自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實生B B都好多預料唔到既野,不過照顧好D一定係私家,我生阿仔時見紅就入院,等左半日就起私家產房等生,一直有2個助產護士keep 住睇我情況,女醫生都有兩個過嚟睇,前後真係24小時至生到,係原來阿B比臍帶纏頸三圈,差D死亡,翌日唔對路call 白車送政府醫院。

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-4-23 14:22
咁你快
我同呢個case差唔多
見紅陣痛入產房

當年我都係發燒

穿羊水入院直入產房,吊催生藥吊咗7個鐘,護士檢查宮頸度數係0,難以置信
陣痛加埋bb不停撞我會陰嘅痛楚,護士同我講忍住,因為宮頸未開
忍多兩個幾鐘,自己覺得痛得好唔妥,同護士講忍唔住喇,佢望一望下面就叫我生
用力推咗14分鐘,bb就出世
生完量體溫就發現我發燒,我發緊燒生個b出嚟

好彩當時我自己覺得唔妥有出聲,又好彩我係特別case直入產後,即刻可以出力生
媽媽入到醫院都要小心留意自己身體狀況,有咩事即刻通知醫護

生bb真係充滿變數,好危險

大宅

政府真係唔會一路博機check心跳
產前甘多等生,不過真係好慘,40wks先無左
差少少就見到面

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MMVV 發表於 23-4-23 10:43
好惨,香港醫療好不理想。

https://hk.news.yahoo.com/%E8%83%8E%E5%85%92%E5%A4%AD%E6%8A%98-%E6%BB%BF%E ...

無記錯,見紅左入院都會等第二朝先會落葯催生,唔覺有咩出錯,只係不幸事件

放下自在

大宅

Chowying 發表於 23-4-23 14:50
我過預產期穿水入私家,幾時都駁住心跳機,醫生係咁吹我開刀。公家醫生 fd 同我講,公立就 心跳減慢或胎水 ...

我生既過程都幾快,好似得到優待咁,原來係因為我兩樣都中哂,胎水濁同心跳慢⋯⋯ 穿咗水去到醫院,發現胎水濁即刻駁心跳機,隔一陣心跳減慢就已經即刻推我上產房,要求打無痛又俾我打到。

珍珠宮

好慘

男爵府

回覆樓主:

冇發生事,就私家緊係照顧好d,但當有事時,同事大約2000係私家生,阿B緊急,問家長,開氧氣機5千,每4個鐘落藥5千,下下係講緊錢,阿b只係住左私家一日,轉返政府,埋單都十幾萬,係講緊20幾年前十幾萬喎

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

mrs雨過天晴 發表於 23-4-23 11:21
唔係可以人工穿水咩?當年我都係人工穿水。

可以,但應該係要生但生唔到先人工穿水。
我當年都係人工穿水。之前有駁住部機聽bb心跳。
打埋催生針。

男爵府

2023年兔年勳章

我嗰陣未見紅,但感覺子宮收縮得密提早入院(公院已訂日子開刀),全程都有搏心跳機,間日姑娘都問情況,我估間間公院做法都有出入

男爵府

Lopopo 發表於 23-4-23 12:32
我當年生b都係見紅先
直入後產房,會綁埋bb心跳機

我當年穿水入院等左12小時,胎水d色濁先換衫推落產房咋

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

mrs雨過天晴 發表於 23-4-23 11:21
唔係可以人工穿水咩?當年我都係人工穿水。

我二胎都係人工穿水(催生)

珍珠宮

ching070707 發表於 23-4-23 14:49
我生第一個,痛左7日,都係無人理,到見話開左3度就推落去,果時好似係佢地幫我穿羊水,其實我都唔係好記 ...
勁,痛咗7日都仲敢生第二胎

珍珠宮

公家真係好難一路check住,除左就生果d,仲有好多其他孕婦。我記得我當時陀到一半,bb唔點郁都入院一路檢測住,仲有好多其他高危媽媽又要照顧……

呢單真係非常不幸事件,但護士可以做好d,可以多d關心孕婦,定時問下bb有無郁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

gunpowder 發表於 23-4-23 14:11
我生女果陣,因為陣痛左一日,醫院都只係叫我入院觀察,但期間我feel到bb郁少左,即使我輕拍個肚都冇乜反應 ...

我生第二個時又係覺得郁少咗。所以去急症然後收上產房,兩日後出世,待生時話心跳慢咗啲,要聞氧氣。

子爵府

Lopopo 發表於 23-4-23 12:32
我當年生b都係見紅先
直入後產房,會綁埋bb心跳機

我都係兩胎瑪嘉烈,見紅入產房,博晒儀器,點解呢個會咁處理?重要已經40週。。。

珍珠宮

畀面勳章

慘,不過生bb係有好大風險

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

十幾年前穿羊水入公立醫院,印象中係有用胎兒心跳機check 住胎兒情況,我朝早入院,夜晚醫生已經提議開刀生

侯爵府

goo_littlebb 發表於 23-4-23 14:20
所以生兩個都揀去私家,就係怕好多嘢自己控制唔到

一定啦!
生仔係好高風險
揾個好醫生

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

比我 如我第三胎 都點會估到會胎死腹中

都40 周

佢仲要經歷番正常分娩
再生個死胎 呢下先慘

希望快啲揾原因 還父母個交代啦

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

sunnygirl 發表於 23-4-23 16:33
十幾年前穿羊水入公立醫院,印象中係有用胎兒心跳機check 住胎兒情況,我朝早入院,夜晚醫生已經提議開刀生 ...

係 好似有機一路綁住 咁心跳慢左都會知唔對路

可能真係姑娘疏忽左

首頁
12345...10

尾頁

跳至