婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

不可能任務

男爵府

isakan1993 發表於 23-4-20 09:14
我同老公錢係混合的,由我負責給雙方父母家用。
例如,您給您小朋友每月1000零用,原來您發現他全部用來買 ...

緊係各有各比家用比自由父母啦,佢地唔夠使,自然搵佢仔。
你嘅情況係 ‘管唔到’

男爵府

樓主,其實我係明白你嘅意思,但你咁樣去諗,對邊個有好處呢?

就以我c6為例。姑仔冇做嘢,有老公有個女,有工人,住我99物業(不用交租)。但我99一樣成日擔心佢冇錢駛。姑仔屋企裝修呀、家電呀、甚至個女讀國際學校嘅學費都係99俾嘅,姑仔亦不用俾家用,唔通我又成日計住覺得99用我哋俾嘅家用貼姑仔一家?咁咪自己辛苦囉!

我99又係好慳,食件蛋糕$10都話貴(我99本身有錢過我同c6好多),有時都會呻唔夠錢用,咁我地就左耳入右耳出。錢佢唔係冇,但邊個會嫌多?

總之我哋就係俾咁多,大時大節、生日請食飯買禮物再俾利是,俾完我就唔理咁多,佢哋鍾意買乜貼邊個係佢哋嘅自由。

子爵府

我明你重點,重點系奶奶成日借d而話吾夠錢洗,其實吾洗理佢,當佢吹水,兩老有老人津貼,加埋家用點會吾夠錢洗,吾好理佢就得

大宅

isakan1993 發表於 23-4-22 12:23
你又奇奇怪怪了,我都沒話過你不可發言? 點解你又離題 (我明明一開始唔係問你撐唔撐我),又多奇怪想法 ...

唔啱聽就離題? 咁我而家撐你啦, 一於cut家用, 老公出聲大不了咪離婚, 無所謂架
又或者咁, 我回多d帖幫你推上頭版, 跟住見埋報... 到時叫你奶奶同叔仔自己睇, 問下佢地點睇囉!

複式洋房

mimi199188 發表於 23-4-24 14:49
我明你重點,重點系奶奶成日借d而話吾夠錢洗,其實吾洗理佢,當佢吹水,兩老有老人津貼,加埋家用點會吾夠 ...

好 謝謝您

複式洋房

barbielun 發表於 23-4-24 14:46

就以我c6為例。姑仔冇做嘢,有老公有個女, ...

謝謝 好似大多數JM的建議都係一樣

複式洋房

maggie.tang 發表於 23-4-24 16:03
唔啱聽就離題? 咁我而家撐你啦, 一於cut家用, 老公出聲大不了咪離婚, 無所謂架
又或者咁, 我回多d帖幫你 ...

離題就離題,岩聽都離題。
其實我幾時講過會cut? 幾時講過離婚? 幾時想上頭版? 幾時想見報? 妳是否有幻覺? 不如平靜下先

侯爵府

isakan1993 發表於 23-4-24 13:46
根據您的例子,如果我收老公零用(例如給我買日常護膚品,衣服),但例如我背住他用來捐助其他人,我覺得 ...

嗯….
可惜老人家唔係你
其實大家都只係想講你知
「俾咗出去,就係當事人話事如何支配。佢哋唔係你仔女,你冇權去干預;你可以選擇唔俾」

老人家要呻要點

其實成年人做事問心無愧就好

俾/唔俾?

俾幾多?

如何拎個標準?

唔俾都過到自己嘅咪唔好俾。每個家庭都唔一樣,經歷亦冇人知。

男爵府

jackiemei 發表於 23-4-24 22:15
嗯….
可惜老人家唔係你
其實大家都只係想講你知

佢係隔離ignore哂啲叫佢唔好管嘅回覆
淨係問「咩籍口」
根本就好想唔俾
但又想人覺得自己有俾家用好乖,又唸到自己一年俾幾皮貢獻好多
取唔到暖又取唔到經(幫佢唸唔俾錢嘅籍口)就發爛泎

侯爵府

uckukuku 發表於 23-4-24 22:45
淨係問「咩籍口」
根本就好想唔俾

經歷多啲就會明白

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

barbielun 發表於 23-4-24 14:46

就以我c6為例。姑仔冇做嘢,有老公有個女, ...

你呢D 如果發生響樓主身上
可能神早斷曬男家果邊既來往啦
FTM 姑仔+99出資物業+唔洗俾家用
有D人好唔喜歡呢D 親戚,
ESP FTM 姑仔成日搵自己老公埋單請食飯照顧長老但0家用
家用最多呻住俾, 又如何控制人地點用D錢
去到呢D位根本就鑽埋牛角尖

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

uckukuku 發表於 23-4-24 22:45
淨係問「咩籍口」
根本就好想唔俾
根本就係明眼人一睇就好想唔俾家用
又發爛渣話邊度有講自己想cut
男人娶著呢D真係,,,,

珍珠宮

mimi199188 發表於 23-4-24 14:49
我明你重點,重點系奶奶成日借d而話吾夠錢洗,其實吾洗理佢,當佢吹水,兩老有老人津貼,加埋家用點會吾夠 ...

「奶奶好似成日暗示唔夠錢用…好節省,幾元都計住計住。。 少少錢都唔捨得用,兩人食一個餐等等」

樓主個所謂重點,純粹係樓主加入個人觀點

樓主個人觀點:

「奶奶好似成日暗示唔夠錢用」
有「好似」兩字,只係樓主覺得….

奶奶實際行為:
「好節省,幾元都計住計住。。 少少錢都唔捨得用,兩人食一個餐等等」

實際上奶奶自己慳住洗錢….奶奶慳自己有咩問題?
奶奶無開聲話唔夠錢洗,更無話要求加家用
但樓主自己無限延伸,延伸到奶奶將嗰每個月幾千蚊家用拎嚟貼叔仔

子爵府

isakan1993 發表於 23-4-19 23:46
有什麼方法防止給老爺奶奶的家用不會被用在叔仔兩公婆身上?

我同c6自己住,完全不會用6299任何資源,100 ...

一個仙都唔俾就唔會落在叔仔兩公婆身上,你俾得理得人用喺邊

子爵府

isakan1993 發表於 23-4-20 19:45
我解釋多少少情況,62做教師最快明年退休,人工約80000,退休金約200萬至300萬左右。99一早退休。正常6299 ...

其實唔想俾錢咪講明,我媽同我關係唔好,近年我姨會搵我叫我自己養返佢,我都好老實直接同佢講唔會俾,有公屋又趕走哂我地,佢自己住,老左要人養就搵我,又無幫手湊過我d仔,99話我成日怪男家,唔知我連女家嘅態度更直接

複式洋房

isakan1993 發表於 23-4-19 23:46
有什麼方法防止給老爺奶奶的家用不會被用在叔仔兩公婆身上?

我同c6自己住,完全不會用6299任何資源,100 ...

錢俾左點用係6299嘅自由, 唔好太執著啦, 太多猜疑盞令自己唔開心

首頁

尾頁

跳至