自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

啱啱睇牙醫(呢個係第一次睇),佢話因為牙周病我要深層洗牙
佢話要分4次洗,每次$3500

如果真係照佢咁計,洗晒所有牙都要$14000
若果到時又話要再照x-ray, 我驚隨時都要2萬先搞得掂

因為我冇預會咁貴,所以淨係洗左痛嘅位
每隻要$800,洗2隻牙total$1600,仲有照左x-ray, 話我有邊未出嘅智慧齒有可能有病變,問埋專科果邊意見,最後埋單要$3400

希望d牙肉乖乖地消腫,之後真係會好好保護d牙,keep返定期去做清潔

我好耐冇睇過牙醫,所以今次都知係自己衰
想問下依家深層洗牙大概要幾多錢?
大家有冇d可以介紹下有冇邊度做深層洗牙係價格實際少少?

麻煩大家幫幫忙解答,thx

大宅

回覆樓主:

你可以試下返大陸洗牙,應該會平好多

複式洋房

mcheungm 發表於 23-4-12 22:40
你可以試下返大陸洗牙,應該會平好多

可以的話我想喺返香港洗
返大陸暫不考慮
但都多謝你嘅建議

複式洋房

唔知有冇試過深層洗牙嘅jm可以分享一下經驗?
好似價錢,洗幾耐同分幾多次洗之類

大宅

愁塵 發表於 23-4-12 22:30

深層洗牙喺咁貴架, 有啲普通科會做, 普通科會平啲, 但啲人通常都會揾專科, 你要格下價, 因為感覺有啲醫生搶錢的, 自己上網揾揾資料吧。仲有, 如果喺牙週病, 喺要成排牙洗的, 唔喺淨喺洗一兩隻, 普通洗牙喺無用架, 因為啲牙石同菌積聚喺牙腳, 普通幾百蚊嗰啲喺洗唔到架。 快啲去洗啦, 洗完後要好好清潔啲牙, 唔好諗住一年去洗一兩次牙就無事, 無用架, 你食完野就有菌架啦, 所以食完嘢後要做清潔。

大宅

愁塵 發表於 23-4-12 22:54
唔知有冇試過深層洗牙嘅jm可以分享一下經驗?
好似價錢,洗幾耐同分幾多次洗之類 ...

唔記得講, 通常分2-4部份分開洗, 視乎你有幾嚴重同個牙醫有幾認真。價錢方面, 幾年前, 萬幾又有, 幾萬又有, 所以要問多幾個牙醫, 同埋上網睇睇邊個牙醫唔搶錢。

x-ray 喺照咗全口牙先, 幾年前500蚊, 而家你預700啦。照完後, 牙醫會睇到你啲牙齒情況, 邊啲牙牙骨無咗咁。唔慳得, 快去睇! 啲牙鬆咗就麻煩, 就算救得番都要花多啲錢!

珍珠宮

Zahn 發表於 23-4-12 23:06
深層洗牙喺咁貴架, 有啲普通科會做, 普通科會平啲, 但啲人通常都會揾專科, 你要格下價, 因為感覺有啲醫生 ...

請問係咪有牙周病'就一定要深層清潔?

大宅

講開牙醫, 我上兩日先去咗洗牙, 收我千八, 佢都冇同我係深定淺, 我只係覺得比人劏左成頸血個醫生第一次睇, 真係肉都痛

子爵府

好媽媽勳章

lil_sis 發表於 23-4-12 23:14
講開牙醫, 我上兩日先去咗洗牙, 收我千八, 佢都冇同我係深定淺, 我只係覺得比人劏左成頸血個 ...

普通洗牙真係好貴喎

大宅

minmin 發表於 23-4-12 23:10
請問係咪有牙周病'就一定要深層清潔?

其實睇你有幾嚴重啦, 如果你刷牙刷極都成口血, 應該就要了。你唔去搞, 啲牙骨牙肉會無咗, 到時有錢都救唔番。

珍珠宮

Zahn 發表於 23-4-12 23:23
其實睇你有幾嚴重啦, 如果你刷牙刷極都成口血, 應該就要了。你唔去搞, 啲牙骨牙肉會無咗, 到時有錢都救唔 ...

我刷牙冇留牙血,洗牙時,牙醫話我有牙周病,但又冇話要做深層清潔!

大宅

minmin 發表於 23-4-12 23:25
我刷牙冇留牙血,洗牙時,牙醫話我有牙周病,但又冇話要做深層清潔!

...

第一, 牙周病其實個個或多或少都會有的, 你一食嘢, 基本上就有機會有! 第二, 唔喺個個牙醫咁好同你講有深層清潔哩樣嘢。我以前個牙醫, 我睇咗佢好多年, 25歲開始年年去洗牙, 但啲牙成日流血, 去洗牙, 佢最多叫我刷多幾下, 但其實我已經刷成十幾分鐘! 條友從來都無同我講過我有牙周病, 到我知的時候, 啲牙腳都露哂出來, 仲要喺第二個牙醫話比我知我先知! 我咁多年來, 睇咗幾個牙醫, 從來都無一個叫我去深層清潔, 我知都喺上網問人, 人地回答叫我去深層清潔我先知有深層清潔哩樣嘢, 不過都已為時已晚了, 啲牙骨牙肉無咗, 無得搞, 啲牙又移哂位, 啲牙一移位, 清潔就變得難好多了。所以, 有事的話, 快啲去睇。 話明先, 啲牙移咗位, 好樣衰架, 你去箍牙都無用, 因為啲牙腳食唔實, 好快又會移位。

大宅

有朋友因牙周病剛剛做咗深層清潔牙齒,不過佢都冇流牙血,但有照CT,深層洗牙用咗一萬蚊

伯爵府

回覆 愁塵 的帖子

叫平喇,隻c6 去,每次要麻醉,八千一次架,真係痛到入心入肺, 銀包都重傷。你可以考慮去菲獵牙科到排,睇下收唔收,牙周病手尾長,有排搞
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

愁塵 發表於 23-4-12 22:30

我仔洗過分兩次洗$7000

珍珠宮

Zahn 發表於 23-4-12 23:38
第一, 牙周病其實個個或多或少都會有的, 你一食嘢, 基本上就有機會有! 第二, 唔喺個個牙醫咁好同你講有 ...

我啲牙都移咗位
咁我睇多過牙醫做深層清潔了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

green1apple 發表於 23-4-12 23:44
回覆 愁塵 的帖子

叫平喇,隻c6 去,每次要麻醉,八千一次架,真係痛到入心入肺, 銀包都重傷。你可以考慮 ...

菲力只收特別case, 牙周病一定唔收

我好在係公務員牙科轉介, 洗左四次, 每次打幾次麻醉針, 痺到豬頭咁 又照X光, 我個療程如果出面價, 至少兩三萬

伯爵府

回覆 blackberry 的帖子

我FD 個牙周病係勁嚴重嗰隻牙肉都蝕哂咁濟,要做好多手術值得佢哋用嚟教學,所以收咗我個fd 呢個case,都差不多有兩年,佢話慳返唔少錢。

blackberry    發表於 23-4-13 00:26
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

伯爵府

回覆樓主:

其實牙周病都幾普遍,唔能夠逆轉,可以點樣預防?

子爵府

lil_sis 發表於 23-4-12 23:14
講開牙醫, 我上兩日先去咗洗牙, 收我千八, 佢都冇同我係深定淺, 我只係覺得比人劏左成頸血個 ...

深層清潔(所謂嘅root planning)係一定要打針先世道,因為個重牙腳的痛係忍唔到嘅,所以你睇吓你有冇打針就知。

同埋洗完之後下一次去複診,佢一定會幫你用探針「探牙周袋」即係用一支好似鈎咁嘅針篤下你啲牙肉,一路會逐隻牙嘅前中後record,我有時喺度諗咁樣篤下篤下又收我$1000。醫生讀「1、2」我好開心㗎,但係有個牙我會「4」咁我知死緊啦,一陣間洗咗隻牙會好痛。(我係喺疫情之前做咗深層清潔,好慶幸當年做咗)so far keep得ok,做完之後我從來冇再流牙血(以前係每一晚刷牙都流牙血)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊