自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

panda361 發表於 23-4-16 12:18
Agoda 好容易另你按錯,我都中過伏。

我都試過一次不覺易book 左,還要無得取消,迫住要住果間酒店,依家會登大對眼去看,不過,近排都是住airbnb 多

男爵府

今日屋企人延遲付款
張單唔比過數
跟住上去睇間房貴左200蚊
最後火都嚟去左trip度訂

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

最好自已cap圖, 可能自己眼花
attach0/tmp/php9TIKyP

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-4-20 12:42
唔好等到期過數,個rate好差的。係到期前1,2日自己係add按付款。

請問現在訂房時選擇日圓還是港圓好, 有無分別

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

97+01 發表於 23-4-20 17:46
係呀,我即付約7000蚊訂酒店,可取消但回款少咗差唔多300蚊,好揾笨呀
...

我又未試過喎,訂完扣港幣咁多,退錢都係比返咁多錢落信用卡喎。我有朋友話
但有d銀行好似會額外收手續費。
我只知hsbc無收囉。
朋友叫我訂agoda唔好用中銀渣打咋。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

Anka 發表於 23-4-20 18:38

你即時比錢就跟港幣,延遲付款就會出日圓。
我book呢間日圓show 79xxx,港幣收$4411。諗都唔洗諗即時比錢,如果延遲付款個rate就算對$6都要$4800
attach0/tmp/phpMk4MeX

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-4-20 18:50
我book呢間日圓show 79xxx,港幣收$4411。諗都唔洗諗即時比錢 ...

已經用日圓預訂, 話到時用日圓結算, 提早一兩日比錢可否改港圓

珍珠宮

Anka 發表於 23-4-20 18:38

延遲付款,你開返張訂單如果有呢個位就可以即時比錢,但唔係張張單都有得咁揀,而且比錢後等信用卡出數先知扣左港幣幾錢,我試過,個rate都正常價。
attach0/tmp/phpCp5L0v

珍珠宮

Anka 發表於 23-4-20 19:00
已經用日圓預訂, 話到時用日圓結算, 提早一兩日比錢可否改港圓

你要睇你張訂單,佢寫明用乜既貨幣扣就跟個個貨幣無得改的。只係你即時比錢佢對左港幣比你睇咁解姐。

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-4-20 19:01
延遲付款,你開返張訂單如果有呢個位就可以即時比錢,但唔係張張單都有得咁揀,而且比錢後等信用卡出數先 ...

開返張單, 灰左, 冇得立即付款。
attach0/tmp/phpoSI2fW

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-4-20 19:03
你要睇你張訂單,佢寫明用乜既貨幣扣就跟個個貨幣無得改的。只係你即時比錢佢對左港幣比你睇咁解姐。
...

延遲比錢可能要加5%
attach0/tmp/phpX9lMVJ

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-4-20 18:50
我book呢間日圓show 79xxx,港幣收$4411。諗都唔洗諗即時比錢 ...

多數會取消張單, 因為選了「稍後付款預訂」, 價格透過Bloomberg匯率計算,再增加5% (「Bloomberg +5%」)

原來之前討論過
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22384377&extra=&page=1

珍珠宮

Anka 發表於 23-4-20 21:39
多數會取消張單, 因為選了「稍後付款預訂」, 價格透過Bloomberg匯率計算,再增加5% (「Bloomberg +5%」)

...

我之前2月時訂左呢間酒店,到3月時決定比錢,我張訂單有得按手動付款,我就比錢了,但agoda比錢個時係無show,對港幣係幾多,信用卡扣數只見扣日元,要比完錢agoda出返email收據先睇到港幣扣幾多。但個rate都算正正常常。
基本agoda一定係即付平d的,不過除非個rate好低,如果唔係我通常都會遲d比,因成日睇睇下又想換酒店 到confirm唔轉先比錢。

同埋訂agoda要係google,tripadvisor,Mastercard link分別夾價。通常平d亦唔洗等佢現金回贈。
attach0/tmp/phpHg3xlU
attach1/tmp/phpEjkL2N

子爵府

睇完咁多位的回覆,件事好似好複雜咁

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-4-20 21:52
我之前2月時訂左呢間酒店,到3月時決定比錢,我張訂單有得按手動付款,我就比錢了,但agoda比錢個時係無sh ...

那麼要睇返3月當日Bloomberg 匯率計算,有無再增加5% (「Bloomberg +5%」)

珍珠宮

Anka 發表於 23-4-20 22:02
那麼要睇返3月當日Bloomberg 匯率計算,有無再增加5% (「Bloomberg +5%」)
...

我只知你等到付款日agoda自動扣就一定貴,早過付款日自己係app付款就正常rate。

侯爵府

CrabPincers 發表於 23-4-20 18:02
我試過,但不知是不是間間一樣

我訂日本酒店,本來訂5晚,但後尾想住多一晚usj 酒店,所以想改4晚,但不 ...

但續日訂唔知到時會唔會要攪 check out 再 check in?
另外發現連續訂多晚比散訂仲貴

侯爵府

Anka 發表於 23-4-20 20:02
延遲比錢可能要加5%

即係揀美元付款就唔使+5%?

侯爵府

yuensiu 發表於 23-4-20 18:44
我又未試過喎,訂完扣港幣咁多,退錢都係比返咁多錢落信用卡喎。我有朋友話
但有d銀行好似會額外收手續費 ...

點解Agoda唔好用中銀?

子爵府

yuensiu 發表於 23-4-20 19:01
延遲付款,你開返張訂單如果有呢個位就可以即時比錢,但唔係張張單都有得咁揀,而且比錢後等信用卡出數先 ...

請問你呢個版面喺邊度開架?我之前想用過另一張信用咭比錢,但搵極都搵唔到邊度有得揀(之前見過,但個樣都同你唔同既)跟住打去hotline改,我最怕打呢d電話,又要講咁多野又要等,上網搞又方便又可以cap圖

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊