞唔合資格嘅人用長者優惠,仲要宣傳用他人樂悠卡係犯罪,咁應該慳到一筆。之後先再諗點樣令長者有效運用優惠,鼓勵長者多外出接觸社會之餘,公帑又用得其所。

子爵府

yeunghung 發表於 23-4-9 18:54
每人需要唔同,其實只要在落車時再拍一次咭,按路程長短收費就可以,減少用政府資源。台灣和國內都有類似里 ...

咁樣製造另一個問題出黎,就係人人都可以上長途車分段搭幾個站就落,真正要搭長途既人反而排耐左甚至係繁忙時間上唔到車,亦都令巴士公司分配資源上增加左困難

如果2蚊優惠有上限的話,老人家就唔會上長途車坐一個站落車

有d jm覺得政府同老人家計較,其實車費隔一段時間就加,但2蚊咁多年都無加過,納稅人愈來愈少,人口老化問題愈來愈嚴重,大家都唔係質疑老人家既福利,但公帑真係要好好分配,而家咁既情況根本係用政府錢去貼d交通工具營運商

侯爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-4-10 01:36
咁樣製造另一個問題出黎,就係人人都可以上長途車分段搭幾個站就落,真正要搭長途既人反而排耐左甚至係繁 ...

搭得巴士,都要預多人上落,如果在路線上設計用些心思,在繁忙時特快車停站少,令短途客不會選擇,就可以解決,方法有許多,是有冇心去做吧!。

子爵府

yeunghung 發表於 23-4-10 03:08
搭得巴士,都要預多人上落,如果在路線上設計用些心思,在繁忙時特快車停站少,令短途客不會選擇,就可以 ...

其實好多返工車都有特別班次特快車,但係都係勁多人排隊等上車,如果你停少d既話,用唔到條巴士線既返工人仕,就會去逼港鐵,而港鐵繁忙時間係點大家都知

其實2蚊車本身就係想鼓勵老友記出多d街啫,比番個上限佢地,或者返工收工繁忙時間取消個優惠,比番半價佢地已經可以分流番佢地,唔駛政府無底深淵咁補貼出黎

侯爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-4-10 03:19
其實好多返工車都有特別班次特快車,但係都係勁多人排隊等上車,如果你停少d既話,用唔到條巴士線既返工人 ...

現在說的是,搭短途車俾長途車費,如果俾翻合理價錢,又點會是無底深潭。繁忙時間,無論那一種公共交通工具,都唔會舒服得去邊,點解要對老人設限?何況大把六十以上的人士,都仍然工作,可能交稅不比年輕人少,咁做法會否構成年齡岐視。

侯爵府

其實再簡單d

取消什麼2 蚊不 2 蚊,跳出這個作綑自縛的框框

直接每月例如 300 月津貼,佢喜歡坐 17 元一個站又好、坐全程又好,用曬就冇,咁佢自己會衡量

同時冇增加到佢坐的次數,不影響返工人繁忙時間使用

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我覺得應該要有規範去減少濫用情況... 唔係話同老人家計較, 而係佢地太多都係只顧自己, 唔會諗邊個去埋單... 呢樣要糾正番

子爵府

yeunghung 發表於 23-4-10 03:56
現在說的是,搭短途車俾長途車費,如果俾翻合理價錢,又點會是無底深潭。繁忙時間,無論那一種公共交通工 ...

比番合理價錢之後衍生其他問題出黎wor,你增加左巴士公司既經營成本佢最後都係會加價,而且要多d車去疏導用左分段既短途客,咁馬路多左車又係另一個問題黎,而且我從來無講過要搭得舒服

而且如果你要拎年齡歧視黎講,咁你就直情係要劃一晒所有年紀都比同一個車費先叫公平,如果你講有交稅就應該有福利,咁有錢既比多左稅唔通要拎多d福利咩?

其實你諗番本身政府推出2蚊車費既原因,再諗下設左限制係咪會改變左呢個初衷? 你唔好去諗係搞d老人家,而係去優化個政策,人口老化問題係不爭既事實黎,資源係要好好運用

禁止訪問

子爵府

大力大力 發表於 23-4-9 16:20
X 2

60-65 歳半價、每月限用20次

其實可唔可以用車費黎訂收幾錢?
如10元以下就2蚊
11-15就3蚊
16或以上就4蚊
繁時不設上述優惠,用樂悠/長者咭繁時搭車,好似小朋友咁,收成人票價的一半?

侯爵府

loved 發表於 23-4-9 17:27
我都一樣吾明,大部份老人家都為社會付出過,而且香港老人福利吾係特別優厚。內地過60歲長者可以免費坐公交 ...

再過20-30年大陸都一樣㗎咋. 社會越進步, 人就越自私自利.

子爵府

mcheungm 發表於 23-4-10 00:49
一單還一單,唔可以拉埋你講
有好多長者事實係濫用,我有時坐啲長途車,啲長者坐一兩個站就落車...離曬大譜
...

因為短途市區線,巴士公司成日玩收車,班次疏,所以老人家見車就上。

珍珠宮

畀面勳章

ilovepizza 發表於 23-4-9 20:53
內地長者免費冇人嘈
會唔會因為政府唔需要補貼?
點會唔嘈?
系你唔知遮
內地巴士司機嗌佢哋做神x牌
返工嗰班投訴老人家上落班高峰出行

伯爵府

mcheungm 發表於 23-4-10 00:52
冇人話唔尊重老人家,但係嚟緊呢幾年都财赤,同埋香港人口結構老齡化趨勢,如果我哋而家唔諗辦法好好規範,到 ...

首先政府會唔會將慳左d錢回贈納稅人, 定會倒貼垃圾會加薪或綜援出雙糧, 其實政府各方面都大花桶, 跟本唔會為納稅人諗, 即使日後加稅都唔一定因為津貼老人家$2

珍珠宮

畀面勳章

老人家立場系最緊要方便
點會理架車系短途定長途?
系政府需要規管使用者方法
最簡單系一個月一筆過津貼
拍卡領取
唔用或用剩都自動失效

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

其實2蚊乘車係德政,我識有D長者因為咁多左去行山同聚會,反而開心左。

珍珠宮

auhiyo 發表於 23-4-9 22:59
內地係限左時段免費,唔會同返工d人爭車坐,而且好似有減稅比巴士公司。
...
咁好簡單姐,限非繁忙時間使用咪得囉,香港政府咪學 d吾學 d先得嫁

首頁
34567...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊