婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實一開始都麻麻呀奶奶,只不過平時冇乜交集,所以就由佢啦。佢係大陸人,佢一直都喺大陸度生活,冇乜點理自己個仔。
結咗婚,上個禮拜終於佢就返嚟,食餐飯嗰啲啦都要啦。
奶奶仲要有個妹,佢兩個就開始單單打打,俾說話我聽。又話我好幸福啊,佢個仔點對我bla bla bla。跟住又講話之後買樓,層樓都係寫佢個名,你唔好諗住係寫個仔個名。
其實不嬲都冇話貪圖啲咩,如果係貪錢,早就再搵個第二個啦,你哋屋企只不過係中產,夠生活。
根住又話根本全家都唔鐘意我,冇人贊成我同佢個仔結婚。

複式洋房

奶奶就係其身不正個d女人,自己另外有男朋友,又貪我老爺d錢。我見到其實都鄧老爺慘。可惜我又唔可以講d乜。

珍珠宮

分隔兩地
有男朋友,即係同你老爺已離咗婚
同你老公又無咩感情
男家一家同佢關係同感情都好疏離
當佢發噏風得喇

複式洋房

秋天與楓葉 發表於 23-4-17 15:21
分隔兩地
有男朋友,即係同你老爺已離咗婚
同你老公又無咩感情

唔係啦,冇離婚,係我門前扮恩愛咁。仲博緊要多層樓。

疏離就緊架啦,我都唔清楚老爺知唔知自己被綠,但唔知係咪念在佢係個仔呀媽,仲係老婆,呀奶奶仲有d話事權。

珍珠宮

自細唔理個仔,又識埋新男朋友
咁都無離婚
奇聞

珍珠宮

睇你老公同佢呀媽既關係如何
如果疏離,其實都洗點聽佢呀媽講野
如果你老公都聽佢既,咁先煩啫

複式洋房

秋天與楓葉 發表於 23-4-17 20:45
自細唔理個仔,又識埋新男朋友
咁都無離婚
奇聞

我成家都覺得係奇聞。成日話點會唔知個老婆呃佢。但so far我真係覺得老爺唔知,如果唔係點解用盡方法去瞞佢,扮係香港生活。
並唔係歧視,但係大陸嘅女人真係唔簡單

複式洋房

crazypaper 發表於 23-4-17 21:38
睇你老公同佢呀媽既關係如何
如果疏離,其實都洗點聽佢呀媽講野
如果你老公都聽佢既,咁先煩啫 ...

講真,佢哋真係唔係成日見。以前佢哋傾偈唔埋,就火星撞地球。我覺得我老公冇乜主見,結婚前又叫我忍下。依家結咗婚,嫁咗入去,佢又得寸進尺。話咩唔好成日番娘家食飯,話個心要係老公度,要對老公一條心,話一世既係老公唔係屋企人喎
大佬,放工唔想煮,屋企又冇請工人,呀99又唔係係度服侍個仔。我娘家同屋企揸車先3分鐘左右。番去食飯,老公都冇乜所謂,覺得仲方便。然後呀99話我冇關心個老公喎。可能係我一廂情願啦咁

珍珠宮

karrie_khalil 發表於 23-4-17 22:00
講真,佢哋真係唔係成日見。以前佢哋傾偈唔埋,就火星撞地球。我覺得我老公冇乜主見,結婚前又叫我忍下。 ...
同埋老公一齊返娘家食,娘家仲要服侍埋佢個仔,又唔係掉低佢個仔食自己,咁都叫無關心個老公?其實最緊要老公點諗啫,佢呀媽,尊重佢係長輩就算,唔洗聽佢講咁多

複式洋房

crazypaper 發表於 23-4-17 22:34
同埋老公一齊返娘家食,娘家仲要服侍埋佢個仔,又唔係掉低佢個仔食自己,咁都叫無關心個老公?其實最緊要老 ...

冇架,99都唔覺得自己有問題。覺得自己高高在上,高人一等。
只不過,佢番黎hk, 我都避唔到姐,見佢一日,都死好多腦細胞(emoji)(emoji)

別墅

女人嫁人最慘唔係個老公衰
係個老公廢唔似男人

係男人既自己太太比人串
就算自己老母都冇情講

樓主就自求多福睇怕都係嫁錯人遲早走

複式洋房

jason3869 發表於 23-4-18 15:44
女人嫁人最慘唔係個老公衰
係個老公廢唔似男人

係。所以真係好鬼無奈,覺得老公又幫唔到d乜。

佢仲兜口兜面問點解唔生bb, 問我係咪有病,有冇check過。真係一d禮貌都冇。
我覺得依d野,好聲好氣問係完全冇問題。但係質問咁,真係唔想理佢囉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

要同佢地一齊住?/成日見?

大宅

karrie_khalil 發表於 23-4-18 22:53
係。所以真係好鬼無奈,覺得老公又幫唔到d乜。

佢仲兜口兜面問點解唔生bb, 問我係咪有病,有冇check過。 ...
真係好討厭d老人家自以為長輩就基本尊重同禮貌都無。
好多時唔係唔問得,而係態度/禮貌問題。

複式洋房

crystal媽咪 發表於 23-4-18 23:28
要同佢地一齊住?/成日見?

依家唔使一齊住,以後唔知。

呀老爺以為呀99一直係hk 湊仔湊足30年,所以每次一齊翻大陸/hk 食飯,呀99都擺款,或講好多大話,營造自己一直都係香港。

分分鐘私底下同老爺講好多壞話,老爺覺得佢喺香港,肯定信佢架。

複式洋房

JM0910 發表於 23-4-19 08:53
真係好討厭d老人家自以為長輩就基本尊重同禮貌都無。
好多時唔係唔問得,而係態度/禮貌問題。
...

係呀,但佢唔認老,的確佢亦都唔老,55歲左右。

但係佢覺得自己好有禮貌,但係其實一啲都冇。又覺得自己係上等人。

大宅

karrie_khalil 發表於 23-4-19 10:20
係呀,但佢唔認老,的確佢亦都唔老,55歲左右。

但係佢覺得自己好有禮貌,但係其實一啲都冇。又覺得自己 ...
我奶奶都係56歲,一樣成日自以為好有禮貌。
其實好多野你點對人,人點對你。對住街唔識既人又係咁。
可能佢做左好多年家庭主婦,少接觸唔同既人。所以成日高高在上,要所有人就哂佢咁。

複式洋房

JM0910 發表於 23-4-19 11:14
我奶奶都係56歲,一樣成日自以為好有禮貌。
其實好多野你點對人,人點對你。對住街唔識既人又係咁。
可能佢 ...

佢title係家庭主婦,但佢唔係。佢由老公幾歲開始,就翻自己家鄉吃喝玩樂,到需要既時候,自己蒲頭。覺得佢自己識好多大陸d有錢人,自己都係個堆人咁囉。

男爵府

回覆樓主:

由佢講左耳入右耳出,佢都唔習慣痴家鍾意係大陸都唔洗怕同住,佢地點想咪由佢做表面就算

複式洋房

Yee_ng 發表於 23-4-19 12:32
由佢講左耳入右耳出,佢都唔習慣痴家鍾意係大陸都唔洗怕同住,佢地點想咪由佢做表面就算
...

我擔心以後真係要同住姐,始終老咗佢應該會返嚟黐住個仔,佢絕對唔會返去黐老公。
之前拍拖就冇諗過呢啲問題,結完婚之後,覺得原來真係會有問題。
可能之前拍拖一年見一次,之後疫情冇見過。就啱啱新年返去見咗一個月,發現假如同住,真係會好大問題。
唉,只能夠以後先算

首頁

尾頁

跳至