親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

annsochan 發表於 23-4-23 01:25
回覆 mercurycc 的帖子

咁大地方可以行大半日
如果要食野,最好早或晏,
食飯時間太多人搵位都難,
有幾檔出名只排隊買餐排起碼半個鐘以上。

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-4-22 22:21
其實好小專登去 outlet ,
因為之前去都買唔到野,
今次岩係大阪又新開咪行下 .

係,要撞手神,唔係樣樣平。

我揸車廿分鐘,經過就去行下,睇下有冇執到嘢

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

mercurycc 發表於 23-4-22 17:34
前日行完,
大阪新開 outlet 無收獲好多人,
得中間層賣outlett 貨,

我昨日行完,買獐好多野…..
手袋,銀包,波鞋,褸,衛衣……

好平呀,kate spade 4折後再七折,1000元不用買到手袋,銀包都是幾百元

公爵府

mercurycc 發表於 23-4-23 09:36
如果要食野,最好早或晏,
食飯時間太多人搵位都難,
有幾檔出名只排隊買餐排起碼半個鐘以上。

我們正正1點去,買野食等好耐,本來諗住食埋晚飯先走,但去左超市,見到特價壽司/刺身同佐賀牛,結果買好多返airbnb 煮黎食,400幾元港幣,飽到第二朝

象牙宮

CrabPincers 發表於 23-4-27 23:01
我昨日行完,買獐好多野…..
手袋,銀包,波鞋,褸,衛衣……

我去時係岩開頭幾日勁多人,
無咩心機睇
我無入 Kate spade 無入去手,
咁又好平喎!
見冬天衫平不過想短袖,
見無咩款就無睇。
所以outlet 真係睇個人喜好。

象牙宮

CrabPincers 發表於 23-4-27 23:03
我們正正1點去,買野食等好耐,本來諗住食埋晚飯先走,但去左超市,見到特價壽司/刺身同佐賀牛,結果買好 ...
係咪賣牛果間?
見好多人買,住airbnb 就好可以煮,正。

公爵府

mercurycc 發表於 23-4-28 09:18
係咪賣牛果間?
見好多人買,住airbnb 就好可以煮,正。

不是,在超市,7點幾就開始減價了,還要是6折,好抵食

賣牛果間我們中午食左,買飛排長龍,等左差不多20分鐘先有得拿飯,前後起碼等左35分鐘,如果知要甘耐先拿到飯,我不會食,太晒是間了

公爵府

mercurycc 發表於 23-4-28 09:15
我去時係岩開頭幾日勁多人,
無咩心機睇
我無入 Kate spade 無入去手,

kate spade 上年12月去東京,買到個2折的手袋,今次就4折再7折,真是同佢有緣,不過真係第一次見減完再有折

衫呢,我上年12月在東京買左好多短袖依家買返長袖,打和

象牙宮

CrabPincers 發表於 23-4-28 17:33
不是,在超市,7點幾就開始減價了,還要是6折,好抵食

賣牛果間我們中午食左,買飛排長龍,等左差不多20 ...
好抵食呀!

你講Foodcounter果間食牛飯,
見隔離檯食好似好正,
我見多人唔排。
我講超市對面有間買生牛,好多人買。

象牙宮

CrabPincers 發表於 23-4-28 17:35
kate spade 上年12月去東京,買到個2折的手袋,今次就4折再7折,真是同佢有緣,不過真係第一次見減完再有 ...
抵啦!買到心頭好最開心。
都係既outlet 買過季先平,
睇住爆喼呀!

公爵府

mercurycc 發表於 23-4-28 17:48
抵啦!買到心頭好最開心。
都係既outlet 買過季先平,
睇住爆喼呀!

應該未爆,依家出心齋橋再血拼

象牙宮

CrabPincers 發表於 23-4-28 19:05
應該未爆,依家出心齋橋再血拼
買多d呀!

子爵府

CrabPincers 發表於 23-4-28 17:35
kate spade 上年12月去東京,買到個2折的手袋,今次就4折再7折,真是同佢有緣,不過真係第一次見減完再有 ...
請問東京邊到買有2折?

公爵府

bearbear2003 發表於 23-4-28 23:00
請問東京邊到買有2折?

輕井澤,但不是全部有2折,得一部份有2折

男爵府

CrabPincers 發表於 23-4-27 23:03
我們正正1點去,買野食等好耐,本來諗住食埋晚飯先走,但去左超市,見到特價壽司/刺身同佐賀牛,結果買好 ...

請問你住邊間airbnb? 我兩大一細(小朋友7歲)8尾去7日
好難搵到有雙床房嘅酒店,勁full

公爵府

pinky0608 發表於 23-5-6 23:46
請問你住邊間airbnb? 我兩大一細(小朋友7歲)8尾去7日
...

https://abnb.me/0uklru5XAzb

大阪

https://abnb.me/7wceWr7XAzb

京都

講京都先,不建議有小朋友/老人家入住,因為佢是‘大雄’果種屋,上下兩層,下層是廚房,客廳,廁所,沖涼房,有個後花園仔(洗衣機放後花園),幾雅緻的,樓上有兩間子母房,一間有張單人床,出邊果間是塌塌米,要幾多個人先舖床,但樓材好斜,所以我覺得老人家同小朋友有d危險

距離地鐵我諗7-8分鐘左右,附近有業務超市同另一間超市(一出地鐵就是,可以買完野先返去)

其他,真是幾好的,環境夠靜同乾淨,屋主好快覆

公爵府

pinky0608 發表於 23-5-6 23:46
...

再講大阪

距離地鐵都幾遠,大幾8-10分鐘,但要經過韓國街,如果日光日白行去,有野看就不會覺得遠

屋好大,有前園,我最鍾意佢又多衣架,住過幾間,呢間真係夠多,洗完衫還可以掠在前院

3間房,兩間兩張床,一間一張床+sofa bed, 廁所同沖涼分開,一張大餐檯

但家俱比較舊,梳化應該是坐到淋晒,屋住就放cusion 在上邊,但呢個問題對我們黎講影響不大,因為日日夜返,好小機會坐梳化,餐椅有兩張有轆

其他無大問題

廚房有晒爐俱,油都有,有多士爐,我們在超市買和牛可樂餅返去焗黎食

但因為是住宅區,夜返我們會兜大路,頗靜

公爵府

CrabPincers 發表於 23-5-7 10:25
再講大阪

距離地鐵都幾遠,大幾8-10分鐘,但要經過韓國街,如果日光日白行去,有野看就不會覺得遠

總結,兩間都夠平,真是抵住的,但距離車站真的有d遠,我們全部大人就無問題,如果拖家帶口,自己再考慮下,你可以在google 搵下實隙距離,我們就寧願用錢黎去食野,因為每日都是行兩次

大阪的在鶴橋站,京都的在水雞橋站

別墅

大阪去近機場果個冇乜人行,因為冇咩人行。覺得幾好又方便必去

首頁

尾頁

跳至