自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

婚姻制度有時會被壞人利用,所以外國人有婚前協議都唔係唔好,均均真真,免得日後有爭坳

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

魚兒小寶貝 發表於 23-4-24 12:51
係嘅,不過見得多就會想想會唔會有另一故事。。。

會唔會同住又照顧,照顧老人並不好受,就算有工人工人 ...

咁計所有照顧老人嘅工人姐姐,老人員員工都應該分。我明照顧係辛苦,但遺產並不是計付出的勞力。
況且99有2000萬,照顧辛苦應同99老公姑娘要求提出請工人幫手或住老人院。老實說如知99有錢,我唔信新抱唔搵外援

子爵府

回覆樓主:

法律上新抱有冇得分?

子爵府

alicemic 發表於 23-4-24 12:03
就算照顧99都好, 啲錢係99佢有權分比想俾嘅人,而唔係新抱ask for要分一份囉!
...
如果照你咁講,仲邊個會有傻心抱去照顧奶奶?盡心盡力,最後一腳飛起,以後都系照顧返自己阿媽算到最後都系當個心抱系免費工人

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

黃二少奶 發表於 23-4-24 13:07
我諗新抱以為老公係仔會獨得2千萬,點知唔係可能咁唔甘心

太貪

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

wcandtt 發表於 23-4-24 12:03
真係好過份
不過整篇報導有點似風向文

5年前內地結婚,又已經上到樓住公屋,阿媽單親湊大兩姊弟,儲到2000萬,見個仔月月入不敷支,只得1500返工搭車食晏,阿99都冇帮補下個仔?

如果係一家同99一齊住公屋,資產審查都唔知阿媽咁有錢?

總之睇晒整篇文,就好古怪

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mimi199188 發表於 23-4-24 13:14
點解吾系理由?如果一早知個結果系咁,心抱直接拒絕同奶奶住啦,由佢個女照顧佢味仲好。
...

新抱唔係奶奶生架
唔識就自己睇睇法例唔該

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

MM2H 發表於 23-4-24 13:28

5年前內地結婚,又已經上到樓住公屋,阿媽單親湊大兩姊弟,儲到2000萬,見個仔 ...

可能係早年大陸買樓
儲儲埋埋買股票/物業, 好似美乎新村, 買樓花幾萬, 到40幾年後幾百萬有2-3層都變2千萬

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

5年前內地結婚,又已經上到樓住公屋,阿媽單親湊大兩姊弟,儲到2000萬,見個仔 ...
似乎只係事主一家住公屋,
事主人工比晒老婆,每月被分配零用,
就算亞媽有幫補,咪又係落晒去個老婆度,同埋有講事主同家人有出錢比老婆大陸親戚買樓喎,呢啲女人,離婚唔可惜啦!貪得無厭

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lovelybbs 發表於 23-4-24 13:17
法律上新抱有冇得分?
如果無遺囑,就子女平分,新抱係無嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

離啦!
佢可以要求老公分攞黎果d, 姑9 果d 幾時到佢郁!

佢係99 咪改遺囑囉!

翡翠宮

mimi199188 發表於 23-4-24 13:19
如果照你咁講,仲邊個會有傻心抱去照顧奶奶?盡心盡力,最後一腳飛起,以後都系照顧返自己阿媽算到最後 ...
根據現行法例,假如事主的媽媽並未有在遺囑列明如何分配,其遺產將會由事主和姐姐平均分得,即扣除法例列明的款項後,每人均分獲約1,000萬元,而事主的妻子及子女都不會從中獲得分文。

唔好嫁人唔好照顧老人家
無錢分架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Jnam 發表於 23-4-24 13:16
咁計所有照顧老人嘅工人姐姐,老人員員工都應該分。我明照顧係辛苦,但遺產並不是計付出的勞力。
況且99有 ...

明白的,純粹大家討論吓

‘’遺產並不是計付出的勞力‘’,是的,沒立遺囑法定當然不能這樣分配,不過我想講工人姐姐和老人院員工是受薪,是他們職責,冇錢唔會做啦。假設我係有錢佬,如果我自己立遺囑,幫到自己既人,對自己好既人(唔一定直系),一定比多d,唔會平分。

上一代老人家未必肯用自己錢請工人,通常係同住或抵得諗嗰個出錢出力出時間,工人只是分擔,唔會做晒,況且工人放假休息,邊個睇?如果好有錢,請幾個工人看護,確係唔駛點煩嘅。

伯爵府

回覆:奶奶離世留2000萬遺產 新抱要求分一份

離婚也不應該分遺產给這貪錢的女人

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

syne403 發表於 23-4-24 11:48
遺產處理問題甚為複雜,有網民苦訴母親早前仙遊,留下2,000萬元遺產,他打算依從母親生前意願與姐姐平分, ...

大丈夫何患妻
遺產hold住!離咗再分

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

魚兒小寶貝 發表於 23-4-24 12:01
想知新抱因咩理據要求有份?

會唔會一直係佢照顧99 ,其實照顧者功勞好大 ...

99未走前,主要都係我 當然村民都幫手
99 果3個都係運吉,其實有睇我講既 都知發生乜事
99走左 我都冇諗過要分埋一份
原來可以架

子爵府

littlefunpig 發表於 23-4-24 13:35
新抱唔係奶奶生架
唔識就自己睇睇法例唔該
所以咪話吾好怪心抱吾照顧奶奶,如果要咁計,個女應該照顧返自己阿媽。無理由要照顧時就話系責任,分錢時就話吾系親生

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

記者=作者

大宅

佢都多餘,佢將佢自己個份分俾佢老婆囉

翡翠宮

mimi199188 發表於 23-4-24 14:10
所以咪話吾好怪心抱吾照顧奶奶,如果要咁計,個女應該照顧返自己阿媽。無理由要照顧時就話系責任,分錢時就 ...
你中意點諗咪點諗
別人心水清知咩事
而家有話個女無照顧呀媽?
新抱有無照顧都唔係R 99 一份遺產的理由
不如你睇下內文先講乜先

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊