自由講場

跳至

首頁
34567...20

尾頁

子爵府

kittylam 發表於 23-4-11 01:05
大陸用到whatsapp,係唔可以send相。

我張電話卡可以send 相send 片。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

noel2010 發表於 23-4-11 01:19
我張電話卡可以send 相send 片。

大陸卡喎,邊個台?

子爵府

kittylam 發表於 23-4-11 01:21
大陸卡喎,邊個台?

香港買的大陸卡。

男爵府

姬絲汀汀 發表於 23-4-11 00:33
國家進步係好事我非常讚賞兼自豪,但論到要顧及遊客既方便性,係咪有所違背開放?如果旅客係用現金都遇到困 ...

對,+1

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

noel2010 發表於 23-4-11 01:23
香港買的大陸卡。

香港買嘅係可以,大陸出嘅唔得。

琥珀宮

回覆樓主:

嗯!我年紀唔細,由零開始,安裝微信app--->
經他人介紹開咗個內地esim,有個大陸電話號碼--->
2019年開中銀戶口+開埋個大灣區中銀戶口-->
2023年2月係中移動開一咭兩號-->
2023年2月係中山開多個中銀戶口,用中移動呢個內地電話登記-->
綁微信支付,轉為大陸錢包已可以掃描支付,係內地戶口扣帳,非常方便-->
2023年3月再開多一個工商戶口,自己綁微信-->
2023年3月跟BK指引用微信app從香港滙錢返大陸中銀戶口-->
2023年4月係福田,每次掃手機消費,一個字:爽!

初時對滙錢唔熟悉,要去中銀問職員,經過屢敗屢試,流因失敗而滴一公升汗,最後成功駕馭微信支付,爽爽爽!你地一定掂!

edhepp    發表於 23-4-11 10:20

琥珀宮

回覆樓主:

其實感覺同開始用電腦時一樣,由開初時隻滑鼠都捉唔好,至依家冇咩大問題。只要肯試,唔怕失敗,他日一定有如使用智能手機咁,駕輕就熟。

男爵府

其實係一開始麻煩少少,整好晒之後,攞住個電話暢通無阻,搭車、食飯、買嘢,超方便

男爵府

Tabo63 發表於 23-4-11 00:27
支付寶,吾駛連回鄉證,只要做實名就係大陸用得,直接扣錢。吾駛再開內土木支付寶都得。 直接開碼搭地鐵好 ...

請問可以可以將支付寶個乘車碼放出桌面?

大宅

回覆樓主:

因為唔熟、無用開,所以一開始好痛苦。但用攪掂哂真心覺得好方便,更顯得香港好落後

伯爵府

jellyfish1989 發表於 23-4-10 22:28
自己手腳又慢, 返大陸樣樣都要apps, 又要綁卡, 搞完電話搞銀行, 跟住又要搞支付寶微信雲閃付. 真係非常吃 ...

其實咩係雲閃付?我就咁大陸錢包,有乜唔同?

侯爵府

wtcys 發表於 23-4-10 23:49
呢樣我諗極唔明,手機支付冇英文版,外國人想學都學唔到。上次我爸爸朋友路過幫位外國人用支付寶比錢,叫 ...

早幾年我其實唔知道 微信 / We Chat 有什麼關係的。

後來才知道 We Chat 即是微信, We Chat 在設定 內可改外語的,但唔肯定外語版有沒有支付功能。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我10年前、己經在國內用電子支付、有7個銀行戶口~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

SandyKL 發表於 23-4-11 02:26
嗯!我年紀唔細,由零開始,安裝微信app--->
經他人介紹開咗個內地esim,有個大陸電話號碼--->
2019年開 ...

早年開嘅微信同而家啱啱新開唔同,而家無內地戶口,做唔到實名。
d 嘢日日變,要追真係有 d 煩,要經常用。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

noel2010 發表於 23-4-11 01:23
香港買的大陸卡。

香港買嘅數據卡,係香港網漫遊

子爵府

回覆樓主:

帶啲現金,攞回鄉證,地址證明(水電媒銀行單也可),先去內地中移動分行開內地電話號,15分鐘搞掂(咩plan無所謂,之後可以係app轉),再去內地中銀分行開戶,上次1小時搞掂,仲綁埋微信支付寶。無咩難度。好多staff幫手,做慣做熟。驚羅湖果頭多人搭高鐵去福田搞,唔算多人。

禁止訪問

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-4-11 07:02
早年開嘅微信同而家啱啱新開唔同,而家無內地戶口,做唔到實名。
d 嘢日日變,要追真係有 d 煩,要經常用 ...

內地嘅嘢經常變,仲變得好突然,有啲煩。呢樣講得好啱。
好似我之前已開國內版數字人民幣,突然入唔到錢,話我錢包異常,原因不明。其他錢包掛相同戶口無問題。
之後香港中銀又搵我開香港版數字人民幣,話而家有分。咁我而家數字人民幣我就有兩個。
搵日要北上去銀行睇下搞唔搞得返個國內版。

大宅

Skytree1000 發表於 23-4-11 00:38
原來而家咁複雜㗎,
即係如果我只帶回鄉咭及人民幣現金(冇帶電話)去深圳,
食玩買即日來回係唔可能㗎嗱 ...

尊敬的男爵府會員
如果你沒有帶手機,在香港出境已經遇到麻煩,不能夠用e-channel (非接觸通道), 而是要同很多其他帶小朋友的家庭排插身份証柜台。
如果你沒帶手機,那麼你入境深圳就没有黑碼?要靠親友或填紙仔

男爵府

jellyfish1989 發表於 23-4-10 22:28
自己手腳又慢, 返大陸樣樣都要apps, 又要綁卡, 搞完電話搞銀行, 跟住又要搞支付寶微信雲閃付. 真係非常吃 ...
搞一次電話卡銀行以後就唔駛搞,唔明有幾難,如果大陸的老人家都做到,你做唔到係你的問題

首頁
34567...20

尾頁

跳至