自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

子爵府

其實好睇你果個係咩類型,有冇話供左幾耐?

男爵府

KOKOMAN 發表於 23-4-21 23:28
冇理由連本金也cover唔到啊

我個份保險後來agent話係好嘢(agent唔系最初果個),都要由原先估計的十年回本到最後十七八年回本,當然中間有幾年保險公司話經濟唔好影響回報,但經濟好的時候也表現一般般。我當年其實只想買人壽,agent推薦人壽連儲蓄,後來才知道連儲蓄他們的佣金才會高

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

供3千蚊一年可能真的好多時間才可以歸本。

男爵府

KOKOMAN 發表於 23-4-21 22:31
我家長者32年前買左份儲蓄保險,一年供3千港元,最近比我睇,原來現在退保都未平手,要蝕萬幾港元,再睇吓 ...

我諗要睇邊間保險公司買,我同個女幫同一間公司,老公另一公司,我同女的儲蓄危疾買了超過10年有排都未平手,我果份供到死,女果份全期供25年,老公果份買了約13,4年,今年剛好平手,全期供20年,我睇到份單都好開心。

我講出來只係想分享揀岩保險公司係好重要,而不是想分享了去邊間公司買單先岩,所以不論版面或pm我都唔會講我老公份單係邊間公司買。

男爵府

Fishqqma 發表於 23-4-21 23:34
應該係3千4百元/年,但已供32年喎

珊瑚宮

KOKOMAN 發表於 23-4-21 23:51
應該係3千4百元/年,但已供32年喎

我供6千多,供20年歸本。我21歲買!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

人壽保險連儲蓄我以前都買過一份供三年十年期,就係起櫃位比人推銷,後悔足十年,最終攞返既錢係本金多咗三百。

珍珠宮

回覆樓主:

101 保險,sales 咁好賺,正常不過

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

露比EE 發表於 23-4-21 23:09
我買果份25年,我供左23年提前攞都差唔多打和了!

我覺得醫保 意外保都用得著
個d 有儲蓄成份嘅我就無買

伯爵府

我22年回本了

珍珠宮

通常有寫明供幾多年說平手回本架!一般廿年/廿五年最常見。

珍珠宮

KOKOMAN 發表於 23-4-21 23:28
冇理由連本金也cover唔到啊

所以家庭理財仲日日講買儲蓄保險

珍珠宮

畀面勳章

andyman 發表於 23-4-21 22:46
每月先250元都真係難回本喎,我有一份供510元,17年先回本

但32年前買落,即1991年。當年的息中位數只有五千,250已經佔5%了。

侯爵府

LedTV 發表於 23-4-22 00:34
我覺得醫保 意外保都用得著
個d 有儲蓄成份嘅我就無買

Me2

男爵府

你果間好差喎,我屋企人嘅儲蓄人壽 買咗 26年, 每年供三千幾蚊,已平手而且有賺d

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mandy952 發表於 23-4-21 23:08
保險一向都係揾人笨
除左勞保,第三保,旅遊保呢類純保險之外,其他都係呃人
...

X 2

我一生祗買上面三様、因為每次出新車、而車就是全保~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Fishqqma 發表於 23-4-21 23:34

其實供3千同3萬有分別嗎?

祗是供多了10倍、但回報是一様吧~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jwy2 發表於 23-4-21 23:37
我諗要睇邊間保險公司買,我同個女幫同一間公司,老公另一公司,我同女的儲蓄危疾買了超過10年有排都未平 ...

保險 AGENT 最鐘意用:供了多少年就唔洗供、佢會自已RUN .......客人以為執到~

但大家完全忘記了、世界上是有様東西叫:通脹、40年前的所謂保障、到今日真係得啖笑、我年老過身、後人拿到雞碎甘多、才知受騙~

買基金真係好傷

珊瑚宮

大力大力 發表於 23-4-22 05:45
其實供3千同3萬有分別嗎?

祗是供多了10倍、但回報是一様吧~

有。我買過一份供5年保終身的危疾保比小朋友,就係供得多但快供完。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Fishqqma 發表於 23-4-22 05:53
有。我買過一份供5年保終身的危疾保比小朋友,就係供得多但快供完。

即供樓人地供30年、妳供5年、所以好快便供完~

原來這個貼文、己經是十年前了、時間過得真係好快~

請問儲蓄保險值唔值得做?
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10058234

首頁
12345...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊