自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

近日一名內地女子在網上發文指,早前乘坐動車軟臥時,她是車廂中的唯一一名女性,其餘3名乘客都是男性,希望中國鐵路可以修改分配車廂方式,不要在密閉空間的過夜臥鋪分配非同行3男1女或3女1男的組合。事件引來熱議,鐵路12306工作人員上周六(22日)指暫無按性別分配的安排,若乘客不滿意車廂安排,可以查看其他車次位置或選擇其他交通工具。

發文的女網友指,車廂有道車門,睡覺時會關上,所以車廂是密閉空間,4個人互不相識,其餘3位男乘客已經躺下,女事主於是詢問隔壁一名男子可否換位但被拒,另一個車廂的男乘客聽到後主動提出交換。

貼文引起輿論熱議,有觀點指出3男1女或3女1男這種分配確實尷尬,有人則認為公共交通不可能滿足每個人的要求,遇到這類問題可以與其他人商量換下位置。內媒發起一項網絡投票,截至上周六早上,75%參與者認為應該按乘客性別安排車廂,25%認為沒必要,覺得不舒服可以自己調換。

原文網址:內地女乘動車臥鋪與3男同車廂 促鐵路部門改安排惹熱議 | on.cc東網 | 兩岸 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 0423_00952_001.html

男爵府

什麼是「動車軟卧」?

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

bbsonyy 發表於 23-4-23 14:11
什麼是「動車軟卧」?

動車即是高鐵
分軟和硬臥床

珍珠宮

bbsonyy 發表於 23-4-23 14:11
什麼是「動車軟卧」?

火車內間成一間間房咁,兩邊上下兩床,共四張床,中間有張枱仔,有門。間房好細,床好細。關埋門得一個女仔同三個陌生男人係唔方便同唔放心。

珍珠宮

我見新車而家無間房,一長排卧鋪。每個床位有獨立布簾同櫃仔放嘢,感覺仲好。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果密封有門, 咁分開好啲喎

la_source    發表於 23-4-24 11:33

子爵府

白毛毛 發表於 23-4-23 14:36
我見新車而家無間房,一長排卧鋪。每個床位有獨立布簾同櫃仔放嘢,感覺仲好。
...

嗰啲可能係硬臥。
軟臥有門

珍珠宮

回覆樓主:

唔係話想個地球圍住自己轉~
不過有坐過嘅,都知間所謂嘅房有幾細,三男一女,事實係唔方便~相信唔會令人覺得好妥當吧?!
我比較好奇,內地好多野都行電子化,人面識別亦都好先進,其實咁大嘅鐵跌公司/系統,係訂票期間,就真係完全唔可以完善le個問題?

珍珠宮

畀面勳章

搭過一次去廈門,我們幾個人住一間動車軟卧,一間房仔有2棟上下格床,共4張床。空間好細,有門,如果唔識的男女混合住埋一齊,會好唔方便。

子爵府

回覆樓主:

其實有硬臥同軟臥,如果我自己一個女仔我會選硬臥(6張床無門),始終閉門唔知對方是何人,無門發生咩事都可走向隔離或大叫

利申:我當年廣州坐火車到北京都是硬臥,無門就好熱鬧啲人周圍走,好嘈。

珍珠宮

Jone_kuok 發表於 23-4-23 14:45
嗰啲可能係硬臥。
軟臥有門

唔洗可能。網上一search就搵到圖。
軟卧。
attach1/tmp/php2zj1m5

水晶宮

回覆樓主:

一個女仔唔考慮軟卧,關埋門真心危險!!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

舊式硬臥鋪是三層無門、軟臥鋪是二層有門~

小時候同父母 、一家坐36小時火車去杭州玩、再坐飛機去北京、就是先十個小時坐硬生、然後再轉硬臥鋪、那次去了16天~

.
attach0/tmp/phph61Mhq
attach1/tmp/phpRPhOdt
attach2/tmp/phpt9NW9v

男爵府

回覆樓主:

有坐過一次卧鋪,不過我只係搭幾個站,班車係外省出發到廣東,我同朋友兩個人+一個陌生男人同車廂,都唔敢關門
不過咁污糟真係訓唔落

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

「25%認為不必要,如果覺得不安可自己調換」,都要有人肯同你調先得㗎!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

docomo 發表於 23-4-23 16:24
「25%認為不必要,如果覺得不安可自己調換」,都要有人肯同你調先得㗎!
...

其實火車臥鋪、由來已久、由於空間窄小、在旅程中、大家好容易混熟~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章

好多年前都係咁,其實硬臥咪冇門。

子爵府

回覆樓主:

一直都存在吧

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

panda361 發表於 23-4-23 16:29
好多年前都係咁,其實硬臥咪冇門。

硬臥最底就好瞓、最上層又特別窄、又高~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

民房

ZZdaphne 發表於 23-4-23 14:20
動車即是高鐵
分軟和硬臥床

動車不等於高鐵

首頁

尾頁

跳至